dimarts, 3 de març del 2015

Girona atén un 36% més de gent gran i dependent a domicili

El menjador social de Sta Eugènia, l'any passat va rebre 121 persones. Marc Martí
El sobreenvelliment de la població i les dificultats d'accés en les prestacions econòmiques que ofereix la llei de la dependència han augmentat la demanda de serveis d'atenció domiciliària per part de la gent gran de Girona. Concretament, el Servei d'Atenció a la Gent Gran i Persones Dependents va atendre durant el 2014 un total de 2.584 persones, gairebé un 36% més que l'any 2013, quan havien estat 1.903. A més, ha crescut el temps d'ús d'aquests serveis, ja que durant el 2013 la mitjana era de 26 mesos i al 2014 va augmentar fins als 30,5.

D'aquests tipus de serveis, el que més gent utilitza és el de teleassistència, que consisteix en un control preventiu i d'alarma en cas d'emergència per a persones grans que viuen soles o bé amb altra gent d'edat avançada. La xifra de beneficiaris ha anat creixent de forma progressiva des de 2011, amb un augment del 31,5% en aquest període. L'any passat, concretament, s'hi van acollir 1.895 persones.

Pel que fa al servei de cura personal (suport en la cobertura de necessitats i hàbits bàsics com la higiene, l'alimentació o el control de mediació), la xifra d'usuaris s'ha mantingut estable, amb 352. D'aquests, la gran majoria (un 65%) tenia reconeguda la seva dependència, mentre que en un 35% dels casos no comptava amb aquest reconeixement.

En canvi, el servei de cura de la llar (suport en les tasques diàries domèstiques per a les persones que tenen limitada la seva autonomia) ha crescut un 15,8% en el darrer any i més d'un 27% respecte el 2011. Durant el 2014, es van atendre 234 persones.

Pel que fa a l'alimentació, hi ha dos tipus d'ajuts: per una banda, el servei de càtering, que s'ofereix a persones que no poden sortir de casa seva i no poden preparar els àpats per si mateixes. En aquest cas, durant el 2014 es van atendre només 37 persones, nou més que l'any anterior. Aquesta xifra tan baixa es deu al fet que l'Ajuntament vol limitar el servei exclusivament a aquelles persones que no es poden moure de casa seva, ja que el consistori prioritza el servei de menjador, al considerar que ofereix "un marc de socialització i relació més ampli".

Aquest menjador social es troba al barri de Santa Eugènia i serveix tant dinars com sopars freds per consumir a domicili. Té capacitat per a 40 persones i atén, bàsicament, població del propi barri. L'any passat va donar servei a 121 persones, una xifra molt similar a la de 2013, quan van ser 117. Finalment, durant el 2014 es va oferir ajut tècnic (suport físic per a la millora de l'autonomia de les persones dependents) a 51 persones, mentre que l'any anterior havien estat 46.

Durant el 2013, el temps mitjà que els usuaris es van estar beneficiant d'aquests serveis va ser de 26 mesos, mentre que durant el 2014 va augmentar fins a 30,5 mesos. El principal motiu per donar-se de baixa, en tots els casos, va ser l'ingrés a centre de dia, residència o hospital.

Laura Fanals
27/02/2015

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Tan sols acceptarem comentaris que siguin signats amb els vostres veritables noms, la resta seran eliminats.
Gràcies