Francesc demana als EUA la fi de la pena de mort i del comerç d'armes
El Sant Pare rep els aplaudiments dels congressistes abans de pronunciar el seu històric discurs davant el Capitoli de Washington Foto: Alessandra Tarantino / AP |
"El Papa de la Santa Seu" -amb aquesta peculiar fórmula va ser anunciada la presència de Francesc- va fer ahir un sermó contundent a la nació més poderosa del planeta. Per primera vegada en la història, un sant pare es va adreçar al Congrés dels Estats Units. I, malgrat el to molt cordial, va tocar temes molt delicats i va fer algunes peticions incòmodes per a la seva audiència com l'abolició de la pena de mort i el final del comerç d'armes, a més d'instar al respecte als immigrants, a abandonar el maniqueisme en el tracte als enemics i a lluitar amb determinació contra el deteriorament del medi ambient.
No va ser tècnicament un sermó, però sí una cosa bastant semblant, el discurs del líder espiritual amb més influència mundial. A més, un terç dels congressistes són catòlics. Professen aquest mateix credo 6 dels 9 membres del Tribunal Suprem, un dels òrgans amb més poder als EUA.
Jorge Mario Bergoglio va citar Abraham Lincoln i Martin Luther King, dos màrtirs nacionals. La intervenció va durar uns 50 minuts. Francesc es va expressar en anglès, pronunciant lentament cada frase i amb gestos i mirades per emfatitzar els fragments més importants. L'escenari va ser la Cambra de Representants, on es van afegir els senadors, com passa en les grans ocasions, com en els discursos sobre l'estat de la Unió.
Francesc va alertar que s'ha d'estar atent a tota forma de fonamentalisme, però que, a l'hora de combatre'l, s'ha de procurar mantenir l'equilibri i evitar la polarització, el reduccionisme, la simplificació entre bons i dolents, ja que utilitzar els mateixos mètodes que aquells als quals t'enfrontes suposa un contrasentit moral. "Imitar l'odi i la violència dels tirans i assassins és la millor manera d'agafar-los el lloc",va dir. "Se'ns demana que tinguem coratge i intel.ligència per resoldre les moltes crisis geopolítiques i econòmiques d'avui -va dir el Papa-. Hem d'anar endavant junts, en un esperit renovat de fraternitat i solidari tat, cooperant generosament pel bé comú".
Quan va parlar dels immigrants, el Papa va destacar que la seva presència és consubstancial als Estats Units. Va al·ludir a la tragèdia que pateixen els indígenes americans i va manifestar la seva "més alta estima" per ells. També va advertir que "no podem repetir els pecats i errors del passat".
Sobre el problema dels refugiats, Francesc va animar a tractar los sempre de manera "humana, justa i fraternal". "Ajudem els altres com ens agradaria que ens ajudessin a nosaltres -va afegir-. En una paraula: si volem seguretat, donem seguretat; si volem vida, donem vida; si volem oportunitats, oferim-ne".
El Papa no va esmentar explícitament l'avortament ni l'eutanàsia, però sí que va advocar per "protegir i defensar la vida humana en cada fase del seu desenvolupament". Immediatament després va introduir la qüestió de la pena de mort i de la condemna a cadena perpètua. Va declarar obert suport a l'actitud contrària a la pena capital adoptada pels bis bes dels Estats Units. També va afegir un argument contrari a les cadenes perpètues, a les quals ell s'oposa perquè neguen el dret de redempció de les persones. Segons el Papa,"cada vida és sagrada i cada persona humana té una dignitat inalienable", i "les societats no poden fer res més que beneficiar-se de la rehabilitació dels qui van cometre crims".
Sense esmentar el concepte de "canvi climàtic" -que aixeca suspicàcies en un sector dels republicans-, el Pontífex va recordar la seva encíclica Laudato si' (Lloat siguis) i va insistir en la urgència de frenar el deteriorament del medi ambient, amb un accent especial en la responsabilitat del Congrés i de la influent comunitat científica dels Estats Units. En aquest terreny, com en el de la immigració, Francesc s'alinea completament amb la política del president Barack Obama, com ja va deixar clar dimecres en el seu discurs als jardins de la Casa Blanca.
Una altra part rellevant de l'al.locució al Capitoli va ser la condemna al comerç d'armament. El Pontífex es va preguntar per què es venen tantes armes letals. La seva resposta va ser contundent: "Simplement per diners, diners que estan banyats en sang, sovint sang innocent".
Si bé el Papa va introduir reflexions sobre justícia social i ajuda als més desfavorits, va evitar una crítica frontal al sistema capitalista i al món de les finances com havia fet en altres intervencions i escrits des que va iniciar el pontificat. No va voler-s'hi rabejar per no donar més munició als ultraconservadors que el titllen de marxista i fins i tot de comunista. Per això no va llegir un paràgraf sencer que figurava al text distribuït prèviament a la premsa en el qual afirma va que "si la política ha d'estar fidelment al servei de la persona humana, es dedueix que no pot ser esclava de la economia i de les finances".
El següent esment en l'atapeït programa del Papa va ser a l'església de San Patrici, en ple downtown (centre) de la capital dels Estats Units, on va parlar amb dos centenars de sense sostre.
"Per què estem sense un sostre, sense una casa? -es va preguntar Francesc-. Són preguntes que anirà bé que ens fem tots: per què aquests germans nostres estan sense casa, per què aquests germans nostres no tenen un sostre?" El Papa va barrejar la reflexió espiritual i la reivindicació política. "Davant situacions injustes, doloroses, la fe ens aporta aquella llum que dissipa la foscor", va dir Jorge Mario Bergoglio, després de citar la Bíblia i l'experiència de Josep. Per bé que després va afegir: "No trobem cap mena de justificació social, moral o del tipus que sigui per acceptar la falta d'allotjament. Són situacions injustes, però sabem que Déu les està patint amb nosaltres".
Washington encarna bé la fractura dels Estats Units, l'escandalós contrast entre aquella Amèrica opulenta, neta, impecable, i els barris pobres -poblats majoritàriament per afroamericans- deixats de la mà de Déu i consumits per la delinqüència endèmica, la droga, la pobresa i unes escoles que no compleixen la seva funció. Aquests mons sovint s'entrecreuen. The Washington Post destacava ahir, per exemple, el tiroteig que hi havia hagut en un restaurant dimecres a la nit a només 8 minuts amb cotxe de l'hotel que allotja la premsa que segueix el Papa. Va morir-hi un home. És l'homicidi número 116 d'aquest any a la capital federal.
Eusebio Val
25/09/2015
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Tan sols acceptarem comentaris que siguin signats amb els vostres veritables noms, la resta seran eliminats.
Gràcies