La Generalitat de Catalunya impulsa un protocol per garantir l'accés a solteres i lesbianes a tractaments de reproducció assistida en centres sanitaris públics
Obertes les llistes d'espera a totes les catalanes que sol·licitin la reproducció assistida
La sanitat pública catalana fa un pas endavant i facilita l'accés a tractaments de reproducció assistida a totes les dones, independentment de si la causa és un problema d'infertilitat, de si tenen parella i de si aquesta és masculina o femenina. Per fer-ho possible, el Departament de Salut de la Generalitat ha impulsat un protocol per garantir que totes les catalanes, sense tenir present la seva orientació sexual, tinguin accés a aquestes tècniques i que no hagin de recórrer a un tractament privat.
El nou protocol de reproducció humana assistida, que substitueix l'anterior del 2011, deixa de reservar la prestació a les parelles heterosexuals estèrils, i amplia el dret a ser ateses a la sanitat pública a totes les dones que vulguin ser mares, incloent-hi les solteres i/o lesbianes. Es tracta d'una llarga reivindicació tant del moviment feminista com del col·lectiu Lesbià, Gai, Bisexual, Transsexual i Intersexual (LGBTI).
Llistes d'espera en marxa
El mes de març d'aquest any, el CatSalut ja va obrir les llistes d'espera per a la reproducció assistida a totes les dones que ho sol·licitessin. El protocol aprovat recentment estableix vies clíniques diferenciades segons si s'accedeix per motius d'infertilitat o pel dret a un tractament sense discriminació; a més, està previst donar un paper central a les unitats de primària d'Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR), les quals han de ser la porta d'accés per a aquests tractaments, alhora que s'amplia el nombre d'hospitals de referència territorial que poden dur a terme tècniques de reproducció assistida de menor complexitat.
Cinc tècniques de reproducció
El nou protocol en atenció especialitzada incorpora cinc tècniques de reproducció humana assistida: estimulació ovàrica, inseminació artificial conjugal, inseminació amb semen de donant, fecundació in vitro (FIV) amb gàmetes pròpies i fecundació in vitro amb gàmetes donades (espermatozous, òvuls i/o embrions). Les diferents tècniques es portaran a terme en una xarxa de centres especialitzats de referència del territori que, segons el Departament de Salut de la Generalitat, està previst ampliar, alhora que les més complexes es faran en centres especialitzats, tal com ja es fa actualment.
Implicació de la societat civil
La voluntat de fer extensiva la reproducció humana assistida a totes les dones era una llarga reivindicació d'entitats feministes i del col·lectiu LGBTI. Les entitats agrupades en la Campanya Feminista pel Dret a la Reproducció Assistida, l’Observatori contra l’Homofòbia, Ca la Dona, Casal Lambda, Creación Positiva, LesBiCat, el Front d’Alliberament Gai de Catalunya, l’Associació de Famílies LGTBI i Gais Positius, han fet costat al Govern en l’impuls d’aquest nou protocol que permet que totes les dones puguin ser mares.
La Vanguardia
28/07/2016
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Tan sols acceptarem comentaris que siguin signats amb els vostres veritables noms, la resta seran eliminats.
Gràcies