L'Alt Tribunal assegura que el dany ocasionat pel fàrmac ha prescrit
Els espanyols són les úniques víctimes que encara no han estat indemnitzades
No hi ha hagut justícia. Almenys, no la justícia esperada pels afectats per la talidomida, la justícia que hauria condemnat la farmacèutica Grünenthal, que va comercialitzar un fàrmac que els va provocar mal formacions a les extremitats igual que a altres afectats de la resta del món (Japó, Austràlia, Canadà, Alemanya, Itàlia...). El Tribunal Suprem va resoldre ahir que les víctimes d'aquella aberració (el fàrmac va ser retirat quan se'n van comprovar els efectes adversos, menys a Espanya, on el govern de Franco va decidir mantenir-lo) no han de ser indemnitzades per la multinacional alemanya perquè el delicte ha prescrit, tal com va establir l'Audiència de Madrid l'any passat.
Així ho han decidit vuit dels nou magistrats de la Sala Civil. El magistrat que ha votat a favor d'indemnitzar els afectats presentarà un vot particular que es donarà a conèixer ben aviat. Les víctimes van reclamar 204 milions d'euros per les malformacions causades.
És difícil explicar la desesperança dels afectats concentrats a la porta del Suprem. De veritat, no hi ha paraules. "Crèiem que al final hi hauria justícia", explicava un víctima. "Justícia", repetia, per posar fi
a un disbarat que els converteix en els únics afectats a qui la farmacèutica no retrà comptes. El Suprem deixa la porta oberta, com ja va fer l'Audiència provincial, a futures reclamacions civils i en el cas que apareguin danys no coneguts fins ara o que s'agreugin els actuals.
Segons la decisió de l'Alt Tribunal, no entra a valorar les lesions que aquest fàrmac va provocar als afectats, les seves mans recargolades, les seves cames curtes o l'absència d'extremitats. El Suprem es limita a confirmar la sentència de l'Audiència Provincial de Madrid, que va desestimar la demanda de responsabilitat civil contra Grünenthal perquè ja havia prescrit. Segons l'Audiència, l'accés a aquest fàrmac, prescrit per a les embarassades que tenien vòmits es va produir a finals dels cinquanta i principis dels seixanta del segle passat. Els afectats, per la seva banda, recorden que el govern franquista va mantenir el fàrmac malgrat que el 1961 se'n va ordenar la retirada. "Fins al 1978 es va estar venent. Tenim documents del Ministeri de Sanitat que n'ordenen la retirada el juliol del 1969 i còpies del vademècum espanyol fins al 1976, així com receptes expedides fins al 1978"; explica Rafael Basterrechea, vicepresident d'Avite, l'associació que va néixer a principis del 2000 per exigir justícia. El retard en 1es seves demandes s'explica perquè no hi va haver reconeixement oficial a les seves lesions fins al 2010.
José Riquelme, president d'Avite, no es dóna per vençut i anuncia recurs davant el Constitucional i, si cal, davant el Tribunal d'Estrasburg. Té a 1a mà l'informe de desenes de pàgines del fiscal, que considera que no només s'hauria de comptar l'inici de la prescripció des del reial decret del 2010, sinó fins i tot des del 2012, quan la farmacèutica va demanar perdó i va reconèixer la seva culpa, però sense indemnitzar ningú per la seva conducta, la qual cosa al Ministeri Públic li sembla "un fet gravíssim per a la consciència de la humanitat", assenyala. "Aquest gravíssim atemptat contra la salut de la humanitat, dret recollit en la majoria de les convencions internacionals, no ha prescrit", exposava el fiscal José María Paz en un escrit en el qual afegia que "el reconeixement de culpa per part de la fabricant alemanya el2012 és un fet decisiu".
"És un cop molt fort. No entenem com, amb un informe positiu del fiscal que ens donava suport, han resolt així", assenyalava Riquelme. Però aquesta gent està acostumada a lluitar, no han tingut més remei que fer-ho des que van néixer. I continuaran buscant justícia.
Ajuda alemanya a un espanyol
La farmacèutica Grünenthal va reiterar ahir que les víctimes del medicament que va comercialitzar (i comercialitza ara, però per a altres usos) ja disposen de mitjans "satisfactòriament establerts" per beneficiar-se d'ajuts econòmics. Després que es conegués la resolució del Suprem, la multinacional alemanya va difondre un comunicat en el qual declina fer cap tipus de valoració "fins haver rebut la sentència". No obstant això, i independentment d'aquesta resolució, la companyia reitera que "ja existeixen mitjans satisfactòriament establerts perquè tots els afectats per un producte que contingués talidomida de Grünenthal, o del seu distribuïdor local a Espanya, puguin beneficiar-se d'ajuts econòmics". "Tots els afectats continuen tenint dret a rebre els mateixos beneficis de la Fundació Contergan que reben tant les víctimes a Alemanya i a Espanya que així ho han sol·licitat", afegeix la companyia. Avui dia, expliquen des d'Avite, només un espanyol. Per què? Els espanyols han trigat a mobilitzar-se a con seqüència de les traves governamentals per exigir els seus drets.
Céleste López
24/09/2015
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Tan sols acceptarem comentaris que siguin signats amb els vostres veritables noms, la resta seran eliminats.
Gràcies