Andrés Hidalgo, biòleg del CNIC a Madrid, explica que en un dels seus últims descobriments, ha observat com les plaquetes de sang (que faciliten la coagulació) Inicien les reaccions catastròfiques de inflamació que desemboquen en ictus i infarts. L'avenç, presentat a la revista Science, aclareix com estan relacionades les reaccions de coagulació i inflamació, que intervenen en múltiples malalties. A més, obre la via a desenvolupar nous tractaments contra els efectes més greus de la inflamació.
Aquest biòleg que la inflamació és la causa de la meitat de les morts a Europa. És important comprendre com es produeix i com evitar-la. Vaig començar a fer estudis d'imatge en el 2002 i havia vist que, quan hi ha inflamació en un got sanguini, s'enganxen uns petits fragments de material als neutròfils.
També parla sobre la neutròfils, i diu que són el tipu més comú de cèl·lula immunitària en la nostra sang. La seva missió principal és menjar bacteris. Són molt importants en la inflamació.
Hi han 6 tipus d'infarts diferents:
- Infart anèmic: Infart en el qual hi ha manca de la coloració de la sang, també anomenat infart blanc. Es produeix per la falta de circulació sanguínia en un vas.
- Infart tou: Es produeix quan l’òrgan afectat només rep sang d’una vena o artèria, per tant, al obstruir-se aquesta, l’òrgan deixa de rebre sang.
- Infart calcari: Infart d’un teixit conjuntiu en el qual s’han dipositat sals de calci.
- Infart de miocardi: És produeix al cor, quan una artèria coronària queda obstruïda i, per tant, no permet el pas de la sang direcció cap al cor.
- Infart pulmonar: Infart en un pulmó causat per la falta d’irrigació sanguínia, el pulmó no rep sang carregada d’oxigen, per tant, no té lloc l’intercanvi de gasos.
- Infart cerebral o ictus: Es produeix quan s’interromp el flux sanguini a una de les artèries del cervell i aquest no pot dur a terme les seves funcions.
Per acabar explica que el nostre estat inflamatori canvia a al llarg del dia. Els infarts solen ocórrer a primera hora del dia, la febre puja a la tarda. Si aconseguim alterar el rellotge dels neutròfils i modular el nostre llindar d'inflamació al llarg del dia, potser aconseguirem reduir el nombre d'infarts.
La Vanguardia
14/02/2015
El Trueta ja presta atenció als infarts les 24 hores del dia
El servei d'hemodinàmica de l'hospital Josep Trueta de Girona va estrenar ahir l'horari ampliat, que permetrà atendre els infarts les 24 hores del dia. Fins ara, la unitat estava oberta dotze hores durant set dies a la setmana i els pacients que patien un infart fora de l'horari i requerien d'una angioplàstia es derivaven a Barcelona.
El 2014 se'n van traslladar a la capital catalana uns 90 des de Girona. Es calcula que, amb l'ampliació, l'hospital Trueta passarà de les 240 angioplàsties que va practicar l'any passat a unes 330. Amb l'ampliació horària, Salut vol millorar el temps de resposta perquè s'atendran més casos des del territori i els trasllats seran més curts.
A Girona, el Trueta disposarà d'un equip de guàrdia localitzable per cobrir l'ampliació horària. Així, si s'activa un Codi Infart durant la nit, avisaran els professionals de guàrdia, que arribaran a l'hospital gironí mentre es fa el trasllat de pacient.
ACN
18/02/2015
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Tan sols acceptarem comentaris que siguin signats amb els vostres veritables noms, la resta seran eliminats.
Gràcies