El documental La presa del mercat del matrimoni s’ha convertit en un fenomen viral a la Xina, ja que denuncia el drama de les sheng nu, és a dir, les ”dones sobrants”, aquelles que tenen 27 anys o més i encara són solteres. El curtmetratge, de 4 minuts de durada, està produït per l’empresa japonesa de bellesa SK-II.
La societat xinesa, molt tradicional, prioritza el matrimoni i la maternitat per a les dones. El terme sheng nu s’utilitza obertament en els mitjans estatals des del 2007. Fins i tot el lloc web de la suposadament feminista Federació de Dones del govern de la Xina apareixien articles amb la denominació de “dones sobrants” fins que moltes es van queixar.
Però, el Govern xinès segueix pressionant, aliè al fet que aquesta tendència de les dones que opten per ser solteres i independents va en augment. O, potser per això, intervé per evitar-ho. Aquest mateix any, el Govern xinès va advertir que el desequilibri de gènere de la Xina –causat per la política dels avortaments selectius a causa del ‘fill únic’– era un problema greu.
Però es dóna el cas que la política del fill únic va acabar l’any passat i el problema persisteix, pel que el Partit Comunista insisteix en què les dones contreguin matrimoni. I els pares d’aquestes sheng nu secunden majoritàriament la tradició que les seves filles s’han de casar. És més, ho veuen com una falta de respecte i una ofensa que no ho facin. Per això, fins i tot n’hi ha el que s’anomena “mercat matrimonial”.
Mercat matrimonial
Aquests “mercats” són en general un lloc en el qual els pares deixen cartells amb una llista amb les característiques de les seves filles solteres, amb l’esperança de trobar-los parella. Però, ara, aquests ‘mercats’ també s’han convertit en un altaveu de les dones disconformes, com mostra el documental.
Així, en un cartell, una dona li diu als seus pares: “No em vull casar només pel bé del matrimoni. No seré feliç d’aquesta manera”. “Estic en contra de l’expressió ‘dona sobrant'”, diu un altre cartell d’una jove, la mare de la qual afegeix: “Els ‘homes sobrants’ han d’esforçar-se més”.
Però, aquesta postura d’aquesta mare no és la més comuna, sinó que les opinions majoritàries dels pares són més aviat crítiques amb les seves filles solteres. “Sempre pensàvem que la nostra filla tenia una gran personalitat. Però ella és només una mitjana en els estàndards de bellesa, no gaire bonica. És per això que ella és una ‘dona sobrant’“, diu en el documental una mare asseguda al costat de la seva filla, que tracta de contenir les llàgrimes.
“En la cultura xinesa, respectar als pares és la qualitat més important. I no casar-se és com el major signe de falta de respecte”, afirma una altra jove.
“Molta gent pensa que ser soltera en la societat xinesa és estar incompleta“, diu una altre. “Has de trobar un marit”, diu una mare, abans que el pare afegeixi:”Només moriré en pau si et cases“.
09/04/2016
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Tan sols acceptarem comentaris que siguin signats amb els vostres veritables noms, la resta seran eliminats.
Gràcies