Científics de la CE publiquen un informe sobre l'ús de les noves tecnologies per evitar fraus en la pesca
Filets barats de peix llop del Bàltic, venuts com si fossin de llenguado o bacallà pescat al mar del Nord, són exemples de fraus que es produeixen al sector pesquer. Un informe de la CE fet públic aquesta setmana assenyala com les tecnologies moleculars basades en la genètica, la genòmica, la química i la medicina forense poden aportar respostes quan es tracta de verificar de quina espècie procedeix un determinat producte pesquer? On es va pescar? o si el peix és de platja o de piscifactoria?. L'informe 'Prevenció de les activitats il•legals del sector pesquer', realitzat pel Centre Comú de Recerca (Joint Research Center, JRC) indica com les tecnologies poden contribuir a la lluita per detectar les pràctiques il•legals i a millorar la traçabilitat, fins i tot per a productes transformats com ara el peix envasat, des del mar fins a la taula.
La presentació de l'informe ha tingut lloc durant l'acte 'Slow Fish', que té lloc a Gènova. La pesca il•legal mou uns 10.000 milions d'euros l'any a tot el món. Es tracta d'una activitat delictiva que afecta negativament l'economia mundial, altera els ecosistemes marins i perjudica les comunitats pesqueres i els consumidors. Si no es compleixen les normes en aigües de la UE i fora d'aquestes, no hi pot haver una pesca sostenible, defensa la CE.
La comissària d'Investigació, Innovació i Ciència i primera responsable del JRC, Máire Geoghegan-Quinn, va resaltar durant la presentació que "aquest informe essencial dels científics de la Comissió indica la manera en què un ús més ampli i coordinat de tecnologies moleculars innovadores pot contribuir a frenar el frau a la pesca i a garantir que els consumidors rebin el producte per al qual han pagat i sàpiguen el que mengen".
L'etiquetatge del peix i els productes pesquers amb els noms d'espècies o orígens geogràfics falsos són dues tècniques fraudulentes prou esteses al sector pesquer. L'informe descriu com els mètodes moleculars, com ara els que es basen en la tecnologia sobre l'ADN, fan possible determinar les espècies, fins i tot en productes transformats, sense que calgui un peritatge especialitzat. Així doncs, les tecnologies moleculars constitueixen una eina eficaç de cara a un control independent i s'hi pot recórrer en els procediments de comprovació, sobretot en els anomenats reconeixements físics d'un enviament, producte, contenidor, magatzem, etc.
El document té l'objectiu de promoure un diàleg fonamentat entre les diferents parts interessades, i proposa les següents mesures concretes:
- Intensificar la difusió de la informació i l'assessorament adients entre tots els sectors i agents interessats.
- Facilitar als laboratoris d'anàlisi dels Estats membres l'accés a dades de referència similars a la base de dades 'fishtrace' (http://www.fishtrace.org/) del JRC.
- Una xarxa de laboratoris d'assaigs certificats per tal d'efectuar anàlisis
- Garantir la formació completa dels inspectors i el personal de laboratori.
Difós per jornal.cat
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Tan sols acceptarem comentaris que siguin signats amb els vostres veritables noms, la resta seran eliminats.
Gràcies