dijous, 31 de gener del 2013

Radiòlegs gironins milloren el diagnòstic d´uns tumors cerebrals

La recerca de l'hospital Trueta s'ha publicat a la versió digital de la prestigiosa revista 'European Radiology'

Un estudi d'un equip de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) i radiòlegs de l'hospital Josep Trueta de Girona ha permès descobrir els beneficis d'utilitzar un determinat contrast - el gadofosveset- durant les ressonàncies magnètiques dels tumors cerebrals.

Els experts han comparat els resultats que s'obtenen amb aquest contrast i amb un altre de convencional i han confirmat que el gadofosveset permet delimitar amb més precisió l'extensió del tumor, les lesions i millorar el diagnòstic i la planificació del tractament. L'estudi es va iniciar el 2008 amb 35 pacients gironins i s'ha publicat a la versió digital de la prestigiosa revista 'European Radiology'.

L'estudi ha estat dirigit per l'equip d'Imatge Mèdica de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) amb els doctors Josep Puig i Salvador Pedraza al capdavant i amb la col·laboració del departament de Radiologia de l'Institut de Diagnòstic per la Imatge (IDI) de l'Hospital Universitari Josep Trueta de Girona. Aquesta recerca ha permès determinar que l'ús d'un contrast que s'utilitza per estudiar les artèries com l'aorta i els vasos ilíacs aconsegueix millorar la precisió de les ressonàncies magnètiques de pacients amb tumors cerebrals molt agressius.

Aquest contrast, anomenat gadofosveset, aconsegueix una visualització molt superior a la del contrast convencional. En concret, millora la precisió de l'extensió del tumor, permet determinar concretament les lesions, millorar el diagnòstic i la planificació del tractament més adient. L'estudi es va iniciar ara fa cinc anys amb 35 pacients gironins i s'ha basat en la comparació de resultats obtinguts de les ressonàncies amb el líquid de contrast convencional (gadobutrol)i el gadofosveset. Les proves han confirmat que el punt màxim d'informació diagnòstica s'aconsegueix després de sis hores d'haver injectat el contrast via intravenosa.

Aquesta recerca acaba de ser publicada en la versió 'online' de la prestigiosa revista European Radiology i apareixerà en el proper número de la versió en paper de la mateixa revista. L'IDIBGI es va crear el juliol del 2004 amb la finalitat de promoure, desenvolupar, gestionar i difondre la recerca biomèdica en l'àmbit de les comarques gironines. Amb aquest objectiu aglutina grups de recerca de l'Hospital Universitat Josep Trueta, la Universitat de Girona, l'Institut de Diagnòstic per la Imatge, l'Institut Català d'Oncologia i l'Institut Català de la Salut a Girona.

ACN
31/01/2013

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Tan sols acceptarem comentaris que siguin signats amb els vostres veritables noms, la resta seran eliminats.
Gràcies