Tomas van Houtryve, fotoperiodista.
Tinc 40 anys. Vaig néixer a San Francisco (California) i visc a Paris. Casat i tinc un fill de tres anys. Llicenciat en Filosofia. Defenso la democràcia pluralista i, com a periodista, crec que és important alçar la veu contra les dictadures i els totalitarismes. Sóc agnòstic.
Fa més d'una dècada que hi ha una guerra protagonitzada per drons dels Estats Units contra el Pakistan, però no se'n parla, no hi ha imatges d'aquesta guerra. A les zones tribals del Pakistan no hi poden entrar estrangers. Per això vaig decidir fotografiar al meu país mitjançant drons les mateixes situacions en les quals mor la gent al Pakistan: casaments, funerals, quan estan fent esport...
És la seva manera de denunciar la situació?
Pretenc iniciar un debat públic sobre si aquests "atemptats a la carta" que esqui ven les lleis nacionals i internacionals és el que realment volem.
És la guerra contra el terrorisme.
Els informes de periodistes locals i grups de drets humans mostren que sovint els objectius són mercats, escoles, hospitals... I que molts atacs són preventius.
Maten gent que encara no ha fet res?
Sí. I per disparar a un sospitós, al qual haurien de detenir i jutjar, maten tothom que hi hagi al voltant. Tot gestionat per la CIA.
En diuen danys col·laterals.
Vaig aconseguir una llista de centenars d'aquests atacs amb drons al Pakistan i el Iemen en els quals ha estat comprovada la mort d'innocents, des de la d'una àvia que collia verdures envoltada dels seus néts, fins a 18 treballadors morts en una vila mentre menjaven al final de la seva jornada, o la de 17 persones en un casament.
Com seleccionen els objectius?
Controlen els telèfons mòbils i quan una persona sospitosa es reuneix amb una altra, els tiren un míssil. Si el tema transcendeix, diuen que han matat un terrorista perillós.
I tot queda per demostrar?
Aquesta és la batalla constant entre la premsa i el Govern. La idea de la guerra dels drons s'ha venut a l'opinió publica com una nova arma màgica que mata no més terroristes, quan en realitat la seva efectivitat és baixíssima (2%), maten moltíssims més civils que terroristes.
Qui comanda aquests aparells?
Joves operadors que treballen per parelles i que han estat entrenats a base de videojocs. Estan a 12.000 quilòmetres del seu objectiu, molts a Las Vegas, en un petit cubicle.
És com una guerra virtual?
Sí. Mentre a l'altra banda la gent viu pendent d'aquests aparells que brunzeixen al cel constant ment, dia i nit.
Guerra Bruta
Va ser el primer fotògraf d'Associated Press que va cobrir la presó militar de Guantanamo. Després va viatjar a Kandahar per trobar-se amb les famílies dels presos. Quatre anys després va abandonar l'agència de prem sa per fer treballs d'investigació, com el de la rebel·lió maoista al Nepal, pel qual li van atorgar diversos premis internacionals. L'exposició Blue sky days, que es pot veure fins diumenge a l'Arts Santa Mònica en el marc del Festival de Fotografia Documental de Barcelona, denuncia una no va forma de guerra que s'estén: avions no tripulats que des del 2004 estan posant fi a la vida de milers d'innocents, una política sense consciència, sense empatia, que el Govern dels Estats Units manté en secret.
Ima Sanchís
04/09/2015
La Vanguardia
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Tan sols acceptarem comentaris que siguin signats amb els vostres veritables noms, la resta seran eliminats.
Gràcies