dimecres, 13 de juny del 2012

Les urgències de l´Hospital Dr Josep Trueta de Girona, les més ràpides

Calculen en 5 minuts el temps d'espera durant l'epidèmia de grip entre l'arribada al centre i la primera atenció

El servei d'urgències va funcionar bé durant l'epidèmia de grip

El servei d'urgències de l'hospital Dr Josep Trueta de Girona va ser el més ràpid de Catalunya a l'hora d'atendre els pacients. La conselleria de Salut calcula que el temps d'espera que van patir els malalts a finals de febrer del 2012 era de poc més de 5 minuts, mentre que a l'hospital Joan XXIII de Tarragona els pacients havien de romandre gairebé 20 minuts per set atesos. Les dades es van donar a conèixer arran d'una pregunta de la diputatda d'ERC per Girona, Carme Capdevila, que va voler conèixer la situació de col·lapse que es va viure als centre sanitaris a principis d'any. 

La resposta de la conselleria deixa clar que l'hospital gironí treballava aquells dies el doble de ràpid que la resta de centres sanitaris de Catalunya: va ser l'únic que va tenir una mitjana d'espera de 5 minuts i 16 segons. Per contra, Bellvitge, Germans Trias, Arnau de Vilanova Vall d'Hebron o l'Hospital de Vialdecans se situaven entre els 11 i els 12 minuts. 

A més, l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa triplicava el temps d'espera de Girona, amb 15 minuts, mentre que l'Hospital Joan XXIII de Tarragona arribava fins els 19 minuts amb 57 segons. 

En la resposta parlamentària, la Generalitat però admet que és impossible saber quan es triga a decidir el trasllat d'un malalt a planta. "La gran variabilitat de la decisió fa que no es diposi d'unes dades fiables respecte al temps d'espera per ingressar en planta als hospitals de l'ICS i de la xarxa hospitalària d'utilització pública. 

Les xifres d'atenció d'urgències i de trasllat a planta del gener i febrer són significatives perquè van coincidir amb una epidèmia de grip que va col·lapsar els serveis d'urgències dels grans hospitals catalans. 

La Conselleria de Salut va obrir 870 llits hospitalaris al gener i al febrer per atendre a l'augment de demanda provocat per la irrupció tardana de l'epidèmia de la grip. A primers de gener, quan la grip encara no havia arribat al nivell d'epidèmia, els hospitals catalans tenien una dotació de 12.660 llits, si bé van acabar el mes de febrer amb 13.530 per atendre el pic de demanda. A les comarques gironines es van habilitar 117 d'aquests llits. Pràcticament tot l'hospital Trueta funcionava a ple rendiment per fer front a una afluència creixent de persones al servei d'urgències. Les plantes que estaven tancades per les retallades del 2011 es van haver d'obrir gradualment. 

Col·lapse per ingressar 
De l'augment de Catalunya, es van obrir 504 a Barcelona, mentre que 93 ho van fer a la Catalunya central, 44 al Camp de Tarragona, 2 a les Terres de l'Ebre i 60 a Lleida. 

A l'hospital Vall d'Hebron de Barcelona, el més gran de Catalunya, els serveis d'urgències de medicina general es van col·lapsar malgrat l'obertura d'aproximadament 80 nous llits que no aconsegueixen absorbir el total de malalts que requereixen ingrés. 

Salut va admetre que el pic assistencial ocasionat per la grip va obligar a reprogramar algunes intervencions quirúrgiques a l'hospital de Bellvitge. L'hospital Arnau de Vilanova de Lleida que també va patir una situació de col·lapse, amb una recepció diària de 280 pacients, una part dels quals tampoc podien ser traslladats a planta el mateix dia. 

A Tarragona, l'hospital Joan XXIII registra una "forta freqüentació" a l'àrea d'urgències amb esperes de tres dies per ser passats a planta. Una situació semblant es repetia a Viladecans i al Can Ruti de Badalona, segons les mateixes fonts.


Jesús Badenes
12/06/2012

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Tan sols acceptarem comentaris que siguin signats amb els vostres veritables noms, la resta seran eliminats.
Gràcies