Els experts ens expliquen els diferents tipus de dolor que podem sentir en aquest òrgan i quan preocupar-nos
És relativament freqüent atendre pacients que acudeixen a la consulta per presentar dolor al pit, el primer comentari a preguntar quina és la raó de la seva visita, és el de "doncs la veritat doctor és que no estic segur, perquè m'han dit que el cor no fa mal ". Caldria preguntar-los a la immensa majoria dels pacients que han patit una angina de pit o un infart de miocardi si el cor fa mal o no fa mal.
Per descomptat que el cor fa mal i en ocasions amb gran intensitat, fins i tot transmetent al pacient una sensació de mort imminent. Però la pregunta que ara més ens interessa seria: estan la majoria de dolors que sentim al pit relacionats amb el cor? A aquesta pregunta, i en pacients sense problemes coronaris coneguts, la resposta seria no. Però llavors, com diferenciar quan és un dolor en relació amb un problema cardíac i quan no?
Està absolutament comprovat que la percepció, no només de la intensitat del dolor sinó també de les característiques del mateix, presenta una gran variabilitat entre diferents pacients, arribant fins i tot a punt d'alguns que han patit un infart de miocardi sense haver notat o havent presentat símptomes molt lleus o aparentment no relacionats amb patologia cardíaca, com sudoració, símptomes digestius, malestar general o fins i tot mal de queixal.
Però si podríem atrevir-nos a esmentar les característiques del dolor, que la gran majoria de pacients presenta quan aquest està en relació amb un problema cardíac i també quan no està relacionat amb el cor.
Diríem que un mal és altament suggestiu d'un problema cardíac quan està situat al centre del pit (no a la banda esquerra), és opressiu (com si m'estiguessin aixafant, o com si m'estiguessin apretant.); Té una durada superior a un minut, però inferior a diverses hores i no es relaciona amb els canvis respiratoris ni posturals, romanent indiferent els mateixos. El dolor es pot estendre al braç esquerre o fins i tot a dos braços i també al coll i a la mandíbula. En ocasions, i més freqüentment quan es tracta d'un infart, s'acompanya de sensació de falta de respiració, ganes de vomitar o de defecar i de sudoració.
Javier Cortés
18/06/13
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Tan sols acceptarem comentaris que siguin signats amb els vostres veritables noms, la resta seran eliminats.
Gràcies