L'Hospital Dr Trueta de Girona, està estudiant si aquest producte pot ajudar a guarir patologies com la de Crohn, o la de còlon irritable.
Els legionaris romans prenien llet d´euga per mantenir-se en forma. Els pobles nòmades d'arreu d'Europa també han fet ús continuat d´aquesta llet. Hi ha qui diu que la mateixa reina Cleopatra es banyava amb llet d´euga, en comptes de burra com indica la versió oficial. Fins a principis del segle passat, aquest aliment ha estat ben present en les societats humanes, també a casa nostra. Avui però, és una raresa sentir a parlar d´aquest producte, i més estrany sona si algú diu que té propietats terapèutiques. Tanmateix, aquest és l´objectiu que l´hospital Trueta, juntament amb l´associació EquiLlet de la Vall d´en Bas, volen assolir: demostrar que la llet d´euga pot ajudar a combatre diferents malalties.
Actualment, el centre sanitari de referència a les comarques gironines està treballant en un estudi per comprovar si els efectes d´aquest tipus de llet es poden complementar amb tractaments convencionals contra malalties pròpies de l´aparell digestiu. El cap de la unitat de digestiologia del Trueta, Xavier Aldeguer, parla concretament de la síndrome del còlon irritable, i de la malaltia de Crohn. «La síndrome de còlon irritable és molt freqüent, i creiem que la llet té unes propietats que poden ser beneficioses. El mateix passa amb la malaltia de Crohn, menys usual però més perillosa», assegura Aldeguer.
De moment, aquests estudis estan en una fase inicial de recollida de dades, i Aldeguer preveu que en principi es puguin donar resultats d´aquí a mig any. De fet, tot va començar gairebé per casualitat, quan el cap dels digestòlegs del Trueta es va trobar amb Juti Gusi, el director d'EquiLlet. «Parlant-hi, vaig interessar-me per aquest tema. De fet, ja coneixia una sèrie de dades empíriques que em feien veure la potencialitat d´aquest aliment», assenyala Aldeguer.
De moment els primers resultats donen validesa als punts positius de la llet d´euga. «Estem veient alguna cosa. La seva particular flora bacteriana, la seva composició, el fet que sigui rica en proteïnes... Ens dóna pistes per creure que és realment positiva per potenciar tractaments no només digestius, sinó també aspectes dermatològics i anímics», assegura Aldeguer. El Trueta és, de moment, l´únic centre espanyol que està investigant amb llet d´euga. Aldeguer però, no descarta que en un futur l´estudi es pugui ampliar a altres centres gironins i de Catalunya.
Francesc Benejam
26/01/2012
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Tan sols acceptarem comentaris que siguin signats amb els vostres veritables noms, la resta seran eliminats.
Gràcies