divendres, 21 d’agost del 2015

Investiguen un tractament més ràpid per tractar la depressió

Científics de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques de Barcelona del CSIC i de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (Idibaps) treballen en un nou tractament “més ràpid i eficaç” per a la depressió. Els investigadors han utilitzat uns fàrmacs anomenats “oligonucleòtids inhibitoris”, que han dirigit cap a un tipus específic de neurones. Aquests fàrmacs són molècules formades per una seqüència curta d’ARN que bloquegen la transcripció del transportador de serotonina, la diana terapèutica d’altres antidepressius. En un estudi amb ratolins, s’han utilitzat aquests fàrmacs per inhibir el transportador de serotonina a l’interior de la cèl·lula, i no a nivell de la membrana cel·lular, com fan altres tractaments. D’aquesta manera, l’efecte s’accelera. Els resultats de la investigació s’han publicat a la revista Molecular Psychiatry.

Els investigadors han comparat en ratolins l’eficàcia d’aquest tractament amb la d’un antidepressiu convencional (la fluoxetina, coneguda com Prozac). “Els resultats mostren que amb només una setmana de tractament amb l’oligonucleòtid s’aconsegueix un efecte antidepressiu igual o superior a l’obtingut després de quatre setmanes de tractament amb fluoxetina”, explica Analía Bortolozzi, directora de la investigació amb Francesc Artigas.

Encara que la investigació amb aquest tractament està encara en fase preclínica, els científics afirmen que els resultats “mostren com les noves estratègies terapèutiques podrien permetre superar les limitacions dels fàrmacs actuals”, assenyalen en un comunicat. Un pacient triga entre sis i vuit setmanes a respondre a la medicació convencional, un període que els investigadors del CSIC i l’Idibaps consideren “massa llarg”.

GRAN INCIDÈNCIA: Un cost de 113.000 milions
La depressió és la patologia psiquiàtrica amb més repercussió socioeconòmica i requereix medicació i psicoteràpia per ser tractada. L’European Brain Council en calcula el cost anual a Europa en més de 113.000 milions d’euros. Té una gran incidència i el tractament és molt prolongat.

Redacció La Vanguardia
20/08/2015

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Tan sols acceptarem comentaris que siguin signats amb els vostres veritables noms, la resta seran eliminats.
Gràcies