dilluns, 6 de juliol del 2015

Un nou fàrmac pel càncer de mama redueix els efectes secundaris

Aquesta nova medicina permet reduir problemes de la medicació com ara la caiguda del cabell, nàusees i vòmits

Arriba a Catalunya un nou fàrmac contra el càncer de mama HER2 positiu que actua com un "cavall de Troia": un anticòs monoclonal allotja al seu interior una potent quimioteràpia que només allibera quan arriba a "territori enemic", és a dir, l'interior de la cèl·lula tumoral.

Així ho ha explicat en roda de premsa el doctor Joan Albanell, cap de Servei d'Oncologia de l'Hospital del Mar de Barcelona, durant la presentació d'aquest nou tractament, en què també ha intervingut la cap del Servei d'Oncologia de l'Hospital Clínic de València, Anna Lluch.

Aquest tractament està autoritzat pel Ministeri de Sanitat per al seu finançament en el Sistema Nacional de Salut (SNS) des del passat 17 de juny.

Es tracta del primer fàrmac conjugat per càncer de mama, que als avantatges pròpies de l'anticòs monoclonal (Trastuzumab) afegeix les d'una quimioteràpia, entre 24 i 270 vegades més potent que la tradicional.

El medicament, comercialitzat per Roche amb el nom de Kadcyla, permet augmentar l'eficàcia dirigida cap a la cèl·lula maligna, minimitzar l'impacte sobre el teixit sa i evitar molts dels efectes secundaris de la quimioteràpia "tan temuts", com la caiguda del cabell, les nàusees o els vòmits.

El tractament està indicat per al 20 per cent de pacients amb càncer de mama HER2 positiu (un de cada cinc de tots els tumors de mama) que desenvolupen metàstasi i que no responen al tractament estàndard (Trastuzumab i un taxano).

No obstant això, s'estan realitzant estudis d'eficàcia en tumors en fases precoces per tal de prevenir recaigudes i, fins i tot, en aquells casos en què no hi ha hagut cirurgia, tot i que encara no es disposa de resultats, ha explicat Ana Lluch, cap del Servei d'Oncologia de l'Hospital Clínic de València.

La doctora Lluch ha subratllat que el fàrmac suposa una "fita important", ja que és una oportunitat per augmentar la supervivència de les pacients amb aquest subtipus de càncer de mama en fase metastàsica, en donar un pas més cap a la cronicitat.

Pacients que fa 15 anys vivien de mitjana un any o any i mig, ara aconsegueixen viure cinc anys, una supervivència que amb el nou tractament augmenta entre cinc o sis mesos.

Les pacients no només viuran més, sinó també amb més qualitat de vida. "No ho perceben com una 'quimio' tot i ser molt fort", ha assegurat.

"És l'inici d'una llarga aventura i obre una finestra d'oportunitat enorme", ha subratllat el doctor Miguel Martín, cap del Servei d'Oncologia de l'hospital Gregorio Marañón de Madrid, que ha explicat que aconsegueix "l'efecte de bala màgica amb mínims efectes secundaris, un dels somnis de la medicina des de fa dos segles ".

El HER2 positiu és un dels càncers de mama "més temuts" pel seu mal pronòstic, "una situació que, afortunadament, s'ha revertit", ha assegurat aquest oncòleg, president del Grup Espanyol d'Investigació en Càncer de Mama (Geicam).

El doctor Martín ha considerat que aquest fàrmac ha de ser d'"obligat ús" a les pacients per a les quals està indicat i ha precisat que "si no existissin restriccions econòmiques per al seu ús, l'impacte seria molt important".

Referent a això, el doctor Albanell ha considerat que "més enllà del preu establert, hi haurà fórmules perquè sigui accessible" a totes les pacients que ho necessitin.

La doctora Lluch ha assegurat que a la Comunitat Valenciana, en la qual ella treballa, ja s'estava utilitzant des de fa temps "però amb molta burocràcia i no de manera generalitzada". "Ara queda liberalitzat per a tot el país", ha recalcat aquesta oncòloga.

S'administra de forma intravenosa, un cop cada tres setmanes, durant 8 o 9 mesos, tot i que segons ha assenyalat la doctora Lluch, al no tenir toxicitat es pot utilitzar durant períodes més llargs de temps.

En el desenvolupament del fàrmac han participat 620 pacients espanyoles i 84 investigadors en 68 centres de gairebé totes les comunitats autònomes, a través de 17 assaigs clínics.

EFE
02/07/2016

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Tan sols acceptarem comentaris que siguin signats amb els vostres veritables noms, la resta seran eliminats.
Gràcies