El Primer de Maig, Dia Internacional dels treballadors i treballadores, és una jornada reivindicativa en la qual commemorem la solidaritat dels obrers de Xicago de 1886 i les víctimes de la defensa dels drets laborals. I encara és avui, 1er de maig de 2015, que continuem lluitant en pro de la justícia vers les noves víctimes de la desigualtat, de l’explotació i de l’atur en el món del treball.
Març del 2015: l’atur baixa! L’atur baixa a Catalunya, a Andalusia, a la Comunitat Valenciana... a un total de setze comunitats autònomes d’Espanya. Sí, l’atur baixa!
Però ¿què hi ha darrere d’aquest fet? ¿Quants llocs de treball indefinits s’han destruït i han estat substituïts per llocs de treball precaris? Darrere d’aquesta notícia continuen havent-hi més de 4.450.000 persones en atur.
Cada vegada ens trobem més persones excloses del sistema econòmic, d’altres amb unes condicions laborals penoses, i joves que continuen patint una falta angoixant de perspectives. Persones amb treballs més precaris i amb una situació de més vulnerabilitat.
Descobrim
Aquesta precarietat laboral cada vegada repercuteix més fortament en les persones, les famílies i la societat. Incertesa, inseguretat i inestabilitat emocional i econòmica que deriva en problemes de salut físics i psicològics. Dependència de la família i entitats socials i caritatives que impedeix fer projectes de vida personals. Dificultats per exercir la funció educativa i de suport de la pròpia família. Creixement de la pobresa, el racisme i la xenofòbia. Dificultat per viure el treball amb plenitud i por a desenvolupar un compromís sindical i organitzatiu pel sentiment d’amenaça constant a perdre la feina.
Ens movem per aquesta realitat que vivim, pels criteris de l’Evangeli i per la convicció que, per voluntat de Déu, els béns de la terra són per a tothom.
Davant la realitat actual, en l’estructura de la qual es troben profundament inserits tants conflictes, causats per l’home, i en la qual els mitjans tècnics –fruit del treball humà– juguen un paper primordial, cal recordar sobretot un principi ensenyat sempre per l’Església. És el principi de la prioritat del “treball” davant del “capital”
(Laborem Exercens 12 · Papa Joan Pau II)
Així com el manament de “NO matar” estableix un límit clar que assegura el
valor de la vida humana, avui hem de dir NO a una economia d’exclusió i desigualtat d’ingressos. És una economia que mata. És increïble que no es faci notícia quan un vell que es veu obligat a viure al carrer, mor de fred, mentre que una baixada (o caiguda de preus de les accions) de 2 punts a la borsa, sí que aparegui com a titular.
(Evangelii Gaudium 53 · Papa Francesc)
El treball és un dret fonamental, no una almoina. Fent nostra la causa de Jesús, que aixeca la persona humana en la seva dignitat, el treball ha de promoure la humanització i la solidaritat.
Actuem amb esperança
Volem recordar que el que som, és gràcies a molt homes i dones conscients de la seva dignitat obrera, que van aconseguir molts avenços en el terreny laboral, sindical, social i cultural... Com a cristians i cristianes compromesos en el món del treball, estem convençuts que no ens equivocarem mai quan ens posem al costat de les persones que més pateixen l’explotació laboral, la discriminació i l’atur, i volem reafirmar- nos en aquest compromís:
- lluitant per un treball decent i just per a tothom, sense importar el color de la pell, el sexe, la religió o el país d’origen de la persona (Moviment Mundial de Treballadors-es Cristians-es);
- prioritzant els drets de les persones que no treballen o ho fan en condicions de precarietat;
- no transigint davant la reculada dels drets dels treballadors i treballadores i del tracte abusiu a les persones immigrades;
- cercant alternatives al sistema capitalista i consumista, des d’una manera de viure més senzilla, humanitzadora i solidària;
- desenvolupant un treball de conscienciació que trenqui el silenci, el descoratjament i la desconfiança que es viu i s’accepta com a “normalitat”;
- sent una veu crítica, també en el si de l'Església, i veu dels qui no tenen veu promovent la denúncia profètica;
- discernint i donant suport a les diferents propostes i mobilitzacions socials i sindicals per fer front a aquest sistema capitalista que empobreix els més febles, trencat la comunió i la solidaritat;
- donant suport a la iniciativa de la Renda Garantida Ciutadana, la campanya pel repartiment del treball “30 hores/setmanals amb el mateix salari” i el Fòrum d’alternatives a l’atur, la pobresa i la desigualtat.
1 de Maig de 2015
Catalunya Religió.Cat