La mortalitat dels pacients ingressats a l'UCI s'ha reduït del 35 al 28% en cinc anys.
El 60% són tractats des d'Urgències.
El 60% són tractats des d'Urgències.
Què és la sèpsia?
És una síndrome en la que la infecció d'un òrgan, associada a un seguit de condicionals pot progressar i afectar de manera letal altres òrgans del malalt. Tot i ser poc coneguda és molt freqüent, fins al punt que donen 25.000 casos cada any a Catalunya, amb un índex de mortalitat que pot arribar, en alguns casos, al 40%.
L'hospital Josep Trueta de Girona atén cada any uns 350 casos de sèpsies greus a través d'un protocol específic per evitar l'empitjorament d'aquests processos infecciosos generalitzats i que representen un risc vital. Aquesta afectació va en augment i presenta unes taxes d'hospitalització que sobrepassen les d'altres patologies com l'infart agut de miocardi, però el seu pronòstic millora considerablement amb una detecció precoç i un inici de tractament immediat. Per això, fa cinc anys, el servei d'Urgències del Trueta va implantar un protocol propi amb recomanacions assistencials i basat en una ràpida detecció i tractament de la sèpsia que en millora el pronòstic. A més, des de finals de l'any passat, també s'ha adaptat al Codi Sèpsia que ha desplegat el Departament de Salut arreu de Catalunya.
El protocol d'actuació consisteix en l'aplicació precoç d'antibiòtic en el marge d'una hora, l'obtenció de cultius per al control del focus d'infecció i la consecució de l'estabilitat hemodinàmica dels pacients en les primeres sis hores de tractament.
Si en el transcurs d'aquest temps els pacients requereixen medicació vasoactiva o tractaments com ara ventilació mecànica o substitució renal han d'ingressar immediatament a l'UCI.
En els darrers cinc anys, l'hospital de referència a les comarques gironines ha atès 1.790 malalts de sèpsia, un 40% dels quals van requerir ingrès a l'UCI. La resta es van tractar a Urgències i després van ser derivats a la planta d'hospitalització. En aquests cinc anys, la mortalitat dels pacients crítics amb sèpsia que ingressen a l'UCI ha passat del 35 al 28%.
El 60% són homes
Pel que fa al perfil dels pacients, el 80% tenien entre 40 i 85 anys i eren principalment homes (60,2), mentre que només un 3% eren nens. Segons expliquen des del Trueta, la major part dels casos es produeixen entre els mesos de gener i març, coincidint amb l'època de grip.
A més, el protocol d'actuació del Trueta també preveu la formació de tot l'equip assistencial d'Urgències, UCI, Pediatria i de totes les especialitats mèdiques i quirúrgiques implicades, per tal de detectar de manera precoç els pacients amb sèpsia i poder actuar segons marca el protocol.
A banda del mètode de l'hospital, a finals del 2015, el Departament de Salut va iniciar el desplegament del Codi Sèpsia greu, amb l'entrada en vigor de la instrucció que el regulava. Estableix el model d'atenció i la coordinació entre els diferents nivells sanitaris per a atendre pacients adults o pediàtrics amb sèpsia greu fent servir un nou codi d'emergències.
Amb aquest codi, l'ordenació, l'activació i la coordinació de tots els recursos necessaris són sistemàtics i permeten millorar la detecció i l'inici del tractament precoç, a més de revertir la progressió de la disfunció multiorgànica generada per l'evolució de les infeccions que es presenten com a sèpsia greu.
El Codi Sèpsia també es pot activar des dels hospitals comarcals, que amb la instauració ràpida del tractament antibiòtic i del control hemodinàmic fa que molts casos es puguin resoldre en el mateix centre sense haver de derivar-los a un hospital amb unitat de crítics.
En el cas del Trueta, el Codi Sèpsia és el quart codi en volum d´ingressos, per darrere del Codi Politraumatisme, el Codi Ictus i el Codi Infart.
L'hospital Trueta va fer públiques aquestes dades ahir, coincidint amb la commemoració del Dia Mundial de la Sèpsia, una jornada per a conscienciar els pacients de la importància de conèixer la malaltia i els seus símptomes i, alhora, ampliar entre el col·lectiu sanitari la formació específica en aquesta patologia que, en l'última dècada, ha augmentat notablement.
Sovint la sèpsia es detecta massa tard, ja que els símptomes com ara la febre, l'augment del ritme cardíac o la freqüència respiratòria augmentada són poc específics.
A. Carmona
14/09/2016
Diari de Girona
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Tan sols acceptarem comentaris que siguin signats amb els vostres veritables noms, la resta seran eliminats.
Gràcies