Es pot aplicar en hospitals i dóna el resultat en minuts
La tècnica actual de detecció del virus requereix laboratoris d’alta seguretat i tarda uns quants dies
Un test que diagnostica l’ebola en qüestió de minuts a partir d’una gota de sang és tan eficaç com la prova actual, que requereix transportar tubs plens de sang a laboratoris d’alta seguretat i que tarda uns quants dies a oferir resultats.
F.LEONG / Encara que l’epidèmia remet, continua fent morts a l’Àfrica |
El test, que s’ha assajat amb èxit a Sierra Leone, redueix els riscos d’infecció tant per als treballadors sanitaris com per a les persones amb possibles símptomes d’ebola, que s’han d’estar diversos dies aïllades en contacte amb altres pacients esperant el diagnòstic.
Un diagnòstic ràpid, a més a més, redueix el risc que un pacient amb ebola pugui encomanar altres persones durant els dies que encara no s’ha confirmat el seu diagnòstic.
Obtenir un test de diagnòstic ràpid ha estat un dels grans objectius de la investigació sobre l’ebola, amb la recerca de fàrmacs i de vacunes, d’ençà que es va tenir consciència de l’epidèmia la primavera de l’any passat.
L’oenagé Partners in Health, en col·laboració amb l’Escola de Medicina de Harvard (EUA), es va posar en contacte amb laboratoris que treballen en tècniques de diagnòstic per desenvolupar una prova capaç de detectar l’ebola de manera ràpida i eficaç. Entre els candidats prometedors va destacar un test anomenat ReEBOV desenvolupat per la companyia Corgenix dels Estats Units.
El test detecta una molècula del virus de l’ebola i funciona de manera similar a una prova d’embaràs. La mostra s’aplica sobre una tira amb un reactiu de manera que, si conté el virus, apareix una línia acolorida. El dispositiu amb què s’extreu la gota de sang del dit del pacient, similar al que es fa servir per mesurar el sucre en persones diabètiques, està dissenyat de manera que el personal sanitari no entri en contacte amb la sang.
La tècnica de diagnòstic actual, en canvi, suposa un risc per a les persones responsables d’extreure la sang, de transportar-la i d’analitzar-la.
El nou test s’ha assajat en 106 pacients atesos a dos hospitals de Sierra Leone com a possibles casos d’ebola. També s’ha assajat amb 284 mostres de sang analitzades al laboratori de referència del país per al diagnòstic de la infecció.
Segons els resultats que es presenten avui a la revista mèdica The Lancet, el test ReEBOV ha identificat a l’hospital el 100% dels casos d’ebola diagnosticats al laboratori. Però té l’inconvenient que un 8% dels casos que ha detectat com a positius en realitat no tenien ebola –el que es coneix com a falsos positius i és un problema comú en moltes proves de diagnòstic–.
L’estudi ha revelat que la prova que s’ha fet fins ara també és imperfecta en les condicions com s’utilitza a Sierra Leone, i que no detecta el virus en alguns pacients que el tenen –el que es coneix com a falsos negatius i també és un problema comú–.
Tant el test ràpid com el de laboratori han donat resultats erronis en algunes persones amb ebola que havien contret la infecció recentment i encara tenien nivells baixos del virus a la sang. Però, segons declara Mara Jana Broadhurst, primera autora de l’estudi, en un comunicat difós per The Lancet, el nou test “podria tenir un impacte immediat en l’atenció als pacients i el control de l’epidèmia”.
Josep Corbella
26/06/2015
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Tan sols acceptarem comentaris que siguin signats amb els vostres veritables noms, la resta seran eliminats.
Gràcies