dimarts, 11 d’agost del 2015

El Papa demana la fi de l'armament nuclear

Francesc s'uneix a la comme­moració dels 70 anys del lla­nçament de les bombes atòmi­ques al Japó

El papa Francesc es va afegir ahir a les commemoracions del setantè aniversari del llançament de la bom­bes atòmiques sobre Hiroshima i Na­gasaki, i va demanar una prohibició global de les armes nuclears. El Sant Pare va dir a la multitud de la plaça de Sant Pere, després de l'oració set­manal de l'àngelus, que "amb la gue­rra sempre es perd. L'única manera de guanyar una guerra és no fer-la". El bombardeig de les ciutats japone­ses, el 6 i el 9 d'agost del 1945, "s'ha convertit en un símbol del poder des­tructiu desmesurat de l'home quan fa un ús pervers dels progressos de la ciència i de la tècnica", va assenyalar el Papa.

També va dir que aquests "atroços" bombardejos constitueixen "una advertència contínua per a la humanitat, perquè repudiï per sem­pre la guerra i elimini les armes nuclears i de destrucció massiva."

"Aquesta memòria tan trista ens convida, sobretot, a pregar i a com­ prometre'ns amb la pau per difondre al món una ètica de fraternitat i un clima de convivència serena entre els pobles -va afegir-. Que de tota la Te­rra s'elevi una sola veu: No a la gue­rra, no a la violència, sí al diàleg, sí a la pau!".

Poques hores abans, a l'altra ban­da del planeta, la ciutat de Nagasaki feia una altra crida unànime a favor de posar fi a l'armament nuclear. A les onze i dos minuts del matí, la ma­teixa hora en què el 1945 va caure la bomba, van repicar les campanes commemoratives i milers de perso­nes van fer un minut de silenci en re­cord d'aquell horror. Durant la ceri­mònia no van faltar, tal com ja va passar tres dies abans a Hiroshima, les crítiques als plans del primer mi­nistre Shinzo Abe de canviar la doc­trina pacifista en vigor des del 1947 i donar a l'exèrcit poder d'interven­ció a l'exterior.

Aquell 9 d'agost del 1945, l'explo­sió de la bomba A va destruir el 80% dels edificis de Nagasaki i va provo­car la mort d'unes 74.000 persones a l'instant o en dies posteriors per cul­ pa de la radiació.

Batejada com Fat Man, la bom­ba de plutoni s'havia d'haver llançat sobre Kokura, una població al nord de Nagasaki, on hi havia una de les fàbriques d'armament més impor­tants del Japó. Tot i això, les condi­cions climatològiques desfavorables van fer que el bombarder dels Estats Units canviés d'objectiu, i deixés cau­re la bomba sobre Nagasaki, un port comercial destacat, via d'entrada de molts productes occidentals i on hi havia una comunitat cristiana impor­tant.

La destrucció de Nagasaki, tres dies després que una altra bomba atòmica, Little boy, arrasés Hiroshi­ma (amb 140.000 morts), va precipi­tar la capitulació total del Japó, el 15 d'agost, i la fi de la guerra al Pacific. ''Vosaltres, les noves generacions, no desatengueu aquests actes com si fossin només històries del passat, ja que el que se us ha explicat pot molt bé tornar a passar en el futur", va ad­vertir l'alcalde de Nagasaki, Tomihisa Taue, a la cerimònia. Hi van assistir 6.500 persones. Hi havia el primer ministre Abe, l'ambaixadora dels Es­ tats Units al Japó, Caroline Kennedy, i representants de 75 països més.

Taue va convidar el president nord-americà, Barak Obama, i tots els països que tinguin l'arma nuclear a visitar Nagasaki. "Aquest poder su­prem d'aconseguir un món sense guerres ni armes nuclears depèn de cadascun de nosaltres", va insistir.

L'alcalde també va ser molt aplaudit quan va fer unes crítiques gens velades al primer ministre na­cionalista Abe i els seus plans milita­ristes.

Els supervivents carre­guen contra Abe
L'edat mitjana dels hibakusha (els supervivents de les dues bombes atòmiques) ja supera els 80 anys, pe­rò la seva tenacitat a favor del paci­fisme no ha minvat. Ho va deixar ahir molt clar un d'ells, Sumiteru Ta­niguchi, que amb 86 anys es va con­vertir en portaveu del grup i no va estalviar crítiques als plans militaris­tes del primer ministre Abe: "Les lleis de defensa que el Govern intenta aprovar posen en perill els llargs anys del nostre afany per aconseguir l'abolició de les armes nuclears. Po­saria fi a les esperances dels hibakus­ha. No puc admetre aquesta legisla­ció", li va etzibar Abe. El primer mi­nistre nipó va escoltar les crítiques impertèrrit durant la cerimònia com­ memorativa de Nagasaki. Després, davant la premsa, va recordar que la seva reforma és necessària precisa­ment per preservar la pau. "Dirà al món que l'aliança militar entre el Ja­pó i els EUA funciona perfectament i reduirà el risc que ens ataquin", va dir.


Ciutat del Vaticà/Agències
10/08/2015

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Tan sols acceptarem comentaris que siguin signats amb els vostres veritables noms, la resta seran eliminats.
Gràcies