La reportera Anna Teixidor explica la història personal de gihadistes sorgits de Catalunya
Un home és detingut pels Mossos d'Esquadra durant una operació policial contra presumptes gihadistes a Terrassa |
El maig del 2014, un policia veterà li va comentar, com si fos el més normal del món, que a l'Àrea Metropolitana de Barcelona s'havien produït homenatges a joves màrtirs de la guerra a Síria. Llavors va descobrir també que a YouTube circulava un muntatge d'un tal Mohamed al-Magribi, suposat propietari d'una botiga de queviures de Barcelona, pronunciant primer una arenga en una plaça a Síria i a continuació enterrat amb tots els honors després de la seva mort en combat. Va ser així com se li va acudir a Anna Teixidor, periodista de TV3 i doctora en Comunicació Social per la UPF, proposar un reportatge al programa 30 minuts sobre els joves que abandonen Catalunya per anar a lluitar per la causa gihadista.
Fruit d'aquesta investigació va sorgir el programa televisiu A la recerca del paradís, emès fa poc més d'un any, i ara arriba Combatents en nom d'Al·là. De Catalunya al gihad (Ara Llibres), un volum que té dues parts: primer, una introducció on l'autora aporta les dades, poques i incertes, i el perfil dels gihadistes que des de Catalunya i des de tot Espanya se n'han anat a l'Iraq i Síria a combatre; i en segon lloc, aborda aquesta desconeguda realitat a través de quatre
casos reals. Per raons gairebé obligades es tracta de quatre testimonis que amaguen la seva personalitat per no ser identificats. Són un combatent que lluita a Síria des de fa tres anys, amb qui durant un any i mig va mantenir contacte per correu electrònic, Facebook i WhatsApp; una dona espanyola, conversa i vídua d'un màrtir a qui continua enaltint malgrat el seu tèrbol passat; una jove musulmana que es va convertir en confident de la policia però va acabar a la presó per culpa d'una descoordinació entre cossos de seguretat, i una altra dona que se'n va voler anar amb el seu nòvio allistat a l'Estat Islàmic però a detinguda a la frontera de Turquia, va passar cinc mesos a la presó turca i ara està pendent de judici a Espanya.
"No m'he inventat res en aquest llibre, encara que he suprimit coses. Crec que era important donar-los veu per coneixe'n les històries, les contradiccions amb què viuen, com justifiquen les seves accions i quines són les motivacions que els- impulsen a un viatge sense retorn. Però també estic segura que no m'ho van explicar tot, tot i que es van obrir molt", explica Anna Teixidor. La falta d'estudis en profunditat sobre les causes del procés de radicalització de certs joves, el funcionament de les xarxes de captació i la problemàtica dels qui tornen de la guerra són aspectes que justifiquen aquesta investigació. I més quan Catalunya "es manté com un dels punts més importants de reclutament de combatents a l'Estat espanyol" Aquesta afirmació s'explica pel major pes de la immigració musulmana a Catalunya (hi ha més de mig milió de persones censades) i la proliferació d'oratoris salafistes en diverses comarques. Segons Anna Teixidor, una part d'aquestes entitats salafistes asseguren que estan en contra de la violència, "però defensen i difonen creences incompatibles amb els valors democràtics". I la veritat és que des que van començar les operacions policials contra cèl.lules gihadistes vinculades amb la guerra a Síria, "gairebé un terç de les detencions s'han concentrat a Catalunya".
El primer testimoni i el més revelador és el d'en Tarek, "el primer jove de Catalunya que va viatjar a Síria per fer la gihad l'octubre del 2012". El Govern central admet que 139 homes i dones han viatjat a Síria des d'Espanya -dels quals uns 30 ja haurien mort-, però la xifra real sembla superior. A escala europea es parla de 5.000 combatents que han marxat cap a l'Iraq i Síria. En Tarek es va allistar al grup Jabhat al-Nusra, sucursal siriana d'Al-Qaida, que agrupa voluntaris sunnites, aliats teòrics de l'Estat Islàmic en la lluita contra el règim d'Al-Assad, però enfrontats a la pràctica. "No estic amb ells (...) Estan bojos aquests d'Estat Islàmic (...) El món té una imatge molt dolenta de nosaltres per culpa de l'Estat Islàmic".
"El primer que li vaig preguntar a en Tarek va ser si estaria disposat a atemptar aquí si l'hi ordenessin i ell va dir que no, però també em va dir que no podia respondre pel grup del qual formava part", explica l'autora. En Tarek se'n va anar un dia sense dir res ni als seus familiars ni als seus amics. Va agafar un vol de baix cost fins a Istanbul que no li va costar ni 200 dòlars. "La nit abans es va afaitar la barba, es va tallar els cabells ben curts i es va vestir amb texans i samarreta per occidentalitzar el seu aspecte. Aparentment se n'anava de vacances amb una bossa de mà". Una vegada allà es va traslladar fins a Gaziantep, a la frontera amb Síria. "Les recomanacions de les cèl.lules de captació són explícites: no us connecteu a internet més d'una vegada des del mateix punt, compreu un mòbil de targeta per comunicar-vos i no confieu en ningú". Un passador els porta fins a la frontera a peu, on els esperen els enviats pels gihadistes que els portaran als camps d'entrenament. "Allà han de deixar en dipòsit la documentació i el mòbil i donar el número de telèfon d'aquelles persones amb qui el combatent vol que es contacti si, finalment, s'adorm, un eufemisme per assenyalar si mor en combat".
En Tarek té 24 anys. "Sempre he estat immigrant, tant al Marroc com a Catalunya", li explica des de Síria. Abans de viatjar-hi va es tar dos anys a Londres i probable ment allà va començar el seu procés de radicalització."Ens equivocaríem -escriu Teixidor- si atribuíssim la radicalització d'aquests joves únicament a factors socials i econòmics". I encara que reconeix que bona part d'aquests combatents europeus han sorgit de guetos com Príncipe a Ceuta, Canal de Hidum de Melilla, els suburbis de Birmingham o de les grans ciutats franceses, també assenyala altres condicionants socials, culturals i d'identitat que afavoreixen aquests processos. En especial, internet com a vehicle de propaganda. L'autora recull les investigacions de l'antropòloga francesa. Dounia Bouzar, que explica com els captadors arriben a persuadir aquests joves de segona i tercera generació de la immigració que viuen en un món corromput, excessivament materialista i dominat per certes for ces.Els reclutadors posen l'èmfasi en les teories conspiradores, en les societats secretes que governen el món i en el fet que amb la fi del món arribarà el combat definitiu entre el veritable islam i els infidels. D'aquesta manera s'aconsegueix, seguint el modus operandi de les sectes, que aquests joves es considerin uns elegits, que trenquin amb la seva vida anterior i els seus amics per incorporar-se a la gran comunitat musulmana, l'umma.
A Espanya, el Ministeri de l'Interior admet que la presó s'ha convertit en un focus de radicalització. Alguns joves que eren entre reixes, multireincidents per petits robatoris sense interès per la religió, sense recursos ni oportunitats, han deixat les drogues i l'alcohol i busquen una nova vida com a mujahidins.
Un altre testimoni és el de la Maryam, una espanyola conversa de 35 anys que tenia un marit violent que la maltractava i la compartia amb una altra dona al Marroc. Ell se'n va anar a Síria i al cap de poc va morir en combat. Sense suports familiars, sense un psicòleg, sola i amb tres fills, ha idolatrat la mort del seu marit, a qui considera un màrtir. ''Va anar a lluitar per la causa d'Al·là. Estava escrit així", diu, mentre manifesta el seu desig d'anar a viure al
Marroc.
Anna Teixidor ja es planteja una altra-investigació: "Tant si són víctimes com culpables, retornats de la guerra o frustrats per no ha ver-hi anat, són necessaris pro grames de desradicalització. A Europa, en països com Dinamarca o Anglaterra, hi comença a haver programes de reeducació per contrarestar la narrativa gihadista, per contraargumentar les xarxes socials". El llibre el tanca citant Dounia Bouzar en una ponència al Parlament Europeu: "L'Estat Islàmic pot destruir el cervell i el cor, però no l'inconscient. La idea per recuperar els que tornen [de la guerra] és posar-los en contacte amb els sentiments de la seva infantesa. Només així els podrem recuperar" .
Josep Playà Maset
01/5/2016
La Vanguardia
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Tan sols acceptarem comentaris que siguin signats amb els vostres veritables noms, la resta seran eliminats.
Gràcies