Els càlculs del comitè d'experts fixaven en 150.000 els pacients a tractar
La Conselleria de Salut no es pronuncia sobre el finançament dels tractaments
La Conselleria de Salut no es pronuncia sobre el finançament dels tractaments
El pla estratègic per a l'abordatge de l'hepatitis C, presentat ahir pel comitè d'experts convocat pel Ministeri de Sanitat, que ha coordinat l'hepatòleg Joan Rodés, rebaixa a 51.964 persones -d'un total de diagnosticats que Sanitat redueix a 96.000 individus- els infectats pel virus de l'hepatitis C que tindran accés als tractaments apareguts recentment, que han demostrat ser curatius per al 95% dels malalts que els reben. L'esborrany del pla esmentat, estrictament mèdic, difós dimarts passat, establia que «tots» els infectats pel virus C que pateixin fibrosi hepàtica en estadi F2, F3 o F4, població que el citat document xifrava en entre 113.000 i 175.000 pacients a Espanya, havien d'accedir als nous fàrmacs.
Els especialistes que ha coordinat Rodés van subscriure la petició de l'Associació Espanyola d'Estudis del Fetge (AEEH), que reuneix els hepatòlegs espanyols, i les associacions de pacients, que exigien «altura de mires» i l'elaboració d'un «pla nacional» extraordinari, que fos conseqüent amb la fita científica que suposa disposar, per primera vegada, d'una teràpia que cura l'hepatitis més agressiva.
Els tractaments acordats hauran de ser finançats per les comunitats autònomes amb una despesa «màxima» que el Ministeri de Sanitat va fixar ahir en 727 milions d'euros. «Aquesta és la xifra pactada amb els laboratoris, que pagaran les comunitats», va indicar Sanitat.
L'esborrany del pla estratègic va indicar que 688.000 persones són portadores del virus de l'hepatitis C a Espanya, de les quals entre 378.000 i 585.000 pateixen la infecció de forma crònica. A Catalunya han sigut diagnosticades d'hepatitis C unes 50.000 persones, el 25% de les quals es calcula que pateixen el virus. La xifra de candidats a les noves teràpies citades anteriorment -una mitjana de 150.000- correspon als que pateixen algun grau de cirrosi o de càncer de fetge. Els experts plantejaven donar accés als fàrmacs a tots, tant si pateixen complicacions com si no, tant si estan a l'espera d'un trasplantament de fetge o no, i tant si estan subjectes a antics tractaments com si no. «És la posició més equànime entre les existents a Europa», va indicar divendres passat Jaume Bosch, president de l'AEEH.
Salut ho estudia
El punt determinant d'aquest projecte -que inclou la creació d'una comissió que en controlarà l'aplicació equitativa- l'abordarà dilluns que ve el Consell Interterritorial de Salut, integrat pels responsables sanitaris de les comunitats autònomes, que exposaran les opcions per finançar aquests tractaments. La teràpia completa d'un pacient té un cost d'uns 40.000 euros.
Conscients que el finançament dels tractaments serà l'escull amb què xocarà el pla estratègic, els hepatòlegs de l'AEEH van proposar al seu dia que aquests costosos medicaments es paguin amb una partida extraordinària, acordada al consell interterritorial i aportada pel Ministeri de Sanitat.
La redacció definitiva del pla sobre l'hepatitis C va arribar ahir a la tarda a la Conselleria de Salut, que en va anunciar l'estudi immediat, sense més pronunciament sobre la manera com es podran finançar aquestes teràpies. Entre les accions previstes en el pla figura establir una selecció sistemàtica dels nounats fills de mares que pertanyin als grups de risc de patir la infecció, i la creació d'un programa de formació sobre hepatitis C, dirigit a sanitaris de CAP i hospital. També es proposa incentivar la informació ciutadana a través d'una pàgina web.
Àngels Gallardo
27/02/2015
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Tan sols acceptarem comentaris que siguin signats amb els vostres veritables noms, la resta seran eliminats.
Gràcies