Una pacient es fa una prova per detectar ictus a l´hospital Trueta. Marc Martí |
L'ictus concedeix, en alguna ocasió, una segona oportunitat a les seves víctimes. El malalt pateix transitòriament els seus efectes durant uns minuts, i després aquests desapareixen sense deixar ni rastre ni seqüeles. Els neuròlegs alerten que aquest fenomen conegut com a "ictus transitori" a vegades és menystingut per pacients i metges, que fent cas a l'absència de símptomes posteriors, actuen com si res no hagués passat.
La Societat Espanyola de Neurologia (SEN) reclama, a través d'un extens estudi publicat a la revista internacional Cerebrovascular Diseases, un control més precís de la malaltia en els seus primers símptomes. La SEN admet que un mal diagnòstic per part dels professionals o una despreocupació per part de pacients ha acabat convertint un ictus transitori en un infart cerebral permanent, amb uns efectes més devastadors.
"Aquest capritxós perfil temporal fa que el pacient, i el que és pitjor, a vegades el metge menysprein aquests epsiodis amb explicacions simplistes i errònies", exposa la SEN.
L'ictus transitori fa abaixar la guàrdia als pacients, principalment perquè els símptomes es fan notar durant molt poc temps i són difícils d'interpretar. La pèrdua brusca de força a un costat del cos, la ceguesa parcial i sobtada o la manca de parla són targetes de presentació de l'ictus. Però només duren uns minuts, de manera que els afectats sovint els atribueixen a l'edat o a altres dolències.
Això explica per exemple que el protocol d'emergència dels hospitals per actuar ràpidament davant d'un ictus (el Codi Ictus) no s'activi prou vegades a les comarques gironines.
Fa tres mesos el cap del Servei de Neurologia de l'hospital Trueta, Joaquín Serena alertava que encara que l'ictus pugui ser temporal, els afectats o familiars haurien de trucar al 112 en el mateix moment que es detecten els símptomes.
Complicacions de l'ictus
La SEN es pronuncia en la mateixa línia i parla de prendre "mesures adequades", ja que un de cada tres dels pacients que han patit ictus transitori presentarà un ictus "establert" (és a dir, quan l'infart és suficientment llarg com per produir necrosi de cèl·lules cerebrals) un any després dels primers "avisos".
L'estudi de la SEN revela que a les comarques gironines hi ha uns 1.500 casos anuals d'ictus. D'aquests, entre 200 i 250 serien transitoris, mentre que els establerts se situen entre els 1.100 i els 1.300.
L'estudi de la SEN (anomenat Iberictus) estableix que, cada any, a Espanya, i per cada 100.000 habitants, es produeixen 187 nous casos d'accidents cerebrovasculars, i que els homes en pateixen més que les dones.
"A més, també es va comprovar que aquestes xifres s'incrementen clarament amb l'edat, aconseguint un pic sobre els 85 anys", comenta el doctor Jaime Díaz Guzmán. "Alguna cosa d'especial importància en un país com el nostre, amb una piràmide demogràfica marcada per un progressiu i cridaner envelliment poblacional. Pel que és d'esperar que, en un futur proper, es produeixi un agreujament d'aquest ja important problema de Salut Pública".
L'estudi Iberictus va ser un projecte de recerca impulsat pel Grup d'Estudi de Malalties Cerebrovasculars de la SEN motivat perquè, fins ara, s'havien realitzat molt pocs estudis neuroepidemiològics a Espanya que avaluessin la incidència de les malalties vasculars cerebrals i, els que es havien realitzat, eren poc homogenis, metodològicament parlant, i d'escassa grandària mostral. Atès que les malalties cerebrovasculars suposen a Espanya la primera causa de mort en les dones (i la segona en homes), i signifiquen la primera causa de discapacitat adquirida a la vida adulta, es feia necessari un gran estudi d'àmbit estatal, que avalués la incidència d'aquests processos.
"Les dades aportades per aquest estudi passen així a afegir-se a altres estudis de qualitat en l'àmbit de la neurepidemiologia internacional, i probablement siguin un referent en els pròxims anys per altres estudis", diu Guzmán.
F. Benejam
22/01/2013
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Tan sols acceptarem comentaris que siguin signats amb els vostres veritables noms, la resta seran eliminats.
Gràcies