L'organització critica que molts països infringeixen el dret internacional i debiliten intencionadament les institucions destinades a protegir els drets de les persones
Amnistia internacional (AI) adverteix, en la presentació del seu informe anual, que els governs de molts països han infringit obertament el dret internacional i estan debilitant intencionadament les institucions destinades a protegir els drets de les persones. Salil Shetty, secretari general de l'organització, ha afirmat que "no només perillen els nostres drets, sinó també les lleis i el sistema que els protegeixen".
Informe anual sobre els drets humans
L'organització ha documentat en l'informe el nombre de persones refugiades i desplaçades al món i les ha xifrat en almenys 60 milions. Més de 122 estats han exercit la tortura o altres maltractaments i 29 han obligat il·legalment persones refugiades a tornar al seu país d'origen on corrien perill. Governs o grups armats han comès crims o altres violacions de les 'lleis de la guerra' en almenys 19 països i s'ha violat el dret internacional humanitari. A més, en 113 països s'ha restringit d'alguna manera el dret d'expressió i de llibertat de premsa, en almenys 61 s'ha empresonat presos de consciència, i en més de la meitat (en el 55%) s'han impartit judicis injustos.
Fracàs de l'ONU
Aquestes dades, recollides en l'informe anual 2015-1016 elaborat per l'organització, il·lustren tan sols algunes de les acusacions que Amnistia Internacional ha llançat contra els governs de més de 160 països. "Molts governs han impedit a propòsit que l'ONU actuï per evitar atrocitats massives o per obligar a retre comptes als autors d'aquestes atrocitats, i no han escoltat o han menyspreat les recomanacions destinades a millorar la situació dels drets humans", explica l'informe. "El conflicte sirià és un exemple terrible de les conseqüències catastròfiques del fracàs sistèmic de l'ONU en el compliment de la seva funció fonamental per fer respectar els drets i el dret internacional i per garantir la rendició de comptes", afegeix.
Espanya no és un cas a part, i així ho ha explicat Esteban Beltrán, director d'AI a Espanya. "A Espanya se li ha cridat l'atenció per haver legalitzat l'expulsió sumària de persones immigrants, sol·licitants d'asil i refugiats a les fronteres de Ceuta i Melilla; per no haver regulat el delicte de tortura ni de desaparició forçada tal com estableixen els estàndards internacionals; per haver deixat sense assistència sanitària prop de 750.000 persones immigrants en situació administrativa irregular; o per no haver adoptat una política estatal d'habitatge amb un enfocament de drets, amb una atenció especial a persones en situació de vulnerabilitat", ha explicat Beltrán.
Condemna a la detenció dels titellaires de Madrid, un exemple espanyol
Amnistia
Internacional s'ha sumat a la condemna per la detenció durant cinc dies
de dos titellaires a Madrid, durant el carnaval, acusats d'enaltiment
del terrorisme per representar una obra en què es va exhibir el cartell
'Gora Alka-ETA'. Els càrrecs contra Alfonso Lázaro de la Fuente i Raúl
García Pérez per la seva representació segueixen en vigor. Tots dos han
de comparèixer diàriament al jutjat o comissaria més pròxima a la seva
residència, se'ls ha retirat el passaport i tenen prohibit sortir del
país. Unes mesures que, segons l'organització internacional, són
"restrictives i desproporcionades, per més que el contingut de l'obra
pogués ser inadequat, al representar-se davant d'un públic
majoritàriament infantil". L'organització demana que es revisin de els
articles del Codi Penal que imposen restriccions desproporcionades als
drets humans, inclòs el dret a la llibertat d'expressió.
Ramón Curto
24/02/2016
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Tan sols acceptarem comentaris que siguin signats amb els vostres veritables noms, la resta seran eliminats.
Gràcies