Un document del Govern destaca que la conversió de places sociosanitàries comporta menys costos
L’augment de l’esperança de vida i de les malalties cròniques van portar el Govern a posar en marxa l’any passat un pla per integrar l’atenció sanitària i la social, que inclou la conversió de places d’hospital sociosanitari en places de residència. La consellera de Benestar, Neus Munté, va dir llavors que “les necessitats sanitàries i sociosanitàries de la població van evolucionant i el model assistencial s’hi ha d’adaptar” i que l’objectiu és “reforçar l’atenció integral de les persones”.
Un document elaborat per l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials (ICASS), que es va incloure en un informe del Consell Assessor per a la Sostenibilitat i el Progrés del Sistema Sanitari (CASOST), desvela que el Govern també valora la reducció de la despesa que suposarà aquesta conversió de places. El document recull, sota l’epígraf “potencialitats d’estalvi”, diversos aspectes relacionats amb els costos i amb el copagament dels usuaris.
Sobre els costos, el text destaca que “es podria reduir la tarifa” que es paga als centres per “la diferència retributiva dels convenis laborals” del sistema de salut i el social, en què els sous són més baixos. Pel que fa al copagament dels usuaris, subratlla que “s’incrementarà l’aportació mitjana dels beneficiaris al cost del servei”, ja que desapareixerà la carència inicial i s’incrementarà la quantitat. “Com a mínim es podria duplicar”, detalla.
Divisió d’opinions al sector
La directora de l’ICASS, Carmela Fortuny, recorda que el pla “va molt més enllà” de la conversió de places, i assegura que l’objectiu de la mesura és “que les persones estiguin ateses al lloc que els correspon”. Detalla, a més, que els canvis es faran “amb prudència” perquè “no hi hagi un daltabaix”. Fortuny admet que “el canvi suposaria que el cost de la plaça fos inferior”, però argumenta que “no es tracta d’estalviar per gastar menys, sinó d’aplicar l’estalvi a altres polítiques socials”.
La directora general de la Unió Catalana d’Hospitals, una de les principals patronals del sector, Helena Ris, defensa que “hi ha pacients en centres sociosanitaris que tenen problemes crònics però no són malalts, en el sentit de necessitar estar en un centre medicalitzat” i que la conversió de places és correcta “si es fa amb seny”. Ris afegeix que, en global, “l’estalvi serà com a màxim temporal, perquè la demanda dels serveis continua creixent”.
El director tècnic assistencial de les residències SARquaviatae, Josep Pascual, va expressar una opinió molt diferent en una jornada sobre l’atenció a la cronicitat organitzada per la mateixa Unió Catalana d’Hospitals a l’abril. “Els pacients dels sociosanitaris són malalts, i malalts complexos, que tenen càrrega sanitària, molta càrrega”, va advertir davant de diversos representants de la Generalitat.
Com va avançar l’ARA, el Consorci de Salut i Social de Catalunya, una altra de les grans patronals, va alertar en un informe de la “falta de suport sanitari suficient als centres residencials, que fa que els pacients amb complexitat sanitària estabilitzada no puguin ser atesos pels serveis socials actuals”. El sindicat Metges de Catalunya també va manifestar que els requeriments de les residències no són suficients.
Reflexió sobre el poder de decisió dels usuaris
Uns 350 professionals dels serveis socials van participar divendres en una jornada sobre l’atenció gerontològica centrada en la persona, un nou model que promou el poder de decisió dels usuaris de les residències. El Consorci d’Acció Social de Catalunya va presentar noves guies d’aplicació del model i va exposar exemples d’aplicació pràctica, com el projecte Tu decideixes com vols envellir. Des de l’any passat, algunes residències permeten que els usuaris decideixin els seus horaris, la seva alimentació i altres qüestions de la vida quotidiana.
Auri Garcia Morera
19/05/2014
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Tan sols acceptarem comentaris que siguin signats amb els vostres veritables noms, la resta seran eliminats.
Gràcies