L’assistència sanitària pública a Catalunya, té un alt nivell de qualitat. Però malgrat tota la tecnologia i l’especialització dels seus professionals, no podria funcionar en el dia a dia, sense l’ajuda indispensable dels donadors voluntaris de sang.
Les transfusions són imprescindibles per poder realitzar una part molt important dels tractaments mèdics i quirúrgics quotidians. No és previsible una obtenció de substituts artificials dels glòbuls vermells i de les plaquetes en un futur immediat. Per tant, l’assistència mèdica i quirúrgica en els propers anys continuarà depenent de la disponibilitat altruista dels donadors voluntaris de sang.
Però hi ha uns altres donadors que són també molt importants. Són els donadors de cèl•lules mare ( o precursores ) de la sang. Fins a la dècada del 1.990, aquesta donació només es podia fer obtenint medul•la òssia per múltiples puncions a nivell de la cresta ilíaca. Actualment es pot obtenir mitjançant una donació especial de sang d’una durada de 3 o 4 hores. En els dies previs s’administra un tractament estimulador que facilita el pas de les cèl•lules mare des de la medul•la òssia cap a la circulació venosa.
També es poden obtenir cèl•lules mare del cordó umbilical d’una mare sana, que fa la donació en el moment del part, avisant prèviament al Ginecòleg durant l’embaràs per poder organitzar els preparatius.
Alguns tipus concrets de Leucèmies i altres malalties greus de la sang, poden necessitar un trasplantament amb cèl•lules mare de la sang, per tenir més garanties de curació. Habitualment els especialistes preferim el trasplantament d’un germà compatible, ja que es produeix menys rebuig i menys complicacions.
El problema és que a Catalunya la possibilitat de que un pacient tingui un germà compatible és només del 25%, atesa la mitjana de fills en els famílies del nostre entorn.
Quan no disposem d’un germà compatible, fem una recerca en el Registre Internacional de donadors voluntaris. Avui disposem de 14.411.379 donadors i de 434.744 cordons umbilicals a tot el món. Aquests xifres són mínimes, tenint en compte la població mundial sana i la quantitat important de cordons umbilicals de mares sanes que es llencen cada dia. Per comparar la diferència del nivell de sensibilització de la població, remarcar que a Alemanya hi ha 3.965.933 donadors entre 90 milions d’habitants i a l’Estat Espanyol només hi ha 83.759 donadors entre 45 milions d’habitants.
Ara bé, s’ha de tenir en compte que amb aquestes xifres tan baixes de donadors voluntaris i de sang de cordó, és extremadament difícil trobar algun compatible amb el pacient que ho necessita.
A més a més, aquests trasplantaments tenen molt més risc de rebuig i de complicacions greus que en els trasplantaments d’un germà.
A l’Estat Espanyol es van fer a l’any 2.009 un total de 465 trasplantaments d’un germà, 221 de donador voluntari i 131 de cordó umbilical. Fa 10 anys, al 1.999 es van fer només 72 de donador voluntari i 20 de cordó. Aquestes xifres tan baixes, en indiquen que molt pacients que necessiten un trasplantament, no poden realitzar-lo per manca d’un donador compatible.
Fa uns pocs mesos he tractat una pacient de 55 anys amb una Leucèmia que tenia 7 germans i cap era compatible. Malgrat que era extremadament difícil, per sort s’ha trobat un donador voluntari totalment compatible i disposat a fer la donació immediatament, ja que aquest trasplantament era imprescindible i urgent.
Per contra l’any passat vaig tractar una pacient de 45 anys amb una Leucèmia, que tenia 4 germans i 1 era compatible. En el moment del trasplantament el germà es va negar a fer la donació. En el Registre només es va trobar un cordó 75% compatible. El risc era altíssim però no hi havia altra opció, ja que era imprescindible fer el trasplantament. La pacient va presentar un rebuig del cordó, i va quedar sense producció de sang, cosa incompatible amb la vida. En aquell moment crític, el germà es va negar per segona vegada a fer la donació, amb les conseqüències òbvies que tothom pot imaginar.
Tota la tecnologia més avançada pot arribar a quedar aturada i impotent, a causa de la decisió lliure d’una persona.
Per fer que la sanitat funcioni avui i en el futur immediat, a més dels avenços tecnològics i de la investigació científica, són imprescindibles els donadors voluntaris de sang i de cèl•lules mare.
Tots podem posar-nos malalts en qualsevol moment, i també un familiar o un amic nostre.
I una part molt important dels tractaments mèdics i quirúrgics, depenen en gran mesura de la disponibilitat d’aquestes persones sanes que de forma voluntària i solidària estan disposades a col•laborar amb l’acte altruista de la donació.
Tots podem necessitar una transfusió de sang, d’aquelles que els donadors voluntaris fan en qualsevol moment i diverses vegades a l’any.
Tots podem necessitar un donador voluntari de cèl•lules mare de la sang, que estigui apuntat en el Registre Internacional, per quan hi hagi un pacient compatible que ho precisi.
Tots podem necessitar un cordó umbilical que estigui dipositat en el Registre Internacional, per quan hi hagi un pacient compatible que ho precisi.
Estimem la Vida! |
Dr. Ramon Guàrdia i Sánchez
Metge Adjunt Especialista en Hematologia.
Servei d’Hematologia. Institut Català d’Oncologia. Hospital Dr. Trueta de Girona
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Tan sols acceptarem comentaris que siguin signats amb els vostres veritables noms, la resta seran eliminats.
Gràcies