El perfil de les famílies que han sol·licitat aquest servei és molt heterogeni, segons explica el director general de Sevibe Cells, Eloi Palà, que assenyala que va més enllà de les que tenen un alt poder adquisitiu. Així per exemple, hi ha casos de persones que han viscut o coneixen de prop l'ús de la sang del cordó umbilical per a tractaments de malalties com ara leucèmies o també la de pares que confien en els avenços mèdics tot i ser encara poc conegut. Pel que fa a la procedència de les mostres, totes són de l'estat espanyol i en el cas de Catalunya, representen una tercera part del total de les mostres que han rebut fins a dia d'avui. Els arriba una mitjana de 200 mostres per mes i la capacitat màxima del laboratori és de 5.000 mostres.
Un aspecte que s'ha tingut en compte pel context de crisi ha estat facilitar l'accés al servei introduint més facilitats en el pagament. Aquest 2011, la companyia ha abaixat els preus entre un 8 i un 10% -contractar el servei costa 1.800 euros aproximadament per als 20 anys que estarà guardat el material- i ha introduït la possibilitat de finançament més enllà dels dotze mesos. "La decisió s'ha de prendre en un moment molt determinat com és el part; sabem que el moment actual és complicat per les famílies", afirma Palà.
Un 25% més de facturació que el 2011
La companyia tancarà l'any amb una facturació bruta d'uns 4,5 MEUR aquest 2012, el que suposa un 25% més que el que es va registrar el 2011, que va ser de 3,6 MEUR. Aquest creixement s'explica en gran mesura per l'augment de la contractació dels serveis entre un 25 i un 28% respecte l'any anterior, un fet que els fa ser menys optimistes per a les previsions del 2013, que preveuen que sigui un any de "consolidació". Amb tot, calculen augmentar els serveis en un 8% respecte el 2012 però la plantilla del laboratori -formada per set persones- es mantindrà com fins ara a l'espera de com evoluciona la demanda.
El que es pretén, segons Palà, és "consolidar per donar un salt més endavant quan l'entorn sigui més favorable, el mercat estigui més conscienciat" i s'hagi pogut avançar en els protocols amb nous teixits. "El 2014 ha de ser un any important", afegeix.
Són conscients que encara hi ha molta feina a fer a nivell d'informació i conscienciació de la població, que encara no està prou informada sobre les possibilitats d'aquest material genètic. També estan treballant en donar informació als professionals mèdics perquè coneguin el potencial d'aquest material genètic. Actualment, les cèl·lules mare de la sang del cordó umbilical s'utilitza per tractar més de 80 malalties, com ara leucèmies, anèmies o tumors. També és una de les principals línies d'investigació de la medicina regenerativa, un camp que també està treballant en paral·lel aquesta companyia amb la col·laboració d'hospitals i centres d'investigació.
El laboratori a Girona, una aposta estratègica
L'obertura del laboratori de processament cel·lular a Catalunya el juny de l'any passat-al Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona (UdG)- és una "aposta" estratègica que ha fet la companyia amb l'objectiu d'"augmentar la viabilitat de les mostres que es conserven", segons el seu director general. El fet d'agafar les mostres en el moment del part i portar-lo seguidament al mateix laboratori són dos factors importants per "garantir al màxim la viabilitat i qualitat" de la mostra de cordó. "Tenir el laboratori proper el que fa és reduir el temps de transport, augmentar el control de la cadena de servei i també la qualitat de les mostres", afegeix Palà. Actualment, la viabilitat de les mostres se situa entorn del 98% de mitjana.
Els serveis que ofereix
La companyia va néixer l'any 2007 amb l'objectiu d'oferir un servei personalitzat que proporcionés a les famílies la possibilitat de conservar de forma privada les cèl·lules mare de la sang del cordó umbilical en cas de necessitar-les per al tractament de futures malalties dins el nucli familiar. La seu es troba a Cerdanyola del Vallès (Vallès Occidental) i té dotze delegacions a l'Estat i una plantilla formada per 45 treballadors en total. Forma part de l'Associació Espanyola de Bancs de Cèl·lules Mare (ABCM).
El servei que ofereix inclou l'extracció de la mostra durant el part i el seu trasllat al laboratori de processament cel·lular a Girona en un temps de 17 hores de mitjana des de la seva recollida. "El que fem al laboratori és triar tots els globus vermells de la mostra i establir controls de qualitat abans de criopreservar-los per buscar el millor grau de puresa i conservació" de cèl·lules mare hematopoètiques -presents a la sang del cordó-, explica el director de la instal·lació Josep Maria Pujal. Aquest és el pas previ per poder enviar el material al banc europeu que hagin elegit les famílies en un termini màxim de dos mesos.
Actualment, la legislació espanyola no permet l'emmagatzematge d'aquest material genètic per a ús privat i per això cal enviar-les a l'estranger, a països com ara Polònia, Portugal, Alemanya o Suïssa, entre d'altres, on sí està permès. En canvi, la normativa estatal sí que permet la conservació de cèl·lules mare per part d'empreses privades en el cas que les mostres emmagatzemades passin a formar part de la xarxa pública de teixits.
Per poder fer les extraccions, cal treballar amb centres de maternitat acreditades -ja sigui públiques o privades-. En el cas de Catalunya, les famílies que poden sol·licitar poder extreure i guardar la sang del cordó umbilical del seu recent nascut per a ús privat són principalment a centres privats.
La Vanguardia
26/12/12
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Tan sols acceptarem comentaris que siguin signats amb els vostres veritables noms, la resta seran eliminats.
Gràcies