dimarts, 5 de febrer del 2013

L´epidèmia de grip envia 7.000 gironins a urgències en una setmana

Salut informa que la incidència del virus és la mateixa que l´any passat i calcula que el pic arribarà el 17 de febrer


L'epidèmia de grip està creixent a les comarques gironines i arribarà al seu pic previsiblement pels volts del 17 de febrer. De moment, ja ha enviat més de 7.000 afectats a Urgències, i ha provocat 700 ingressos hospitalaris en una setmana, segons van informar ahir els Serveis Territorials de Salut a Girona.

La setmana passada (del 24 al 30 de gener), prop de 46.300 gironins van visitar els Centres d'Atenció Primària (CAP) i consultoris locals amb símptomes gripals. La gran majoria dels 7.000 usuaris que van anar directament a Urgències dels hospitals ja tenia patologies prèvies com ara bronquitis, malalties del cor, atacs de feridura o hipertensió entre altres.

El responsable de la Direcció Operativa dels Sectors Sanitaris Gironès, la Selva i Girona, Salvador Campasol, va explicar que els afectats que van ser atesos per les urgències i ingressats van patir complicacions de la seva malaltia originària causades per la grip. Malgrat l'elevada incidència del virus, Salut va deixar clar que l'epidèmia d'aquests dies entra dins dels paràmetres habituals que hi ha a Catalunya cada hivern. Així, actualment la taxa de grip és de 280 casos per cada 100.000 habitants i els responsables de Salut calculen que arribarà fins als 1.700 casos, uns nivells gairebé calcats als de l'any passat.

Segons Campasol, «en principi no ens hem de preocupar. Ni la grip afecta més gent que l'any passat, ni els símptomes són més greus que altres anys». El reponsable de la Direcció Operativa dels Sectors Sanitaris va explicar que la grip només la causen tres tipus de virus: A, B (el que està afectant la població a dia d´avui) i C. En canvi, els refredats són causats per més d'un centenar d'agents patògens diferents. Això fa que molts cops les persones es pensen que tenen la grip quan en realitat estan costipades, ja que les característiques són semblants.

«Una grip comporta sobretot cruiximent d'ossos i sensació de cansament provocada per febre alta (més de 38º); un costipat en canvi provoca elevada mucositat i "febreta" però no cruiximent d'ossos ni tanta sensació de cansament», va desglossar Campasol.

Fred i calor, contra el virus
Tal com va passar l´any passat, els responsables que controlen la incidència de la grip a les comarques gironines preveuen que el punt àlgid de l´epidèmia aquest any arribi més o menys al mateix moment que l´any passat: durant la tercera setmana de febrer. Tanmateix, Campasol va remarcar que hi ha factors que poden fer canviar radicalment les previsions.

Un d´aquests és el temps. L´any passat l´onada de fred siberiana va tenir un efecte contraproduent pel virus de la grip: va frenar el nombre de casos. «El virus necessita una certa temperatura per propagar-se. Si fa molt fred desapareix, i si fa molta calor també». Així, Campasol va puntualitzar que el factor climatològic pot canviar les previsions actuals.

Mentrestant, Salut va fer una crida a la tranquil·litat i a prendre precaucions per evitar contagis, com per exemple ventilar espais tancats, netejar i desinfectar superfícies dures o tapar-se la boca quan s´estornudi o s´estossegui.

F. Benejam
05/02/2013

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Tan sols acceptarem comentaris que siguin signats amb els vostres veritables noms, la resta seran eliminats.
Gràcies