La joventut continua gastant diners en beure malgrat la crisi econòmica i prefereix estar-se d'altres formes d'oci.
Per a molts joves l'alcohol té una funció social, és una manera més de sentir-se part d'un col·lectiu.
L'edat d'iniciació
a les begudes alcohòliques es manté en els catorze anys
Joan Pallarés
Antropòleg de la UdL
Cada vegada hi
ha més joves que beuen alcohol fins
a emborratxar-se
Rafael Maldonado
Farmacòleg la UPF
El consum d'alcohol no disminueix entre els adolescents. Tot i que molts d'ells estan a l'atur o gairebé no disposen d'ingressos perquè estudien, prefereixen prescindir d'algunes activitats d'oci que no de beure alcohol i sortir de festa amb els amics. El consum d'altres formes d'oci, com el cinema, el teatre, els sopars fora de casa..., han caigut arran de la crisi, i entre els joves encara més. Però aquest no és el cas de l'alcohol, ja que se segueix consumint de la mateix manera que anys enrere.
Aquesta alerta és una de les conclusions de l'estudi Beure per creure?, del professor d'Antropologia de la Universitat de Lleida (Udl) Joan Pallarés, i del psicòleg social David Pere Martínez. Els professors han presentat l'estudi a la UdL.
Joan Pallarés assegura que la precarietat econòmica en la qual es troben molts joves –un 53% de la joventut no té feina– provoca que busquin alternatives per consumir alcohol per menys diners, com ara beure en petits grups fora dels locals. També garanteix que la incertesa que tenen sobre el seu futur afavoreix aquesta forma d'oci entre els joves, ja que provoca que vulguin “apartar-se” d'aquesta realitat per no pensar tant en els problemes. Pallarés també reconeix que el consum d'alcohol no ha disminuït des dels anys 80, l'única diferència és que ara els joves “el busquen més barat i tenen més accessibilitat a les begudes”.
D'altra banda, explica que molts dels joves ho veuen com una manera d'integrar-se, de divertir-se i d'intensificar les experiències. Afegeix que té una funció social, ja que el que no ho fa pot ser catalogat de “bicho raro”. Assegura que encara que “beuen els caps de setmana fins a emborratxar-se”, la majoria no ho veu normal i són conscients que “hi ha límits que no es poden traspassar”.
Els autors del llibre també van constatar que el fenomen del botellón és menys usual a Catalunya que a altres punts de l'Estat espanyol, ja que hi ha el costum de fer-lo en grups més petits o a casa d'algú. Explica que l'èxit del fenomen entre els adolescents és perquè els ofereix un espai per beure alcohol sense control i perquè “se senten bé pel que implica formar un grup”.
Per la seva banda, el catedràtic de farmacologia de la Universitat Pompeu Fabra, Rafael Maldonado, garanteix que en cinc anys el consum de cànnabis i de tabac ha disminuït molt entre els adolescents; reconeix que “ha caigut molt però que s'ha de seguir treballant perquè segueixi disminuint”. Tot i així, explica que, quant al consum d'alcohol, ha estat el contrari ja que “cada cop són més els joves que beuen fins a emborratxar-se”.
La investigació dels dos autors del llibre s'ha finançat amb la subvenció del Pla Estatal sobre Drogues del Ministeri de Sanitat a la Fundació IGenus, i s'ha basat en entrevistes personals i en grups de discussió a diverses ciutats de l'Estat espanyol. A partir dels resultats obtinguts, els autors remarquen que l'edat d'iniciació en la beguda no ha variat en els últims anys, es manté entre els 13,5 i els 14 anys. Davant aquestes dades, el professor de la Universitat de Lleida afegeix que el seu objectiu és “oferir eines útils per dissenyar o aplicar estratègies de prevenció adequades a la realitat”.
L'Estat limitarà la publicitat per als menors
La ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Ana Mato, va anunciar que el ministeri està treballant en un projecte de llei per a la prevenció del consum de begudes alcohòliques en menors d'edat i dels seus efectes que preveu limitar la publicitat de l'alcohol dirigida als menors. El ministeri estudia obligar que s'indiqui la prohibició que els menors prenguin begudes alcohòliques en els envasos, les promocions de begudes alcohòliques i en els establiments.
Alba Losada
02/06/13
El Punt Avui
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Tan sols acceptarem comentaris que siguin signats amb els vostres veritables noms, la resta seran eliminats.
Gràcies