dimecres, 27 de març del 2013

“No hi ha dos epilèptics que siguin iguals”

Entrevista a José Ánegel Mauri. Neuròleg i coordinador del grup de treball de epilèpsia de la societat espanyola de neurologia.

foto per Oriol Duran
El doctor José Ángel Mauri (Barbastre, 1959) és una de les màximes autoritats de l'Estat sobre l'epilèpsia. Format a Saragossa i Madrid, exerceix a l'hospital Clínic Universitari de Saragossa. Ha participat en un congrés de la Societat Espanyola de Neurologia (SEN) celebrat a Barcelona, on s'ha presentat el Llibre Blanc de l'Epilèpsia, una afecció sobre la qual es fan grans avenços tant en diagnòstic com en tractament

Sorprèn que hi hagi un gran desconeixement sobre els primers auxilis, fins i tot entre els professionals

Què hem après sobre l'epilèpsia en els últims anys?
A diagnosticar-la i tractar-la millor amb més i nous fàrmacs. Però també a fer-ho amb cirurgia, que ha millorat espectacularment les opcions de curació i remissió.

De les causes, què en sabem?
Hi ha un grup d'epilèpsies que és hereditari. Gràcies a la genètica molecular n'hem afinat molt el diagnòstic. Però després hi ha les causades per un tumor, per una lesió arran d'un cop o d'un vessament cerebral, o per una malformació. Però les proves de neuroimatge han evolucionat i són més sensibles. Ara podem localitzar lesions molt petites, que abans no es veien.

Quin dels dos grups d'epilèpsies és el més freqüent?
Les d'origen desconegut, que són la meitat dels casos.

Perdoni, què vol dir desconegut?
Que no hi ha causes genètiques, però tampoc s'hi veu cap lesió. La hipòtesi? Lesions microscòpiques que no es poden detectar amb les proves actuals. De les epilèpsies d'origen conegut, la primera causa són les malalties cerebrovasculars.

I la solució és...
Una biòpsia del cervell. Però això no es pot fer.

Pel que diu, hi ha moltes classes d'epilèpsia...
Sí. Cadascuna té les seves peculiaritats. Tots els epilèptics són diferents. No hi ha dos epilèptics que siguin iguals. Tots tenen peculiaritats, característiques associades...

Això deu complicar el tractament...
Per descomptat. El tractament depèn de l'edat, del tipus de crisi... perquè hi ha dos grans grups: la parcial i la generalitzada, i cadascuna té el seu tractament idoni.

Puc preveure si seré epilèptic?
No. Hi ha factors de risc. Si ha rebut un cop al cap, si ha tingut un ictus... això n'augmenta el risc, però no vol dir que hagi de ser epilèptic.

Hi ha epilèptics que no responen als fàrmacs. Per què? 
Perquè és una epilèpsia derivada de lesions estructurals del sistema nerviós. Però no s'ha de llençar la tovallola. Per a aquesta classe de persones tenim la cirurgia i el percentatge d'èxit és elevat. 

Què és l'estimulació cerebral? 
És un tractament molt nou. Consisteix a implantar uns elèctrodes en una zona del cervell per estimular-la. Sembla que inhibeix la descàrrega i que un percentatge de pacients milloren. 

L'epilèpsia es podrà curar?
Ja es cura. Amb cirurgia. He d'aclarir que els fàrmacs no curen: només inactiven la crisi. 

Què he de fer si em trobo amb una persona amb una crisi? 
No s'espanti. No es posi nerviós. Posi l'epilèptic de costat en una superfície plana perquè no es lesioni. No l'agafi, no intenti aixecar-lo... 

I li poso un mocador a la boca perquè no es mossegui! 
No! Això és un error. No s'hi ha de posar res, a la boca. Simplement deixi que passi la crisi. Seran un o dos minuts. 

Vostè ha coordinat el Llibre Blanc de l'Epilèpsia. Què és? 
És un estudi pioner a l'Estat per valorar el coneixement, la valoració, la percepció i les actituds de diversos col·lectius sobre l'epilèpsia. I així, poder actuar per millorar el coneixement i la qualitat de vida dels pacients. 

I què han conclòs? 
Sorprèn, per exemple, que hi hagi un gran desconeixement sobre els primers auxilis, fins i tot entre els professionals sanitaris. Calen més campanyes d'informació. 

S'ha fet algun estudi epidemiològic global a tot l'Estat? 
No, però el grup de l'epilèpsia de la Societat Espanyola de Neurologia ho està fent. És un estudi pioner per conèixer el nombre d'epilèptics que hi ha. En un any en tindrem resultats. 

Lluís Martínez
24/03/13

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Tan sols acceptarem comentaris que siguin signats amb els vostres veritables noms, la resta seran eliminats.
Gràcies