dilluns, 24 de novembre del 2014

Més de 30 menús al menjador social de Santa Eugènia, al dia

El principal objectiu és oferir als usuaris una alternativa a dinar sols a casa
Paguen 3 euros pel dinar, que en costa 6,54; la diferència l'aporta l'Ajuntament
Per 5 euros es poden endur el sopar a casa

Una mitjana de trenta-dues persones majors de seixanta anys van a dinar cada dia al menjador per a la gent gran de Santa Eugènia. El menjador realitza una funció social, però no destinada en especial a persones amb pocs recursos, sinó que facilita a persones que se senten soles dinant a casa la possibilitat de fer-ho en companyia d'altres. El servei combina dos objectius. Per una banda, doncs, el de crear un espai relacional per assegurar la companyia a la gent gran. Per l'altra, garantir que segueixin una dieta equilibrada. Situat a la plaça Leonor Joher i amb una capacitat per a 40 persones, el menjador es va obrir el maig del 2013. Per anar-hi a dinar cal tenir més de seixanta anys, ser jubilat i de Girona. En cas de persones amb dependència se'ls atén a partir dels cinquanta-cinc anys. El cost del dinar és de 6,54 euros, però els usuaris en paguen només tres. La diferència l'assumeix l'Ajuntament de Girona. Els usuaris que ho vulguin poden emportar-se també el sopar, pagant cinc euros en comptes de tres. El sopar, a qui opti per demanar-lo, se'ls dóna preparat per ser escalfat i consumit.

Segons el regidor de Serveis Socials de l'Ajuntament de Girona, Eduard Berloso, quan els usuaris no poden pagar aquests imports “se'ls busca una solució” a fi de poder-los atendre igualment. La majoria d'usuaris, però, van al menjador per aprofitar-lo com a espai de relació i convivència amb altres persones. El regidor afegeix que un altre dels actius del menjador és l'atenció que reben els usuaris: “Troben un servei atent, que els acompanya, els dóna suport i està per ells, i els ajuda a confortar-los.”

Els àpats servits
Des de l'obertura s'han servit més de set mil àpats. El 2013 –a partir del maig– es va atendre 117 persones i es van servir 2.688 menús. El 2014 el nombre d'usuaris ha crescut fins a 173 persones i s'han servit 4.531 àpats, la gran majoria dinars. La fundació Ramon Noguera s'encarrega de servir els àpats.

La responsable del servei, Lourdes Delgado, apunta que la iniciativa ha aconseguit l'objectiu que s'havien plantejat en posar-la en marxa: que el menjador fos un lloc per evitar la soledat de la gent gran i també que els assegurés una bona alimentació.

Delgado afegeix que han fet enquestes entre els usuaris i tots destaquen sobretot el bon servei que se'ls dóna, la qualitat del menjar i que ja no se senten sols a l'hora de dinar. El fet que el menjador estigui situat al mateix edifici que el casal de la gent gran fa que els dos espais “es retroalimentin” i que alguns usuaris del casal ara ho siguin també del menjador i a l'inrevés. Berloso es confessa “orgullós i satisfet” de la utilitat del servei i el benefici que aporta als seus usuaris.

LES XIFRES
7.219
àpats s'han servit al menjador de la gent gran de Santa Eugènia des de la seva obertura, el maig del 2013.
40
places té el menjador.
El govern de Girona projecta fer un nou menjador a la central del Molí amb 70 places.

Un altre menjador per a gent gran a principis de 2016
El Consell Comarcal del Gironès ha iniciat el període de licitació del servei integral de menjador de les escoles Font de la Pólvora i Vila-roja de Girona. El preu de sortida és de 242.962,50 euros, i el contracte és per al que queda d'aquest curs, a partir del gener, i tot el curs vinent, 2015/2016. És prorrogable per a períodes anuals amb un màxim de dues anualitats.

En el curs i mig que es preveu que duri el contracte s'espera servir 35.340 dinars –inclou el personal docent i no docent del centre, que el tenen gratuït–. Atenent a aquestes xifres, i pendents de la rebaixa que es pugui obtenir en funció de les ofertes rebudes, es desprèn que el cost de cada menú és de 6,87 euros.

Menús personalitzats
Fonts del Consell expliquen que els menús es contracten atenent a diversos factors que poden anar des de les demandes dels mateixos centres —productes ecològics, per exemple— a la tipologia i costums socials dels usuaris o a la necessitat d'assegurar dietes més equilibrades en funció de les necessitats específiques.

En el cas de les dues escoles motiu del contracte un dels factors que s'han tingut en compte —i que ha dificultat l'establiment del nombre d'àpats que es preveuen servir— és l'alta variabilitat del nombre de nens que van a escola cada dia. Des del Consell es confirma que hi ha molts nens que falten al centre escolar –i per tant no són al menjador– per motius laborals dels pares (molts d'ètnia gitana i amb feines que els obliguen a mantenir una certa mobilitat geogràfica).

El contracte de les escoles de la Font de la Pólvora i de Vila-roja està pensat per garantir cent vint-i-quatre menús diaris durant tots els dies lectius del període que va del 8 de gener del 2015 fins al 22 de juny del 2016. Es té en compte, també, dotar-los d'una dieta equilibrada que eviti possibles dèficits alimentaris que podrien incidir en la bona salut dels infants.

ACN/J. Nadal
22/11/14

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Tan sols acceptarem comentaris que siguin signats amb els vostres veritables noms, la resta seran eliminats.
Gràcies