Entrevista a Xevi Verdaguer: psiconeuroimmunòleg, fisioterapeuta, posturòleg i conferenciant
Xevi Verdaguer, fisioterapeuta, divulgador científic i expert en psiconeuroimmunologia, ha investigat els efectes de l'alimentació sobre la salut, entenent l'estómac i els intestins com un segon cervell que es comunica amb el primer. Sovint, el ritme frenètic del dia a dia no ens permet aturar-nos a pensar en la importància cabdal de l'alimentació en les nostres vides per evitar malalties. Mitjançant el cicle de conferències Transforma't, Verdaguer ha viatjat per tot el país.
“Les alteracions digestives i el dèficit vitamínic i mineral expliquen la majoria de les patologies actuals.” Aquesta és una de les frases que t'agrada recordar en les teves conferències?
El nostre segon cervell, que és el que ens dona problemes digestius, està tan influenciat pel que mengem, per l'exercici físic que fem, per l'estrès que suportem, que quan s'espatlla ens dona molts problemes, no només digestius. Per tant, és molt habitual per a mi demanar als pacients com van de ventre, com caguen, si tenen gasos i si fan olor o no.
Això et dona molta informació...
Hi ha gent que davant l'estrès té caques pastoses o diarrea. Altres tenen problemes amb l'alimentació. Hi ha aliments que els provoquen molts gasos o intolerància.
Tu sempre parles de les femtes i dius: “Si floten, malament...”
Si floten, sempre, malament. Quan les caques floten pot ser per una mala digestió dels greixos o per un excés d'un gas que tenim a l'intestí que es diu metà. Si és per una mala digestió de greixos, és perquè et falta bilis. Caldria vigilar la vesícula biliar. Quan les caques floten per culpa del metà, acostuma a tractar-se de persones que solen tenir restrenyiment i solen estar deprimides, i els seus pets, que en tenen molts, no fan pudor. I si fas caques i el xurro s'enfonsa de cop? Probablement has menjat molt poca fibra, fruita, amanides, cereals... Les femtes han de fer com el Titànic: a poc a poc, s'han d'anar enfonsant!
Ets el primer català que estudia psiconeuroimmunologia. En què consisteix?
És una modalitat de medicina integradora. El primer que estudiem és la P de la PNI, que és la part emocional. El nostre intestí, com el nostre sistema hormonal o immunològic, està molt influenciat per l'estrès, pels teus pensaments, les teves creences. El sistema neurològic, immunològic i endocrí estan interrelacionats. A les consultes necessitem un equip multidisciplinari: endocrinòlegs, traumatòlegs, digestòlegs...
La solució per al restrenyiment seria menjar fibra soluble?
La fibra de la dieta és indispensable per anar bé de ventre. Se'n troba a totes les hortalisses, les verdures, els llegums, la fruita seca, la fruita... De vegades el restrenyiment es cura molt fàcilment seguint una alimentació més variada amb fibra i aliments que portin midó, bàsicament cereals i llegums. Si falla, llavors donem suplements probiòtics.
També parles molt de la salut hormonal femenina i de la paraula ‘estrògens'...
Els estrògens són una hormona sexual que es considera femenina tot i que els homes també en fabriquem. L'acumulació i la seva falta donen greus problemes: els estrògens poden donar restrenyiment. Llavors aquestes persones no milloraran amb la fibra i els probiòtics, perquè el seu problema no és l'intestí: tenen un restrenyiment per culpa d'excés d'estrògens. Llavors han de resoldre el problema hormonal amb l'alimentació, l'exercici físic, el contacte amb el sol, perquè la vitamina D del sol ens ajuda a no tenir tants estrògens. Les dones que tenen excés d'estrògens ho sabran d'una manera molt senzilla, perquè a finals de mes tindran dolors premenstruals i sensibilitat a les mames. Els nois típicament tindran hemorroides i greix acumulat als malucs i a les mames.
Hi ha aliments positius per evitar els estrògens: el bròcoli i la remolatxa.
La remolatxa ens ajuda especialment en un enzim del fetge que és el responsable de la metilació. Tots els matins em prenc un suc de remolatxa.
Quina és la teva dieta?
No menjo mai gluten, i no soc celíac, perquè els cereals amb gluten tenen uns altres components, que no és el gluten, que generen petites inflamacions al nostre cos. Aquestes petites inflamacions són les que fan baixar els transportadors hormonals i llavors se'ns acumulen els estrògens. La gent que deixa el gluten notarà que va més bé de ventre o que redueix les hormones femenines, es desinflarà, tindrà més energia... El meu esmorzar sempre està pensat per millorar la diversitat bacteriana. S'ha vist que, si tenim una diversitat bacteriana al nostre intestí, ajudem a millorar les malalties que són per inflamació, com ara la depressió, les malalties cardiovasculars i les malalties neurològiques de l'envelliment. Sempre em prenc als matins quefir d'ovella o te kombutxa. Són els dos fermentats que no falten a la meva nevera. Menjo fibra soluble, o me la prenc en forma de plàtan o cereals de fajol amb formatge o xocolata negra, que és un aliment molt ric en polifenols, que també van bé per millorar els bacteris intestinals. Per dinar i sopar alterno peix, carn, ous, marisc... I sobretot intento fer un entrant de verdures o amanides i un segon plat en què alterno proteïna animal i llegums.
Hi ha hagut un increment de persones amb intolerància al gluten. És degut a alguna cosa?
Els estudis científics ens estan explicant que les al·lèrgies o les intoleràncies alimentàries surten perquè el nostre sistema immunològic, que en un 80% el fabriquem a les nostres vellositats intestinals, no ha digerit bé certs aliments. Una pot ser els nivells d'estrès a què estem sotmesos, i això debilita l'intestí. L'altre, els tòxics ambientals a què estem sotmesos avui en dia: l'arsènic és espectacular.
D'on ve l'arsènic?
Prové de l'aigua que bevem i de l'aigua que beuen els animals i amb què reguem les fruites i les verdures. Hi ha gent que té aparell d'osmosi a casa. És el primer que crec que hauríem de fer: tenir aparells d'osmosi que sapiguem segur que filtren l'arsènic.
A les teves conferències parles del te i de deixar de consumir molts derivats de la vaca...
El te verd és molt ric en uns polifenols que es diuen epigalocatequina galato. És un polifenol amb què la indústria alimentària ha fabricat fins i tot suplements d'aquest fitoquímic que té moltes propietats interessants, i una és frenar un dels mecanismes que poden provocar metàstasi. Hi ha molta gent que fa dos cafès amb llet al dia o que pren formatge cada dia. Em pregunto: què en farem de tants factors de creixement? Quan redueixes sucres i redueixes làctics de vaca, la insulina baixa en picat. El primer que notaràs en la gent és que s'aprima i el segon, que la pell deixa de ser grassa.
Ens pots dir cinc aliments que hem de tenir en la nostra dieta?
Crec que el que hem de tenir és un super-intestí, perquè quan nosaltres mengem segons quin aliment, si tenim bé els bacteris, aquest aliment farà que tinguem uns àcids grassos que ens ajuden a prevenir. Els polifenols de la dieta, com la xocolata o el te verd, o el te kombutxa, que es fabrica amb te verd. El bròcoli és molt important, perquè els seus metabòlits que ens protegeixen són molts, però els has de fabricar si tens l'intestí bé. Les nous del Brasil són molt riques en seleni, una substància que ens ajuda a augmentar els nivells antioxidants.
I com podem fer incrementar la serotonina?
La gent que no té prou serotonina té dolors crònics: contractures, migranyes, mal de cap... Tu has de fabricar aquesta serotonina amb uns bacteris de l'intestí en un 80%. Si millorem la diversitat bacteriana, fabricarem més serotonina. Els aliments que els porten són el quefir i els nabius. S'han fet estudis en humans i s'ha vist que només prenent quefir cada dia durant quatre setmanes ja puja la serotonina. I els nabius, en sis setmanes.
I què hem de fer per trigar a envellir?
Necessitem antioxidants. Hi ha gent que opta per prendre antioxidants: vitamina C, E, polifenols, però realment tenim un gen que es diu NRF2 que, quan tu el poses en marxa, fabrica antioxidants, per tant és el gen antiinflamatori i antioxidant. L'aliment que més activa aquest gen és el bròcoli.
Se li hauria d'aixecar un monument al bròcoli!
La veritat és que és tan diversa la seva activitat...
Treus llibre per Sant Jordi...
Sí, Transforma la teva salut, i és un llibre que serà un manual, pràcticament. Hi tinc la vida, en aquest llibre!
Xantal Llavina
08/01/2017
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Tan sols acceptarem comentaris que siguin signats amb els vostres veritables noms, la resta seran eliminats.
Gràcies