El passat 25 de gener, el Síndic de Greuges va publicar l’Informe sobre els drets de l’infant 2012 en el qual analitza la situació actual dels drets de la infància i l’adolescència i demana que es prioritzin les polítiques d’atenció a la infància en situació de vulnerabilitat.
En virtut de la Llei dels drets i les oportunitats en la infància i l'adolescència, el Síndic de Greuges ha de presentar al Parlament cada any un informe sobre l’estat de la infància en relació amb els drets que li atorga la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets dels infants i la legislació sobre infància i adolescència.
Enguany, l’informe del Síndic es va publicar al Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya del dia 25 de gener.
Estructura de l'informe
L’informe conté una anàlisi de la situació actual en relació amb els drets de l'infant, agrupats en diversos blocs:
· Principis generals:
- Interès superior de l’infant.
- Dret a ser escoltat.
· Drets de protecció
- Dret a tenir un contacte regular amb els pares.
- Obligacions comunes dels pares i assistència de l’estat en el desenvolupament de l’infant.
- Protecció contra tota forma de violència.
- Infants privats de l’entorn familiar
- L’adopció.
- Infants refugiats o sol·licitants d’asil i menors estrangers no acompanyats.
· Drets de provisió
- Drets dels infants amb discapacitat.
- La salut i els serveis sanitaris.
- Dret a un nivell de vida adequat.
- Dret a l’educació.
- Dret al joc, al descans i a les activitats recreatives i culturals.
- Tortura, tractes degradants, privació de llibertat i administració de la justícia de menors.
Finalment, el document emet una sèrie de recomanacions per a cadascun dels apartats indicant quin departament de la Generalitat se n’hauria de fer càrrec.
Pobresa infantil
L’informe alerta sobre les conseqüències que la crisi i les polítiques d’austeritat estan tenint sobre els infants, especialment sobre els que pateixen situacions d’especial vulnerabilitat. El Síndic recorda que en el seu informe de 2011 ja va fer esment dels “baixos nivells de despesa pública en infància existents i com aquests nivells de despesa condicionaven el desenvolupament de polítiques per combatre les situacions de pobresa infantil.”
Pel Síndic, la disminució de prestacions (com ara les beques menjador) o l’increment de quotes d’accés a alguns serveis com ara els de les escoles bressol estan agreujant la situació de vulnerabilitat dels infants que viuen en entorns empobrits.
Per això, el Síndic insisteix en què és obligació de les administracions públiques la prestació de protecció especial a la infància i lamenta que la manca d’increment en les prestacions i serveis a la infància –i el retrocés en alguns casos- estiguin afectant drets tant importants com el dret a un nivell de vida adequat, el dret a l’educació, el dret al lleure.
El Síndic critica, a més, que quant a les prestacions econòmiques, “Catalunya presenta un sistema de prestacions caracteritzat globalment per baixos nivells de cobertura com a conseqüència dels dèficits d’universalitat de les prestacions i les restriccions dels llindars d’elegibilitat establerts, a més de la baixa despesa”.
Malgrat que reconeix que cal millorar l’eficiència dels recursos destinats a polítiques socials i que estem en un moment de contenció de la despesa, el Síndic entén per lluitar contra la pobresa infantil cal incrementar la despesa social adreçada a la infància.
En aquest sentit, el Síndic demana que:
· Es garanteixi que les restriccions pressupostàries no afectin l’àmbit de la infància.
· S'augmenti la inversióen polítiques adreçades a la infància.
· S'avaluï i es millori l’eficiència de la despesa en polítiques socials.
Concretament, el Síndic demana que:
· Es determini la renda de suficiència econòmica de què ha de disposar una família per garantir l’accés de qualsevol infant als mínims establerts del dret de l’infant a un nivell de vida adequat
· Es creï una prestació específica condicionada a renda per garantir aquests ingressos mínims.
· Es prioritzi la despesa social en polítiques adreçades a la infància i garantir que les restriccions pressupostàries no afectin l’àmbit de la infància.
· S’impulsi el disseny d’un pla integral contra la pobresa infantil a Catalunya o de plans territorials.
Altres recomanacions
Pel que fa als infants de 0 a 3 anys, per exemple, l’informe de la Sindicatura adverteix sobre la necessitat de revisar els serveis que funcionen com a escoles bressol o ludoteques sense l’autorització adient. Per això, el Síndic recomana que els departaments d’Ensenyament i de Benestar treballin per a una nova regulació que els inclogui i aclareixi les condicions de qualitat de l’atenció dels infants i les responsabilitats competencials de les administracions que els han de supervisar.
Quant al dret dels infants a ser escoltats, l’informe demana que es garanteixi la formació especialitzada de jutges, fiscals i advocats per assegurar que es respecten els processos d’escolta dels menors. Igualment, insta a estendre el coneixement i la pràctica de la figura de la mediació per preservar la comunicació entre les parts.
L’informe també recomana, entre d’altres, que tots els departaments assegurin la formació especialitzada i continuada sobre situacions de maltractament als professionals d’atenció a la infància, d’atenció primària, centres escolars, de lleure, etc. a fi de garantir la detecció del maltractament infantil.
En el camp de l’assetjament escolar, la Sindicatura demana al departament d’Ensenyament que promogui l’aplicació de mesures de mediació, treballar amb l’alumnat les normes bàsiques de convivència o treballar amb els centres educatius la redacció dels plans de convivència i assegurar-ne l’aplicació efectiva.
Per a més informació, descarregueu l'informe.
Entitat redactora: Suport Associatiu
21/02/2013
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Tan sols acceptarem comentaris que siguin signats amb els vostres veritables noms, la resta seran eliminats.
Gràcies