Un 70% dels pacients que passen pel servei són autònoms al cap de tres mesos
El nombre de codis ictus que s'activen a la regió sanitària de Girona s'ha pràcticament duplicat en sis anys
El servei de neurologia de l'hospital Josep Trueta de Girona atén més de 1.000 ictus cada any, dels quals necessiten ingressar a la unitat d'ictus entre 500 i 600 pacients. Un 70% dels pacients que passen per aquesta unitat són autònoms al cap de tres mesos. El codi ictus és un codi d'emergència que s'activa a partir de la xarxa d'hospitals comarcals, de referència i terciaris i del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM). Es va posar en marxa a tot Catalunya l'any 2006, però a la regió sanitària de Girona ja funcionava des de l'any 2002. Aquest model permet identificar ràpidament els malalts amb ictus agut i traslladar-los tan aviat com és possible fins a l'hospital de referència més proper amb capacitat per avaluar-los, diagnosticar-los i tractar-los, si calgués, amb fàrmacs trombolítics. A la regió sanitària de Girona, la unitat de referència és la del Trueta. El responsable de la unitat d'ictus del Trueta, el doctor Joaquín Serena, destaca que l'hospital de Girona és, després del de Bellvitge, el centre de Catalunya que més afectats d'ictus atén i el primer de Catalunya si es té en compte la seva població de referència.
Més codis ictus
L'activació del codi ictus augmenta any rere any. A les comarques gironines, l'any 2013 es va activar 451 vegades, un nombre que pràcticament duplica els registrats l'any 2006. Aquell any, el codi ictus es va activar 236 vegades, de manera que l'increment en sis anys ha estat del 91%. El temps que transcorre entre l'aparició dels símptomes i l'administració del tractament és molt important, ja que com menys temps passa més probabilitats de recuperació té el pacient. En aquest sentit, els trombolítics són els fàrmacs que s'han mostrat més eficaços en el tractament de l'infart cerebral en les primeres hores. El tractament es pot administrar als pacients que arriben al centre dins les 4,5 hores següents a l'inici dels símptomes de l'ictus. Al Trueta, aquest tractament s'aplica a un 23% de tots els pacients que hi ingressen, una xifra que és per sobre dels estàndards europeus i que és també el percentatge més elevat de tots els hospitals de Catalunya. El subministrament d'aquest tractament permet que en el 51% dels casos els pacients siguin asimptomàtics tres mesos després d'haver patit l'infart cerebral. El Trueta és l'únic centre de l'Estat que disposa d'estudis de ressonància magnètica per a pacients que pateixen ictus aguts els 365 dies de l'any.
Servei de teleictus
El març de l'any passat es va posar en funcionament un nou programa del CatSalut, el Teleictus 2.0. Per mitjà d'un sistema de telemedicina, quan un pacient pateix un ictus i és derivat als hospitals de Palamós o Figueres, els especialistes que l'atenen connecten telemàticament amb els professionals del Trueta que estan de guàrdia, que els indiquen el tractament òptim per al pacient. Així, s'escurça el temps entre l'inici dels símptomes i l'administració del tractament, ja que es pot començar a administrar al mateix comarcal. Aquesta reducció del temps permet una millor recuperació del pacient i l'increment del nombre de pacients que són candidats a rebre tractament per desobstruir les artèries afectades. Des que es va posar en marxa el teleictus, s'han fet un total de 32 connexions (17 amb Palamós i 15 amb Figueres) i un 20% dels pacients van rebre tractament trombolític al mateix centre comarcal.
LA XIFRA
32
connexions
telemàtiques s'han dut a terme entre els hospitals de Palamós i Figueres des que hi ha teleictus.
Núria Astorch
13/02/14
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Tan sols acceptarem comentaris que siguin signats amb els vostres veritables noms, la resta seran eliminats.
Gràcies