dijous, 11 de juny del 2015

Portem cinquanta anys al costat de les persones amb discapacitat intel.lectual

Pepita Perich i Pujol
Directora de la Fundació Ramon Noguera

Com van ser els inicis de la fundació?
Va néixer el 1965 sota el nom Associació ProMinusvàlids Psíquics Àngelus, creada per Ramon Noguera i Sabater. Va ser la primera associació de famílies que es va constituir a les comarques gi-ronines i ara és una entitat social especialitzada en la creació i gestió de centres i serveis adreçats a persones amb discapacitat intel·lectual i a infants amb trastorn en el seu desenvolupament. L'organització va esdevenir el 1995 com a Fundació Ramon Noguera i l’11 de novembre de 2011, amb un clar objectiu d'especialització, es va constituir el Grup ramon Noguera.

Quants usuaris hi havia al principi?
Als inicis de l’Associació Àngelus imagino que pocs. Va començar sent una entitat molt petita, però a poc a poc es va anar fent gran fins esdevenir el què som avui. Actualment, acollim a més de 900 usuaris i a les seves famílies.

Com són els usuaris que ateneu?
El perfil dels nostres usuaris són infants de 0 a 6 anys amb trastorns o possibles trastorns de desenvolupament, i persones adultes amb discapacitat intel·lectual que poden estar treballant en el Centre Especial de Treball. També poden ser usuaris dels nostres centres ocupacionals o de les nostres residències o de centres especialitzats, depenent del grau d'atenció que necessitin.

Comptàveu amb voluntariat als inicis?
Els inicis de la Fundació van ser amb persones que voluntàriament varen treballar per donar atenció a persones amb discapacitat intel·lectual. Hem de pensar que fa 50 anys aquest col·lectiu de persones estava a casa sense rebre cap tipus de suport extern. Més endavant el sector es va anar professionalitzant, fins arribar a l’actualitat, en què busquem un equilibri entre la funció del professional i la del voluntari. Gràcies a la tasca del voluntari, avui dia s’aconsegueix arribar a més gent.

Quin paper té el voluntariat actualment a la vostra entitat?
El Programa de Voluntariat contempla tota una sèrie d’accions i activitats en les quals les persones que vulguin poden col·laborar donant suport al col·lectiu de persones amb discapacitat intel·lectual que tenim als nostres centres. Es tracta d’oferir els suports individualitzats necessaris en els àmbits del benestar personal, la participació social i l’autodeterminació. Tal i com diu el lema del programa, es tracta "d’un temps compartit que omple de sentit". El 2014 vàrem comptar amb una borsa de 101 voluntaris, i aquest any esperem arribar a les mateixes dades. La tendència en els últims anys ha anat creixent. El més interessant és que tenim perfils de voluntaris ben diferents, des d’estudiants a persones jubilades, passant per gent en actiu.

Feu activitat empresarial? Compteu amb el suport d’empreses?
Sí, l’activitat empresarial es porta a terme des del Centre Especial de Treball Mas Xirgu (CET), des d’on es desenvolupen diferents línies de negoci: jardineria i serveis forestals, serveis de neteja industrial, rentat de vehicles, botiga de moda i complements o bugaderia autoservei, entre els més destacats. L’objectiu del CET és donar ocupació a persones amb discapacitat a fi de garantir la seva qualitat de vida mitjançant la màxima integració social i laboral. Actualment comptem amb més de 100 treballadors amb discapacitat. Pel que fa al suport d’empreses, com a Fundació Ramon Noguera comptem amb el suport d’algunes empreses de la comarca mitjançant activitats de responsabilitat empresarial. A banda d’això, el nostre projecte Shopp Out solidari compta amb la col·laboració de nombroses marques de moda.

Com commemoreu l’aniversari?
Vam encetar l’aniversari al març amb una convocatòria als mitjans de comunicació per fer un repàs de la nostra trajectòria, presentar el logotip de l’aniversari i un vídeo institucional que s’ha editat també en motiu dels 50 anys. Dins del programa de la celebració destaca una jornada de portes obertes que tindrà lloc a la seu de la Fundació Ramon Noguera el dia 17 de juliol, on personalitats de diferents àmbits intervindran en una taula rodona sota el tema La integració de les persones amb discapacitat intel·lectual des d’una perspectiva global. També s’han programat diverses actuacions internes per fomentar la participació de treballadors i usuaris.

Xavier Ribes
Juny de 2015
Diari de Girona

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Tan sols acceptarem comentaris que siguin signats amb els vostres veritables noms, la resta seran eliminats.
Gràcies