dijous, 1 de setembre del 2016

Un test mèdic identifica els càncers d'origen desconegut

Accelerar el diagnòstic permetrà administrar tractaments més específics i millorar la supervivència
En un 5%-10% dels pacients es detecta abans la metàstasi que el tumor d'on procedeix

Un test desenvolupat per Manel Esteller i el seu equip a l’Institut d’Investigació Mèdica de Bellvitge (Idibell) ha demostrat en un gran estudi internacional que és capaç d’identificar la procedència dels càncers d’origen desconegut, és a dir, aquells que es manifesten en forma de metàstasi –cèl·lules que s’escapen del seu lloc de naixement i creixen en un altre teixit distant– però que segueix sense saber-se on se situa el tumor primari o original.

L’anàlisi permetrà accelerar els terminis del diagnòstic i facilitarà l’administració de tractaments més específics, cosa que podria doblar la taxa de supervivència dels pacients. «Es podria començar a aplicar avui mateix», va comentar a aquest diari Esteller.

«En els pacients diagnosticats amb càncer, el més freqüent és que es detecti el tumor primari i la presència o no de metàstasi –va afirmar l’investigador de l’Idibell–. No obstant, entre un 5% i un 10% dels casos apareixen d’una altra forma: es diagnostica la metàstasi, però el tumor primari no es detecta malgrat realitzar-se diferents proves diagnòstiques». És el que es denomina «càncer d’origen desconegut» o CUP, segons les sigles en anglès ('cancer of unknownprimary').

Supervivència limitada
Com que no se sap de quina classe de tumor es tracta, la supervivència d’aquests pacients és molt limitada. Els CUP acostumen a ser càncers en estat avançat de la malaltia. Els resultats de la validació del test, anomenat Epicup, s’han publicat en un article a la revista 'The LancetOncology', la revista més prestigiosa en l’àrea de l’oncologia mèdica. La investigació s’ha desenvolupat amb el patrocini dels laboratoris Ferrer.

«Al llarg dels últims anys hem començat a ser conscients que els patrons químics que regulen l’activitat dels gens (l’epigenoma) són específics de cada teixit –escriu Esteller–. Per exemple, són diferents en una cèl·lula del pàncrees que en una del pulmó». Per poder-ho determinar amb precisió, aquestes firmes epigenètiques particulars de cada mena de càncer [tècnicament, els marcadors de metilació de l’ADN], s’han analitzat en un total de 10.500 tumors humans.

«Quan ara estudiem l’ADN de la metàstasi d’un pacient amb tumor d’origen desconegut –prossegueix–, la fotografia de l’epigenoma que obtenim podem dir que pertany a la família del càncer de pàncrees, de pulmó, de còlon, de mama, etc. És a dir, donem un diagnòstic de l’origen d’aquell tumor», diu Esteller. Els tumors diagnosticats corresponen a tots els teixits humans.

Informació complementària
El resultat del test proporciona una informació diagnòstica complementària a altres proves –anatomia patològica, diagnòstic per la imatge, etcètera–. «Aquestes tècniques convencionals només permeten diagnosticar el 25% de càncers d’origen desconegut, mentre que l’eina desenvolupada arriba al 87% de diagnòstics», diu el primer autor de l’estudi.

«Disposar del perfil epigenètic permetrà que aquell pacient no sigui tractat a cegues, sinó que podrà rebre una teràpia molt més específica per a aquella classe de tumor», conclou.

Els 10.500 tumors analitzats converteixen l’estudi en el més exhaustiu dels desenvolupats en aquest àmbit mèdic. La mitjana d’edat dels individus va ser de 63 anys, repartits entre homes (56%) i dones (44%). L’estudi no va trobar cap diferència entre individus en funció del seu origen (hi havia mostres de diversos països europeus, Austràlia i Estats Units), edat o grup ètnic.

Llest per ser aplicat 
“Aquest treball em posa particularment content perquè no és una troballa que creus que s'aplicarà en uns anys, sinó que el test epigenètic ja es pot aplicar en l'actualitat”, destaca Manel Esteller, investigador de l'Idibell amb un contracte ICREA de la Generalitat i professor de la Universitat de Barcelona (UB). “Amb l'ajuda dels laboratoris Ferrer hem establert l'anàlisi validada per les agències sanitàries. Entre que reps la mostra i dónes el diagnòstic es triga només cinc dies”, afegeix.

Antoni Madridejos
27/08/2016

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Tan sols acceptarem comentaris que siguin signats amb els vostres veritables noms, la resta seran eliminats.
Gràcies