Quan parlem de jocs, sembla que ens referim bàsicament els de la mainada, o bé els que són considerats com entreteniment de la gent gran, i no es fa cap menció a la capacitat d’adaptació i socialització que comporten, així com també les múltiples formes en que es desenvolupen. Tot comença i acaba en competir, ja que d’alguna manera la selecció natural de les espècies, consisteix en demostrar-se més valent i més capacitat, en concret, per damunt dels altres.
Des del primers temps de la civilització, l’home va cercar la mecànica del joc, tan a nivell individual com col•lectiu i així van aparèixer els jocs de dames, escacs, els olímpics, etc. Fins i tot, parlaven ja dels jocs de guerra, per que tenien unes regles d’actuació, que per els dirigents, eren semblants a qualsevol competició. Per tan hem de deduir que són consubstancials a l’espècie humana.
Si ens mirem els infants és evident que jugar els motiva: reprodueixen situacions del seu entorn, els fa participatius i s’adapten en el món social que els envolta. Quan ens fem grans, seguim jugant d’altres maneres: esportives, socials, econòmiques. Al cap i la fi seguim jugant.
No és estrany doncs, que també es valori ara la possibilitat de continuar promovent entre la gent gran, diversos tipus de jocs d’entreteniment, per ajudar-los a mantenir la ment desperta, fer-los més participatius i mantenir la seva socialització i relació amb els altres, més activa. Això els permet no sentir-se sols, i evadir-se dels problemes personals, que els puguin angoixar o preocupar.
Probablement sigui una bona teràpia, perquè, com he dit abans, forma part de la nostre manera de ser i de fer. Anar a fer la partida, per molta gent gran, els hi crea uns mecanismes d’obligació i compromís, que els organitza, i els hi dona un sentit de responsabilitat en vers els altres. Això els allunya de sentir-se aïllats i troben un sentit en el que fan, i accepten la mecànica de pertinença al grup.
Un dels problemes, més angoixats dels jubilats, sigui probablement aquest desarrelament, que li comporta perdre el seu rol professional, perquè deixa de pertànyer a un entorn social, que d’una manera subtil i indirecte el margina a un compartiment estanc i el joc el retorna a l’idea de grup.
De tota manera, voldria fer una matisació, i és que cal distingir entre dos tipus de jocs:
- els que tenen unes normes que cal conèixer, per tenir possibilitats de competir amb èxit
- els que són simplement d’atzar (rifes, bingos, etc.)
Els primers suposen un esforç de comprensió, molts d’ells es juguen aparellats, permeten una participació activa en el seu desenvolupament i donen resposta als objectius que plantejava abans. Mentre que els altres, la participació és passiva i moltes vegades frustrant, per tant poc recomanables, per les persones que puguin ser propenses a la depressió o socialment inestables.
Al fet de jugar, sol donar unes emocions de satisfacció o de frustració, que indubtablement afecten l’estat anímic dels que hi participen; aquest motiu a sigut causa d’addiccions, i molts problemes personals.
La moderació ha de ser la base sobre el que s’ha de realitzar qualsevol activitat humana.
Josep Majó i Vila
Professor d’ensenyament i President del Centre Cívic Onyar-Montilivi
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Tan sols acceptarem comentaris que siguin signats amb els vostres veritables noms, la resta seran eliminats.
Gràcies