Un estudi elaborat per metges de capçalera de Catalunya i el País Basc revela que, a més dels antiinflamatoris, el paracetamol en forma efervescent també perjudica els malalts hipertensos.
Pel que fa el fàrmac en comprimits, no s’observa que tingui efectes indesitjats sobre la tensió arterial
Els hipertensos fan servir amb molta més freqüència el paracetamol com a analgèsic que la resta de la població. No poden prendre els antiinflamatoris més comuns, com l’ibuprofèn, perquè pugen la tensió arterial. I ara un grup de metges d’assistència primària de Catalunya i el País Basc han comprovat que el paracetamol en forma efervescent també els perjudica. La raó: les sals amb sodi que formen part de la formulació.
L’assaig mostra que per als hipertensos és més segur el paracetamol en comprimit que en format efervescent
“Eleva la tensió una mitjana de gairebé 4 mm en la pressió sistòlica” (la màxima), aclareix Mencía Benítez, investigadora de l’Institut d’Investigació a Atenció Primària Jordi Gol (Idiap), que ha liderat l’assaig. Per als metges d’assistència primària aquesta precaució no és nova, perquè en la literatura científica hi ha treballs que, encara que no ho demostraven, sí que apuntaven l’empitjorament de la pressió arterial en prendre el format efervescent. “Però el paracetamol és un dels medicaments més consumits a Espanya i es pot demanar a la farmàcia sense recepta. Per això creiem que el fet de tenir aquesta prova facilitarà que hi hagi advertències més clares a les fitxes tècniques i que tothom en sigui conscient, ja que el medicament és el mateix en pastilla o en pols efervescents: és una qüestió d’elecció per part del consumidor, que el pot considerar més fàcil d’empassar, per exemple”, apunta Benítez.
L’estudi, la publicació del qual està en preparació, ha comparat la resposta de 49 pacients (77% dones, de 67 anys de mitjana). La meitat va prendre primer paracetamol efervescent cada vuit hores durant tres setmanes i després d’avaluar el resultat van fer el mateix però amb pastilles. El segon grup va començar amb pastilles i després va repetir amb efervescent. Aquest model d’estudi creuat assegura que les condicions són semblants per a una i una altra modalitat del medicament.
“Vam mesurar la pressió de la manera que es considera més segura: amb un sistema monitoritzat ambulatori durant 24 hores que registra la dada cada 20 minuts”, explica Mencía Benítez. Els pacients procedien de CAP molt diversos, des del Gòtic de Barcelona fins al del Clot o el del Maresme. “I la diferència de pressió arterial va resultar significativa i rellevant”.
Les sals que s’utilitzen per preparar el paracetamol efervescent contenen sodi, tot i que no clorur sòdic, que és la sal comuna que es fa servir a la cuina. Però aquest sodi, que apuja la tensió, se suma al dels aliments i es converteix en 4 mm més de tensió.
A Espanya, el 47% dels homes i el 39% de les dones entre 35 i 74 anys són hipertensos. I els epidemiòlegs calculen que el 45% no ho sap. El novembre passat, un ampli estudi amb més de 9.000 participants publicat a The New
England Journal of Medicine va concloure que abaixar la tensió saludable dels actuals 14/9 a 12/8 suposava reduir fins a un 25% el risc de problemes greus com ara ictus, infart, angina de pit i mortalitat cardiovascular. A canvi, calia augmentar la medicació i considerar-ne els efectes secundaris. Els resultats han obert el debat sobre la necessitat d’un canvi o no en les guies de prevenció cardiovascular.
Ana Macpherson
05/01/2016
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Tan sols acceptarem comentaris que siguin signats amb els vostres veritables noms, la resta seran eliminats.
Gràcies