dissabte, 31 d’octubre del 2015

A còpia d'exercici físic el cervell rejoveneix

Arthur Kramer, neurocientífic, expert en exercici físic i envelliment
Tinc 62 anys. Vaig néixer a No­ va York i dirigeixo l'Institut Beckman de la Universitat d'Illinois, on investigo la per­cepció i la conducta humana. Sóc casat, tinc un fill. Hi ha tres temes preocupants: la de­sigualtat d'ingressos, el canvi climàtic i la guerra de Síria. No tinc creences.

Si fa esport, el seu cervell rendi­rà més i millor.

Això ho sabem des del segle I: Mens sana in corpore sano.
Ara tenim evidència científica; malgrat això, la majoria de la gent no fa cap tipus d'exercici.

I quins exercicis li convenen, al cervell?
Hem investigat molt els efectes de l'exercici aeròbic i de ca­ minar. Córrer, anar en bicicleta i ne­ dar condueixen a cervells millors tant estructuralment com cognitiva­ ment. I sabem que el cervell rejove­neix amb l'exercici.

...?
Els cervells, amb l'edat, s'encongeixen, però el cervell envellit d'una persona que fa exercici és de la mateixa mida que el dels joves, es­tà més ben connectat i la seva activa­ció funcional (quan recorda, respon a alguna cosa o memoritza) tendeix a ser com la d'una persona jove. Miri aquesta dona.

Una atleta octogenària?
Sumi-li 13 anys més, que és l'edat que tenia Olga Kotelko quan la vaig estudiar. Corria 400 metres a tota velocitat i feia totes les modalitats d'atletisme. Segons la nostra comparativa, la in­terconnexió cerebral de l'Olga esta­ va millor als seus 93 anys que la de les dones de 60.

Si sempre havia estat atleta, és trampa...
Va començar a competir als 75 anys. Abans de jubilar-se era mestra i feia poc exercici. Va morir l'any passat als 95 anys mentre dor­mia, tres dies després de competir a Finlàndia.

La febre del fúting ens fa córrer per carrers contaminats i ens des­trossa els genolls.
No hi ha investigacions sobre córrer en espais conta­ minats. Quant als genolls, són fàcils d'arreglar, però no el cervell.

Quin consol.
Jo m'he sotmès a sis intervencions de genoll i encara puc escalar parets.

I què el sorprèn?
Que es necessi­ta molt poc exercici físic per obtenir grans beneficis cognitius. Hem realitzat estudis amb persones que han fet de tres a cinc hores d'exerci­ci cada setmana durant sis mesos o un any i hem vist que la memòria i el raonament han millorat un 20%.

Vostè diu que l'activitat física es­tructura el cervell; què vol dir, això?
Els hàmsters que fan giravoltar una roda tenen més neurones a l'hipo­camp (àrea essencial per a la memòria), nivells superiors de neurotrans­missors (que permeten que les neu­rones es comuniquin) i més neuro­trofines (neuroprotectors).

Tots a la roda!
Els atletes rosegadors presen­ten una estructura vascular supe­rior, més flux sanguini al cervell i, fins i tot, mitocondris (orgànuls que generen energia a les cèl·lules) més eficaços.

El cas és que de l'humà nòmada primitiu vam passar a l'humà asse­gut: l'intel.ligent.
Com a resultat de la vida sedentària avui hi ha nens amb malalties d'adults, com la hiper­tensió i la diabetis. Alguns canvis evolutius no són positius per a la sa­lut. Fins i tot hi ha investigadors i importants revistes científiques que afirmen que els nens d'avui no seran tan longeus com els seus pares.

Una afirmació controvertida.
També ho són els jocs de cognició a través d'ordinador perquè la gent gran mantingui jove la ment. Gaire­ bé no hi ha evidència de transferèn­cia del joc al món real, i els priva de moure's i interactuar amb altres per­ sones, que sí que està demostrat que funciona.

I què en diuen, els estudis epide­miològics?
Que l'activitat física, la implicació intel.lectual i la interacció social fan que la frontera de l'edat en què la gent contreu la malaltia d'Alzheimer s'allunyi.

Què hem de fer, quant a l'osteo­porosi?
Aixecar peses. Qui fa exerci­ci aeròbic té taxes més baixes d'os­teoporosi. Ahir vaig caminar 15 qui­lòmetres ben d'hora al matí, és el que faig quan viatjo.

I què fa quan no viatja?
Vaig al gimnàs, aixeco peses, llegeixo el dia­ri a la bicicleta estàtica i corregeixo els exàmens dels meus estudiants mentre corro a la cinta.

No sé si és gaire sa, això.
Millor que fer-ho assegut. A l'oficina tinc un escriptori amb cinta que em per­ met caminar mentre treballo.

Però no deien que no som capaços -sobretot els homes- de fer dues coses alhora?
Això ho diuen les dones, ha, ha. Però sí, tots dos som dolents a l'hora de fer dues tasques alhora, i els pitjors són els petits i els grans.

I els cervells de les noves genera­cions ja arriben amb la multitasca incorporada?
Una experiència dife­rent condueix a una estructura dife­rent del cervell. Qualsevol expert -una ballarina, un jugador de bàsquet o un pianista- té el cervell diferent a causa de milers i milers d'hores de pràctica.

No m'ha quedat clar si és millor aprendre un idioma o caminar una hora.
No conec cap estudi compara­tiu, però a San Francisco hi havia un gimnàs el lema del qual era "Spin­ning i aprenentatge alhora". Estudia­ ven espanyol mentre anaven en bici­ cleta pels camps de Castella.

Van fer fallida.
Sí, però va ser pels preus, desor­bitats.

Si has fumat, begut i passat la nit despert fins als 50, té remei, el teu cervell?
Pots començar a fer exercici als 70 anys i beneficiar-te'n.

Atleta de despatx
Redacta informes sobre envelli­ment i tecnologia per a Barack Oba­ma mentre galopa a la bicicleta està­tica i, malgrat sis operacions de ge­noll i anar coix, cada dia camina 11 quilòmetres en un escriptori cinta mentre consulta e-mails. "No sé si és gaire sa, això", li dic. "Fa vint anys que estudio aquest tema -replica- i sé que quantitats petites d'exercici tenen uns efectes importantíssims en la cognició i la salut cerebral. A més, podem començar tard, en la vi­da, i millorar. Això que li explico no és una percepció optimista, és inves­tigació científica". Ha participat en B.Debate, organitzat per Biocat i l'Obra Social La Caixa, on altres ex­perts han explicat com influeixen en el cervell dormir, menjar i relacio­nar-se.


Ima Sanchís
29/10/2015

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Tan sols acceptarem comentaris que siguin signats amb els vostres veritables noms, la resta seran eliminats.
Gràcies