dimecres, 15 d’abril del 2015

La punta de l'iceberg dels delictes d'odi

  • Els menors d'edat pateixen un de cada quatre dels incidents
  • El 40% de les agressions són contra l'orientació sexual de la víctima
SILVIA GRAV
Rosario Endrinal, Lucrecia Pérez Martos, Víctor Zabaleta, Francisco José Romero Taboada... van ser assassinats per ser diferents dels seus agressors. Van ser víctimes de l'odi. Els seus botxins se sentien superiors, van menysprear les seves vides. Ahir, el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, va presentar les dades del 2014 en matèria de delictes d'odi. Un terreny nou a Espanya i en què queda molta feina per fer encara per aconseguir fer aflorar aquest odi que es manté ocult a les estadístiques. De moment, dues conclusions després de l'anàlisi de les dades. Els menors d'edat constitueixen clarament un grup de risc i el 40% de les víctimes van denunciar al ser atacada la seva condició sexual.

Aquest és el segon any que es presenta aquesta estadística. Amb una diferència respecte a l'exercici anterior i és que se sumen les dades de dues de les comunitats autònomes més sensibilitzades en el moment de denunciar: Catalunya i el País Basc, amb les xifres aportades pels Mossos d'Esquadra i l'Ertzaintza.

Perfil de la víctima 
En aquest tipus d'incidents s'hi inclouen les agressions físiques o verbals motivades per la intolerància a immigrants, homosexuals, bisexuals, transsexuals, discapacitats, jueus, captaires o creients d'alguna religió. Unes estadístiques que recullen per primera vegada el perfil dels agredits. Segons les dades oficials, el 25% de les víctimes no arriben als18 anys -376 casos dels 1.285 comptabilitzats l'any passat-.

«Aquesta situació es produeix a pesar que els menors d'edat amb prou feines representen el 3% de les víctimes en el total dels delictes penals» va advertir Fernández Díaz. El ministre va revelar, a més, l'enorme bretxa de sexe que hi ha entre agredits i agressors. Les dones representen a Espanya el 54% de les víctimes de delictes d'odi. En canvi, el 93% dels detinguts per aquest tipus d'incidents són homes. «Als autors de sexe masculí se'ls arresta molt sovint per abusos i agressions sexuals», va afegir el ministre.

Les diferents policies van comptabilitzar el 2014 un total de 1.285 delictes d'odi. La xifra suposa un increment d'un 9,6% sobre el 2013. Encara que «aquesta pujada no significa que s'hagin incrementat aquesta mena d'incidents», va matisar el ministre recordant que aquesta vegada se sumen les denúncies davant els Mossos i l'Ertzaintza. I va assegurar que s'aclareixen el 65,6% dels delictes d'odi: «No hi ha impunitat».

Odi als pobres
Entrant en el detall de les xifres es descobreix que el 39,9% dels delictes d'odi, gairebé quatre de cada 10, es van cometre per motius d'orientació i identitat sexual. El 37% van ser per racisme i xenofòbia, el 15,5% contra discapacitats, el 4,9% contra creences i pràctiques religioses, l'1,9% per antisemitisme i el 0,9% per aporofòbia, és a dir odi als pobres.

«Amb la difusió d'aquestes dades volem fomentar la sensibilització de la població», va postil·lar Fernández Díaz, que va destacar que tant la Policia Nacional com la Guàrdia Civil han elaborat un protocol d'actuació dirigit als agents. Tot això, en opinió del ministre, permetrà que hi hagi més visualització del problema i ajudarà que les víctimes denunciïn més. Perquè, com reconeixen algunes fonts d'Interior i les oenagés, els estudis demostren que els agredits consideren que «denunciar no serveix de res».

Un dels que sostenen que aquesta opinió està molt estesa és Esteban Ibarra, president de Moviment contra la Intolerància i secretari del Consell de Víctimes de Delictes d'Odi. «Quan parlem amb les víctimes ens costa molt que facin el pas. Per això els nostres informes ens revelen que la xifra no ha pujat, sinó que efectivament s'està denunciant més», va apuntar en conversa amb aquest diari.

Ibarra va defensar que ara és urgent fer una campanya institucional que animi totes les víctimes a denunciar sense por. «Hi ha un delicte ocult que no mostren les estadístiques. Estem davant la punta de l'iceberg». Però va definir com un «canvi històric» que per primera vegada els delictes d'odi «estan a l'agenda del Govern». Ja era hora després de tantes morts absurdes causades per l'odi.

Mayka Navarro
15/05/2015

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Tan sols acceptarem comentaris que siguin signats amb els vostres veritables noms, la resta seran eliminats.
Gràcies