dissabte, 8 de març del 2014

L'ICO dóna consell genètic a 2.000 famílies en deu anys

A la meitat de les famílies ateses per possible risc càncer de mama se'ls han detectat factors hereditaris

La unitat de consell genètic (UCG) de l'Institut Català d'Oncologia (ICO) a Girona acaba de complir deu anys, en els quals ha atès un total de 2.000 famílies, i l'efemèride ha coincidit amb la visita de la família número 1.000 per valorar el risc de càncer de mama. Aquesta ha estat la principal activitat de la unitat en aquesta dècada, ja que representa la meitat del total de consultes que ha rebut. I també és l'àrea en què més s'ha confirmat l'alt risc de les pacients ateses: a la meitat de les famílies, 500, se'ls ha detectat algun factor o mutació que les predisposa a desenvolupar càncer de mama o d'ovari. Des de l'ICO també van explicar ahir que un 25% d'aquestes famílies d'alt risc tenen una mutació hereditària en gens com el BRCA1 i el BRCA2 que augmenta molt el risc de tenir aquesta malaltia. Per això, actualment estan en seguiment unes 150 dones sanes que formen part d'aquestes famílies amb mutacions per comprovar la seva evolució i detectar a temps un possible càncer. Durant aquests deu anys de funcionament, només vint dones que tenien aquesta mutació genètica han desenvolupat finalment un càncer de mama.

El cap de la UCG de l'ICO Girona, Joan Brunet, va destacar ahir que han pogut veure que els càncers de mama en dones que tenen alteracions genètiques hereditàries apareixen majoritàriament quan la persona és jove, entre els 25 i 40 anys. “Deu anys no és res en el cas d'aquesta mena de seguiments i esperem que a mesura que passin els anys puguem descobrir i conèixer més aspectes”, va assenyalar Brunet.

Pel que fa a les altres 1.000 famílies que han visitat la unitat, 800 ho van fer per risc de càncer de còlon i 200 per altres tipus de tumors o síndromes. De totes aquestes, unes 100 són portadores de mutacions que predisposen als tipus de càncer de la seva família.

El principal objectiu de la UCG és identificar, atendre i fer un seguiment de les persones i famílies amb un alt risc de tenir càncer. Mitjançant una anàlisi de sang, els experts miren l'existència de mutacions hereditàries o genètiques. Actualment ja es donen els resultats al cap de tres mesos. A partir d'aquí s'estableix tot un programa d'accions preventives i tractaments com ara mamografies, ressonàncies o ecografies, i en alguns casos es fan cirurgies preventives per extirpar la mama o els ovaris. En total, s'han dut a terme 60 cirurgies preventives d'ovari i deu de mama, la majoria de les quals al pit sa en el moment en què es va diagnosticar un tumor a l'altre.

Un 5-10% dels tumors, hereditaris
Es calcula que només entre el 5% i el 10% dels tumors són hereditaris, és a dir, són conseqüència d'alteracions genètiques heretades. Tenir alguna d'aquestes mutacions no significa que es desenvolupi un càncer, sinó que es tenen més probabilitats. Cada any a l'ICO Girona i als hospitals de la xarxa s'atenen uns 400 casos de càncer de mama, 20 o 30 dels quals són de base hereditària.


07/03/14

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Tan sols acceptarem comentaris que siguin signats amb els vostres veritables noms, la resta seran eliminats.
Gràcies