dimarts, 30 de juny del 2015

La mort del nen amb diftèria acorrala el discurs antivacunes

Després de la mort del menor hospitalitzat fa 29 dies, Boi Ruiz apel·la a la responsabilitat i demana immunitzar. Primer cas de la malaltia en trenta anys


Pintura: Tim Oneill
DANYS GREUS
El bacteri va afectar òrgans vitals del menor, que no ha pogut superar la malaltia

A L’HOSPITAL
Els pares han autoritzat l’autòpsia clínica per a la investigació mèdica

NO IMPOSAR
Salut descarta ara per ara obligar a vacunar i aposta per convèncer tota la població

CAMPANYA A LES ESCOLES
S’identificaran els alumnes sense immunitzar i un metge parlarà amb les famílies

El petit de 6 anys infectat de diftèria va morir ahir a la matinada a l’Hospital Vall d’Hebron, on feia 29 dies que estava ingressat. “Ha mort de diftèria, sí, diftèria amb majúscules, una malaltia que es pot prevenir gràcies a les vacunes”, va insistir el conseller de Salut, Boi Ruiz. El nen no estava vacunat per decisió dels seus pares. I aquí el conseller va voler trencar una llança a favor dels progenitors: “Ells són les segones víctimes d’aquest fet, perquè van ser mal assessorats per grups que es dediquen a qüestionar l’efectivitat de la immunització, i ara el seu fill està mort”.

El menor es va començar a trobar malament el 23 de maig i al cap de poc el seu estat va empitjorar. Al cap de cinc dies va ingressar a l’hospital comarcal d’Olot, municipi on residia, amb febre alta i inflamació de les amígdales. Els metges van alertar d’una sospita de diftèria, motiu pel qual van enviar una mostra de fluids al Centre Nacional de Microbiologia. El laboratori va confirmar la malaltia al cap de poques hores. El nen d’Olot es convertia així en el primer cas de diftèria a Catalunya en trenta anys.

Al món occidental és una malaltia pràcticament oblidada, perquè la immunització universal l’ha permès controlar i reduir-ne al mínim els casos. Això va dificultar l’obtenció d’una antitoxina per combatre els efectes que causa el bacteri. La diftèria produeix una toxina que entra al corrent sanguini i ataca les vies respiratòries i altres òrgans, com el cervell i els ronyons. El ministeri de Sanitat va haver d’acudir a Rússia per obtenir el medicament i començar a tractar el nen, que va ingressar al Vall d’Hebron amb pronòstic molt greu el 30 de maig. Amb tot, el petit no ha pogut superar els danys que la malaltia li va provocar. El bacteri li havia afectat els ronyons, el cor i els pulmons, i sobrevivia intubat i connectat a màquines que feien funcionar els seus òrgans. “Es tractava d’una soca molt agressiva”, va assenyalar ahir Montserrat Pujol, especialista de l’UCI pediàtrica del Vall d’Hebron. La família del nen ha autoritzat que l’hospital faci l’autòpsia clínica del cadàver, i obtenir així més dades dels efectes de la diftèria. Els tècnics de Salut Pública continuen buscant el focus de la infecció, encara que reconeixen que serà complicat trobar-lo.

Deu nens més que van mantenir un contacte estret amb el menor mort són portadors asimptomàtics de la malaltia. El conseller va insistir que aquests menors estan segurs i no s’ha de témer per ells, perquè estan vacunats i la malaltia no es pot desenvolupar ni afectar-los. Tot i així, estan sent medicats amb antibiòtics per eliminar el bacteri del seu organisme i evitar que encomanin persones no vacunades –a Olot hi ha 47 nens sense immunitzar–. Dos dels deu portadors ja han estat donats d’alta i han abandonat la quarantena perquè han quedat lliures de la diftèria. Els altres vuit continuaran amb el tractament i l’aïllament fins que les anàlisis indiquin que el bacteri ha desaparegut.

Boi Ruiz no va poder amagar ahir el seu enuig amb els grups i les persones que “llancen missatges falsos sobre les vacunes” i els va demanar que actuïn amb “responsabilitat”. “No existeix cap debat científic sobre la utilitat de les vacunes, hem d’escoltar els que tenen el coneixement, que són els metges,” insistia.

Els pares del mort van buscar informació en grups antivacunes que desaconsellen la immunització basant-se en mites i presumptes complots mundials. Aquests col·lectius són minoritaris, tot just el 3% de la població no vacuna els seus fills, encara que són molt actius a través d’internet. Per aquesta raó, Salut i Ensenyament llançaran una campanya de conscienciació a partir del curs vinent entre els pares que no presentin la cartilla de vacunació a l’escola –la demanen tots els centres quan un nen es matricula–. Els pares que no vacunin seran detectats i es tractarà de convèncer-los a través del seu metge de capçalera. 

“L’ideal és que tothom estigui vacunat”, va afirmar el conseller de Salut. Ruiz prefereix convèncer a obligar i aposta per millorar la informació de les persones. Si aquesta nova campanya no funciona i la immunització descendeix, Salut es plantejaria aleshores obrir un debat al comitè de bioètica sobre si obligar a vacunar o no. “És un tema delicat perquè entra en conflicte amb la inviolabilitat del cos”, va dir el conseller. En tot cas, Ruiz va apel·lar al “sentit comú”. “Esperem que aquest desgraciat incident ens faci reflexionar; la diftèria, com d’altres, no és una malaltia eradicada, sinó controlada gràcies a les vacunes”. En aquest sentit, Ruiz va anunciar que la comissió europea ultima un acord per emmagatzemar antitoxina de la diftèria per si n’apareguessin més casos.

Maite Gutiérrez
28/09/2015

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Tan sols acceptarem comentaris que siguin signats amb els vostres veritables noms, la resta seran eliminats.
Gràcies