Amb la mesura, de cinc anys, vol combatre les desigualtats econòmiques i socials
Comín, al CAP de Badalona, on va anunciar la injecció recursos a 180 àrees desfavorides Foto: ACN. |
El conseller de Salut, Antoni Comín, va anunciar ahir que en els pròxims cinc anys destinarà 65 milions d'euros extres a 180 àrees bàsiques de salut (ABS) que actualment reben menys recursos econòmics que no els pertocarien si es tingués en compte la situació de precarietat econòmica i social de les poblacions que atenen. Entre aquestes ABS, que en general coincideixen amb centres d'atenció primària (CAP), n'hi ha 25 que, segons el nou barem per decidir quins recursos es destinen, es troben en situació especialment desafavorida. A aquestes està previst adjudicar l'any vinent 2,8 dels 13 milions que es destinaran en total. La majoria d'aquests CAP estan situats a la regió metropolitana de Barcelona, la més castigada per les desigualtats socioeconòmiques, segons l'estudi presentat ahir per Salut.
Comín ja va anunciar que faria aquest estudi el febrer de l'any passat en una visita a la Mina. Ahir ho va recordar. “Ja vaig dir que faríem de la desigualtat en salut l'estrella polar de les nostres polítiques perquè la desigualtat socioeconòmica impugna des de l'arrel el dret de la salut de les persones”, va destacar el conseller.
El conseller va explicar que en el decret que regula actualment el finançament de les àrees de Salut – el 118/2014– “el pes socioeconòmic és insuficient a l'hora de decidir la quantitat assignada”. Per això s'han establert uns nous indicadors, entre els quals es tenen en compte conceptes com la taxa de mortalitat prematura, la taxa d'hospitalitzacions evitables, però també el tant per cent de població amb ocupacions manuals, el tant per cent amb nivell d'instrucció baix o el percentatge de població exempta de copagament farmacèutic.
Comín va voler remarcar que la desigualtat de l'esperança de vida entre les cinc àrees més riques i les cinc àrees més pobres és de quatre anys i mig. A més, entre els dos extrems, les diferències augmenten. Així, l'esperança de vida a Valldoreix és de 86,5 anys, mentre que a la Mina és de 79 anys. “Pocs quilòmetres i set anys de diferència”, va destacar el conseller, que a més va presumir que Catalunya és l'únic país d'Europa que té un indicador d'aquestes característiques.
V.P.
17/11/2016
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Tan sols acceptarem comentaris que siguin signats amb els vostres veritables noms, la resta seran eliminats.
Gràcies