divendres, 14 d’octubre del 2016

La valuosa tasca de donar males notícies

El servei d'emergències psicològiques de Dipsalut atén 52 persones en quatre mesos

Els psicòlegs especialitzats en emergències de Dipsalut han intervingut en dotze ocasions entre els mesos de juny i setembre d'enguany. Han donat suport psicològic a cinquanta-dues persones que havien estat víctimes d'accidents de trànsit, agressions sexuals, robatoris amb força, ofegaments, episodis de pànic col·lectiu i altres esdeveniments traumàtics.

La intervenció psicològica es realitza amb la màxima immediatesa possible i, habitualment, en el mateix lloc on han succeït els fets. S'intervé tant amb les víctimes directes dels esdeveniments com amb els familiars o altres afectats. L'atenció també s'ofereix als professionals que treballen en emergències i que puguin necessitar-ho. El poden activar alcaldes, regidors, comandants de policies locals, caps d'equips de protecció civil així com responsables dels serveis socials, entre d'altres.

L'equip de psicòlegs de l'Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona s'encarrega, entre d'altres tasques, de comunicar de manera adequada les males notícies que sovint cal donar. També procura minimitzar els danys que el trauma pot causar sobre les víctimes i prepara les persones per afrontar el dolorós procés que gairebé sempre els espera.

A banda d'aquesta primera atenció en el lloc de l'emergència, es dóna continuïtat al tractament per als usuaris que així ho necessitin, a través d'un mecanisme de derivació urgent a la Xarxa de Salut Pública. El coordinador del Servei, Jordi Frau, explica que "l'objectiu principal en la majoria de les intervencions és ajudar els afectats a reprendre al més aviat possible el control sobre les seves vides i evitar que desenvolupin patologies post-traumàtiques".

El servei d'emergències psicològiques acostuma a prestar-se en situacions d'alt potencial traumàtic com ara morts d'infants i adolescents, accidents amb víctimes mortals, agressions sexuals, morts violentes o desastres amb damnificats. El poden activar (les 24 hores i els 365 dies de l'any) alcaldes dels municipis gironins o els regidors en qui deleguin, els comandaments de les policies locals, els caps dels equips de protecció civil, els responsables dels serveis socials i els dels diferents cossos d'emergències de la Generalitat. Ho fan trucant a un número d'ús restringit. L'equip de psicòlegs de Dipsalut està coordinat amb els altres ens que ofereixen serveis similars per evitar possibles duplicitats.

ACN
11/10/2016

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Tan sols acceptarem comentaris que siguin signats amb els vostres veritables noms, la resta seran eliminats.
Gràcies