És el resultat d'un estudi realitzat per científics catalans durant més de 22 anys i a 1.522 persones
Les apnees del son augmenten el risc de mortalitat en cas de càncer |
La hipòxia intermitent, la principal característica de les apnees del son, s'associa a una progressió accelerada del càncer. Així ho demostra un estudi fet per científics catalans. Desprès d'uns primers treballs amb animals d'experimentació, l'estudi ha determinat que els resultats obtinguts al laboratori es reproduïen en pacients. Així, un seguiment retrospectiu fet a 1500 pacients, ha demostrat que aquells amb apnees greus del son se'ls multiplicava per 4,8 el risc de morir per càncer, i en un altre, fet sobre 5.200 pacients amb apnees, al 5,7% se'ls va diagnosticar un càncer durant el seguiment. Ara els científics intentaran demostrar si el tractament pot tenir incidència en l'evolució del càncer.
Fins ara els trastorns respiratoris s'associaven amb un major risc de patir problemes cardiovasculars, metabòlics i neurocognitius. Ara però, un estudi elaborat per científics catalans ha demostrat que també comporten un major risc de manifestació de tumors, i fins i tot un risc augmentat de mortalitat per càncer.
Treballs experimentals en animals encapçalats per investigadors de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), la Universitat de Barcelona i l'Hospital Clínic, han demostrat que els episodis repetits d'hipòxia (un subministrament inadequat d'oxigen característic de l'apnea del son) s'associen a una progressió accelerada del càncer. Els nous resultats experimentals són els primers a suggerir que les apnees de la son es podrien associar amb un major risc de mortalitat per càncer en els éssers humans.
Per confirmar la hipòtesi obtinguda al laboratori pel doctor Ramon Farré i el seu equip d'IDIBAPS, en una segona fase de l'estudi, i amb la col·laboració del doctor F. Javier Nieto, de la Universitat de Wisconsin, als Estats Units, es va aconseguir demostrar en una gran cohort retrospectiva humana que les apnees del són també augmenten el risc de mortalitat per càncer. Aquest estudi va consistir en examinar dades de mortalitat recollides durant 22 anys de 1.522 persones de la cohort del son de Wisconsin.
En aquesta gran mostra el risc de mortalitat per qualsevol causa i per càncer en particular es va ajustar per edat, sexe, índex de massa corporal, tabaquisme i altres factors. En comparació amb altres subjectes sense apnees del son, el risc relatiu de mortalitat per càncer es multiplicava per 1,1 en els pacients de l'estudi amb trastorn respiratori del son lleu, per 2,0 en aquells amb un trastorn moderat, i per 4,8 en aquells amb trastorn greu. Això vol dir que en cas de desenvolupar un càncer, el fet de patir també apnees del son severes podria accelerar-ne la progressió.
L'última fase de l'estudi, la tercera, va consistir en l'anàlisi d'una cohort de 5.246 pacients diagnosticats d'apnees del son a set centres hospitalaris espanyols entre 2.000 i 2007. Aquest estudi, coordinat pel doctor Josep maria Montserrat, ha mostrat que al 5,7% dels pacients amb trastorns respiratoris del son se'ls va diagnosticar un càncer durant el seguiment, i el risc de patir-ne un augmentava amb la gravetat de les apnees del son.
Ara, en una nova fase de l'estudi, caldrà confirmar la relació entre els trastorns del son i la mortalitat per càncer. Si aquesta hipòtesi es confirma, caldria analitzar si el diagnòstic i tractament d'aquests trastorns en pacients amb càncers agressius podria estar indicada per millorar la qualitat de vida dels pacients i perllongar-ne l'existència.
ACN
20/05/2012
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Tan sols acceptarem comentaris que siguin signats amb els vostres veritables noms, la resta seran eliminats.
Gràcies