dimecres, 8 de juny del 2016

El Papa destituirà els bisbes negligents en casos de pederàstia

Ignorar i no perseguir abusos sexuals serà motiu “greu” per perdre el càrrec

El papa Francesc va incrementar ahir la pressió sobre els bisbes perquè combatin amb màxima severitat el fenomen dels abusos sexuals a menors comesos per eclesiàstics. El Pontífex va firmar una carta apostòlica, amb valor de motu próprio (decret), en què s’estableix que els bisbes, exarques (càrrec equivalent en les comunitats catòliques de ritu oriental) i superiors de congregacions religioses puguin ser destituïts si han actuat amb negligència greu davant casos de pederàstia en l’àmbit de la seva responsabilitat.

Al preàmbul d’aquest do­cument, titulat Com, s’afirma que l’ Església, com les mares que estimen tots els fills, “protegeix amb un ­afecte molt particular aquells més petits i indefensos”, així com “els adults vulnerables”. D’aquí ve el decret, compost per 5 articles, que completa la carcassa normativa de què va començar a dotar-se l’ Església després que esclatessin amb plena cruesa els escàndols de pederàstia a tot el món. Benet XVI ja va fer molts passos en aquesta direcció. El pontífex argentí ara està completant la seva obra.
El Papa parlant amb dos cardenals a la plaça de Sant Pere divendres (AP)
En el motu próprio es diu que el bisbe o equivalent jerarca eclesiàstic podrà ser rellevat del càrrec si ha actuat amb negligència a l’hora de posar fi i evitar actes que hagin provocat danys greus a altres persones, tant si es tracta de persones físiques com de comunitats. S’especifica que “el dany pot ser físic, moral, espiritual o patrimonial”. És a dir, els escenaris són múltiples i la discrecionalitat de les congregacions vaticanes competents (dels bisbes, de les esglésies ­orientals, de l’evangelització dels pobles i dels instituts de vida consagrada) serà alta a l’hora d’“exhortar fraternalment el bisbe en qüestió a presentar la seva renúncia en un termini de 15 dies”, o, en cas de resistència, a destituir-lo per decret. Hi ­haurà mecanismes de consulta i garantia per evitar decisions ­injustes. La decisió final sobre les destitucions correspondrà al Papa, després de demanar ­consell a una comissió de ju­ristes constituïda per a aquest propòsit.

Disposat sempre a matisar les notícies que sorgeixen del Vaticà per evitar malentesos en el si de l’ Església i en l’opinió pública, el portaveu de la Santa Seu, el pare jesuïta Federico Lombardi, va subratllar que en el decret aprovat no s’esmenta la Congregació per a la Doctrina de la Fe perquè no es dirimeixen delictes –com serien els abusos se­xuals en si mateixos– sinó la negligència en l’exercici del càrrec de bisbe. Es tracta d’una precisió important, d’ordre intern, ja que a l’esmentada congregació és on arriben avui les denúncies d’abusos i on es prenen mesures contra els autors.

Lombardi va posar èmfasi en què l’eventual destitució d’un bisbe per negligència no seria un cas de justícia penal. Segons el portaveu, no és innovador que de decisions importants sobre bisbes se n’ocupi el Papa en persona, però sí que ho és que es formi un consell de juristes –previsiblement amb bisbes i cardenals– perquè l’assessori.

Eusebio Val
05/06/2016

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Tan sols acceptarem comentaris que siguin signats amb els vostres veritables noms, la resta seran eliminats.
Gràcies