dimecres, 4 de març del 2015

Caçadors de nens albins

Maten i mutilen un nadó tanzà per utilitzar-ne parts dels cos en rituals de màgia

L’ONU denuncia l’assassinat de nens albins i demana la detenció dels botxins d’en Yohana

El tràfic més salvatge es manté impunement a l’alça a Tanzània i altres països africans que consideren que mans, peus, cor i altres parts del cos de les persones amb albinisme tenen poders màgics i proporcionen riquesa als seus usuaris. Aquesta creença encoratja salvatjades com el recent segrest, assassinat i mutilació d’un nadó d’1 any, Yohana Bahati: el cadàver sense braços ni cames va aparèixer dimarts passat al nord de Tanzània.

Un nen amb albinisme en un centre de Mwanza, a Tanzània //ACNUDH
Cinc homes armats amb matxets van irrompre a casa seva i van ferir greument la mare del nen, que va intentar impedir que s’emportessin el seu fill. Una germana de 3 anys d’en Yohana, també amb albinisme, es va salvar de la banda gràcies als crits dels veïns. Aquests successos no són fets aïllats i, davant la imminència de les eleccions presidencials i legislatives de Tanzània –el mes d’octubre vinent–, van en augment, denuncia l’Oficina de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides pels Drets Humans (Acnudh). Els clients dels bruixots estan convençuts que els òrgans i les extremitats de les persones, que a causa d’una mutació genètica no tenen pigmentació a la pell, ni als ulls, ni als cabell, els facilitaran el camí al poder i a una vida d’abundància. I això incita a un comerç criminal que traspassa les fronteres de Tanzània, país on les Nacions Unides han comptabilitzat 75 assassinats per aquesta motiu des de l’any 2000.

En aquest cas no són furtius els que alimenten un tràfic il·legal d’animals en via d’extinció, són caçadors d’éssers humans que busquen la presa més fàcil i vulnerable, nens petits de zones molt pobres on aquest col·lectiu està marginat. Si eviten l’acció d’aquests assassins, que de vegades són membres de les seves pròpies famílies, s’enfronten a una existència molt difícil, al recel d’alguns veïns i a no tenir recursos ni per comprar una crema protectora del sol que minimitzi l’elevat risc que tenen de patir càncer de pell.

L’oenagé canadenca Under the Same Sun comptabilitza en un informe del mes de gener passat un total de 136 assassinats de persones amb albinisme en 25 països africans aquests últims anys. A aquesta xifra cal sumar 212 atacs més que, en alguns casos, van acabar amb mutilacions. Under the Same Sun i les Nacions Unides coincideixen que el nombre de víctimes és molt superior, però que els familiars no denuncien les agressions per por. El país amb més persones amb albinisme és Tanzània (170.000, segons l’oenagé Tanzània Albinism Society).

Under the Same Sun, constata que des de Tanzània s’exporten parts del cos dels albins assassinats i informa del cas de la detenció d’un home que havia transportat fins a la República Democràtica del Congo el cap d’un nen per encàrrec d’un home de negocis.

L’Alt Comissionat de les Nacions Unides pels Drets Humans, Zeid Ra’ad al-Hussein, va condemnar ahir aquests fets i va reclamar a les autoritats tanzanes que detinguessin i processessin els assassins d’en Yohana. En els últims dos mesos s’han produït a Tanzània tres agressions més a persones amb albinisme, una de les quals és una nena de 4 anys, Pendo Emmanuel, que va ser segrestada el 27 de desembre a la regió de Mwanza. La policia va detenir quinze persones relacionades amb els fets, entre les quals la seva mare, un avi i una àvia. Però de la Pendo no se’n sap res, tot i que es tem que se li hagi fet el mateix que a en Yohana.

Eradicar la cacera de persones amb albinisme és un dels grans reptes a què s’enfronta Tanzània, una popular destinació turística amb una part fosca.

Vegeu un vídeo de l'ONU sobre la situació dels nens amb albinisme clicant en l'enllaç següent: http://goo.gl/Wje6sD

Rosa M. Bosch
20/02/2015
La Vanguardia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Tan sols acceptarem comentaris que siguin signats amb els vostres veritables noms, la resta seran eliminats.
Gràcies