dijous, 4 de juny del 2015

El SEM atén quatre infarts i cinc ictus per setmana a la província

Hi ha hagut un increment del percentatge de morts en relació amb les temptatives en els darrers tres anys

Uns 400 infarts són atesos pel Servei d'Emergències Mèdiques cada any a la demarcació de Girona. "Són dos o tres serveis a la setmana", va concretar Jaume Hermida (cap Territorial del SEM). A tot Catalunya el nombre d'infarts atesos al 2014 va ser de 4.383. El codi l'Ictus (feridura) també va ser activat unes 500 vegades a la Regió Sanitària de Girona el 2014. En el conjunt de Catalunya van ser 4.383. L'any 2014, el Sistema d'Emergències Mèdiques va realitzar més 14.000 activacions d'aquests codis a tot Catalunya. 2.398 corresponents al codi infart, 4.383 al codi Ictus i 7.726 al codi politraumatisme. Les activacions dels codis realitzades pel SEM a Catalunya s'han incrementat en el Codi IAM (infarts) un 7,8%, en el Codi PPT (Politraumatismes) un 31,3% i en el Codi ICTUS (feridures) un 17,2 %, respecte al 2013.

Hermida va donar les dades a l'Hospital d'Olot en el context de la Jornada SEM: Codi o no codi. Aquesta és la qüestió organitzada pel SEM i el Servei d'Urgències de l'Hospital d'Olot. Els codis d'identificació tenen per finalitat accelerar el procés d'identificació i el trasllat de pacients amb patologies que tenen dependència del temps.

"Totes les dades apunten cap al fet que els codis milloren tant la supervivència com la qualitat de vida d'un pacient que ha patit un politraumatisme, un infart o un ictus (feridura)", va explicar Hermida. Va apuntar que el SEM preveu oferir millores tant en els aspectes logístics com clínics en els propers anys.

Per aconseguir-ho fan una anàlisi qualitativa i quantitativa de les assistències. "Veiem -va opinar- que tenim possibilitats de millora, tot i tenir un resultats excel·lents en l'àmbit europeu".

Va enumerar que del 2006 fins ara el SEM ha atès 7.000 pacients de la Regió Sanitària de Girona que han estat dins d'un codi. "Els 7.000 pacients -va precisar- només suposen el 2% del total de les actuacions del SEM". Va explicar que els 7.000 enumerats corresponen a pacients amb un nivell de gravetat molt alt, en el qual el temps de resposta és molt important, perquè hi hagi un resultat positiu per al pacient. El codi més activat ha estat el politrauma. Segons Heredia, "perquè té diferents graus d'afectació. Des d'un accident greu per causa d'un accident de trànsit -va afegir-: Pot patir una patologia complicada, fins al pacient crític que necessita un hospital de tercer nivell".

Sobre la Jornada d'ahir a Olot, Francesc Bonet (director general del SEM) va explicar: "El que es pretén debatre és una mica els resultats del sistema de codis en aquests anys, cosa que vista des de fora pot semblar senzilla". Va aclarir: "Agafar un pacient des del moment que presenta el primer símptoma, del qual sospitem que pot ser un infart o un accident vascular cerebral o un politraumàtic i aconseguir que des del primer moment tota la cadena assistencial hospital inclòs estigui lligada a la primera intervenció és complexe en un país prou gran com és Catalunya". Va resumir: "Aconseguir que la feina feta a fora no és quedi a la porta d'urgències".

Va preveure que malgrat les complexitats de la crisi econòmica els serveis d'urgències milloraran en els propers mesos. «Amb més tecnologia i més facilitats», va concretar.

Xavier Valeri
01/06/2015

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Tan sols acceptarem comentaris que siguin signats amb els vostres veritables noms, la resta seran eliminats.
Gràcies