dilluns, 30 de març del 2015

Via lliure de totes les comunitats autònomes al Pla Nacional contra l'Hepatitis C

Alonso no aclareix quants malalts s'atendran aquest any

Les comunitats autònomes han donat el vistiplau per unanimitat al Pla Estratègic Nacional contra l'Hepatitis C elaborat pel Ministeri de Sanitat per garantir l'accés i el finançament dels nous tractaments d'última generació, que de moment implicarà tractar uns 52.000 pacients. 

"Davant un problema estem aportant una solució", ha defensat el ministre del ram, Alfonso Alonso, després del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS) celebrat aquest dijous, ja que permetrà tractar tots els pacients "segons criteris clínics" i "sense que el finançament suposi cap problema". "No suposarà un problema econòmic", ha insistit.

Amb aquesta finalitat, Sanitat ha tancat diferents acords amb les companyies farmacèutiques com un sostre de despesa inicial de 727 milions d'euros i una rebaixa progressiva dels preus establerta mitjançant set trams en funció del nombre de medicaments administrats, de manera que "en la mesura que apujant el nombre de pacients tractats, el medicament és més barat".

A més, ha avançat que el 20 d'abril vinent el Ministeri d'Hisenda es reunirà amb les comunitats per definir les condicions del préstec a 10 anys amb un interès del 0% durant el 2015 que els ofereix per sufragar el pagament d'aquests medicaments.

Hisenda avançarà el pagament
En principi, serà Hisenda la que es farà càrrec de les factures relatives al pagament dels medicaments que els vagin remetent les comunitats, que després hauran de tornar amb "condicions molt avantatjoses", segons Alonso, en funció de si estan adherides al Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) o al de Facilitat Financera. I Madrid i el País Basc, que no formen part de cap d'aquests mecanismes, hauran de formalitzar convenis específics per beneficiar-se d'aquestes condicions.

De fet, ha avançat que, encara que la comunitat basca en principi s'havia mostrat reticent a aquest sistema, ja han sol·licitat una reunió amb el departament de Cristóbal Montoro per adherir-se al tema. En tots els casos, la facturació serà trimestral i el primer pagament s'abordarà al juny. "No hi ha excusa per no tractar els pacients", ha insistit.

A més, ha reconegut que les previsions de despesa poden variar en funció de si es diagnostiquen nous pacients tal com preveu el pla, ja que la prevalença de la malaltia és molt alta, segons ha recordat Alonso. No obstant, en aquest cas "la garantia d'Hisenda no està limitada", ha sentenciat.

Un avenç científic "molt important"
El ministre ha celebrat que totes les comunitats ho hagin considerat un "bon pla", ja que segons ell representa un "avenç científic molt important" al permetre tractar amb aquests nous fàrmacs --que resulten molt eficaços però presenten un preu molt elevat-- tots els pacients amb una fibrosi "significativa", a partir de F2, cosa que converteix Espanya en un referent a nivell internacional.

"Tot Europea ens mirarà, perquè som el primer país que ofereix un tractament integral al conjunt dels afectats", ha defensat.

Després de quantificar el nombre actual de pacients diagnosticats, i en funció dels criteris clínics del pla, Sanitat calcula que en principi s'hauran de tractar "pel cap baix 52.000" dels més de 95.000 pacients que hi ha a Espanya.

Es tractaran tots els pacients aquest any?
De tota manera, Alonso ha admès que és "difícil" quantificar quants s'atendran aquest any, perquè "se'ls ha d'atendre bé i requerirà un esforç per part de tot el sistema i les comunitats". "No sabem quants en podrem tractar aquest any, tant de bo fossin tots", ha reconegut.

"El sistema té capacitat i els professionals també. Són molts pacients, i n'hi ha molts que fa molts anys que esperen perquè no tenien una solució que ara sí que tenen. No hi haurà cap instrucció política, però en un dia no es poden tractar tots. El nombre d'especialistes és el que és, però estic segur que ens sorprendrà la capacitat del sistema", ha defensat Alonso.

Per això, ha demanat "col·laboració per part de tothom" i ha fet un toc d'atenció especial per als pacients, a qui ha demanat "confiança" en els especialistes, que seran els encarregats de "prioritzar" l'administració d'aquests tractaments.

No obstant, ha assegurat que les comunitats ja estan eliminant els comitès que havien creat per controlar l'ús d'aquests fàrmacs, si bé no ha precisat si totes les autonomies estan administrant uniformement aquests fàrmacs als seus pacients.

A més, ha recordat que a partir de l'1 d'abril s'incorporaran nous medicaments que inclouen combinacions d'alguns dels principis actius que ja són al mercat, cosa que permetrà abaixar el preu del tractament.

Europa Press
26/03/2015

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Tan sols acceptarem comentaris que siguin signats amb els vostres veritables noms, la resta seran eliminats.
Gràcies