La sala de diàlisis de l'hospital Trueta de Girona |
L'hospital Josep Trueta de Girona ha substituït nou màquines de la Unitat d'Hemodiàlisi per aparells d'última generació. Amb l'arribada de tres aparells aquest mes, l'hospital gironí acaba el procés de renovació dels aparells per fer diàlisi, que va començar l'any 2014 i que ha reemplaçat aparells que feia entre 10 i 14 anys que s'utilitzaven. La maquinària que s'ha incorporat ara ha estat cedida per la indústria electromèdica i suposarà un salt qualitatiu important, ja que fa servir la tecnologia més avançada.
Fonts del centre destaquen que els nous aparells d'hemodiàlisi estan dotats de sistemes que permeten controlar millor els paràmetres del tractament del pacient, fet que permetrà guanyar en qualitat i seguretat. Entre aquests paràmetres hi ha, per exemple, la qualitat de líquid que passa pel dialitzador, el flux sanguini o la pressió arterial, elements que habitualment controlen els professionals d'infermeria.
Les noves màquines incorporen sistemes de pantalles tàctils, molt més visuals i fàcils de manejar. D'aquesta manera, es facilita que la tasca de les infermeres i els infermers sigui més segura, i així es minimitza el risc i augmenta la seguretat clínica dels pacients. El màxim benefici per al pacient és, sobretot, un guany en la tolerància a l'hemodiàlisi, atès que el control automatitzat la millora, i per tant, el malalt se sentirà millor durant el procés del tractament dialític.
Actualment a les comarques gironines hi ha més de 400 pacients que requereixen hemodiàlisi, un tractament que supleix la funció dels ronyons quan aquests funcionen menys d'un d'aquests pacients, una cinquantena fa les sessions als seus domicilis, mitjançant l'anomenada diàlisi peritoneal.
Un tractament vital
La diàlisi permet eliminar substàncies tòxiques estranyes presents a la sang o substàncies tòxiques pròpies retingudes en excés a conseqüència de la fallida del funcionament dels ronyons, ja sigui sobtada o produïda al llarg del temps. Per això, és una tècnica vital que permet que el malalt renal crònic sobrevisqui amb una qualitat de vida acceptable. La major part de fallides sobtades del funcionament dels ronyons són recuperables al cap de poques setmanes i permeten que el pacient deixi la diàlisi. La fallida crònica requereix sessions d'hemodiàlisi una mitjana de tres vegades per setmana o sessions diàries de diàlisi peritoneal, ja sigui de manera indefinida, o fins que es realitzi el trasplantament d'un ronyó.
MALALTIA RENAL CRÒNICA
El 10% de la població en pateix
Es calcula que el 10% de la població pateix una malaltia renal crònica, que afecta tant homes com dones Quan els dos ronyons funcionen per sota del 60% de les seves possibilitats es considera una malaltia renal crònica i en els casos en què funcionen menys del 10%, cal plantejar un tractament que en substitueixi la funció, Això obliga els malalts a sotmetre's a un trasplantament renal o a diàlisi.
A. Carmona
26/05/2015
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Tan sols acceptarem comentaris que siguin signats amb els vostres veritables noms, la resta seran eliminats.
Gràcies