A partir de setembre, les escoles i els instituts de Catalunya tindran més eines per poder detectar possible casos de malalties mentals entre l'alumnat. Després de la mort d'un docent agredit per un alumne a Barcelona el 20 d'abril passat, el Departament de Salut, s'havia compromès a revisar juntament amb Ensenyament, el programa Salut i Escola, que promou hàbits saludables als centres educatius. Aquestes setmanes s'estan ultimant els detalls, en haver completat diverses reunions amb el consell assessor de salut mental.
El secretari de Salut Pública, Antoni Mateu, però no ha volgut avançar com s'implementaran aquestes novetats per potenciar la detecció de casos. "Més que revisions", ha dit serà potenciar “sensors” perquè actuïn d'alerta, davant de possibles casos. Mateu ha xifrat en 80 casos potencials de suïcidi i considera que l'èxit seria poder actuar per identificar-los a temps per evitar-lo.
A més, el secretari de Salut Pública ha comprat la situació casos de VIH que detecten entitats no governamentals, però que ja queden registrats dins el sistema per poder-ho controlar.
Tot i que Mateu considera que la problemàtica va més enllà de la salut i l'ensenyament, fixa en pares i docents com a "elements clau" per identificar possibles problemes.
L'objectiu és dissenyar un espai que permeti "evitar que d'alguna manera s'esbiaixi la conducta", i per això cal definir uns elements clars per poder derivar les situacions a les persones adequades i que puguin posar "fre" a aquest tipus d'actuacions.
Antoni Mateu ha explicat també que les consultes sobre salut mental en l'atenció primària de joves i adolescents ha ant en augment els darrers anys i per això creu que s'han de reforçar les actuacions per evitar el "decalatge" entre la sol.licitud de la consulta i la seva atenció.
Mateu creu que entre les causes, l'augment dels casos de salut mental es deu a no poder assimilar tota la informació a la qual es té accés i que per tant, genera molts dubtes, sobretot entre els joves.
ACN/DdG
27/08/2015
Diari de Girona
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Tan sols acceptarem comentaris que siguin signats amb els vostres veritables noms, la resta seran eliminats.
Gràcies