Les llistes d'espera per operar-se d'algun dels catorze procediments amb temps garantit han baixat, en menor o major mesura, en tots els hospitals públics de la regió sanitària de Girona a excepció d'Olot, on s'ha incrementat, segons la informació facilitada ahir pels mateixos centres. Els catorze procediments garantits són: pròtesi de maluc i de genoll; cataractes; extirpació de les amígdales, de la vesícula biliar, de l'úter i de la pròstata; reparació dels lligaments del genoll; canals carpians; hèrnies inguinals; galindons; quists pilonidals; varius, i circumcisions.
Al llarg del 2014 es va incrementar l'activitat quirúrgica programada als centres hospitalaris, la qual cosa s'ha traduït en una reducció del nombre de pacients que estan pendents d'una operació de les intervencions esmentades, una reducció que va des del 31% de l'hospital de Palamós fins al 16% a l'hospital de Figueres. Enmig, se situen els hospitals de Salt (27%), Campdevànol (24%), Trueta (23,5%) i els hospitals de Blanes i Calella (23%).
Els hospitals Trueta de Girona i Santa Caterina de Salt, que comparteixen una gerència única en el marc del projecte CIMS, no tenen cap pacient que faci més de sis mesos que s'esperi per operar-se d'algun dels catorze procediments esmentats, una dada molt ben valorada pels responsables dels centres perquè és un dels objectius marcats pel Servei Català de la Salut (CatSalut).
Al Trueta es van fer, el 2014, un 5,8% més d'operacions dels catorze procediments que l'any anterior, un fet que ha permès reduir la llista d'espera un 23,54%. I ha passat de tenir 1.436 pacients en llista el desembre del 2013 a tenir-ne 1.098 el desembre del 2014. Tot i això, si es tenen en compte tota classe d'intervencions, al Trueta hi ha 4.272 pacients que estan pendents d'entrar en una sala d'operacions, una xifra que ha experiment una reducció del 6% respecte del 2013.
Pel que fa al Santa Caterina de Salt, l'activitat quirúrgica corresponent als catorze procediments garantits s'ha incrementat un 3,6%. Això ha permès reduir un 27% el nombre de pacients. Així, si el desembre del 2013 hi havia 847 pacients esperant-se, en el moment de tancar el 2014 la llista era de 619 pacients.
En el cas del Santa Caterina, la llista d'espera total és de 2.032 pacients, molt similar a la del 2013.
LA XIFRA
4.614
operacions
programades es van fer el 2014 a l'hospital Santa Caterina de Salt, un 2,5% més que el 2013.
836
pacients
esperen per ser intervinguts a l'hospital de Palamós, un 31% menys que el desembre del 2013.
HOSPITALS DE BLANES I CALELLA
Les llistes d'espera han registrat un descens del 23%
La Corporació de Salut del Maresme i la Selva (CSMS), que gestiona els hospitals de Blanes i Sant Jaume de Calella, ha reduït un 23% el nombre de pacients que estan en espera d'una intervenció quirúrgica. La llista d'espera, que és única per als dos centres hospitalaris, ha passat de tenir 2.451 pacients a finals del 2013 a 1.988 a finals del 2014. Fonts del centre van indicar que el temps que passa entre el moment en què se li comunica la intervenció i el moment en què es du a terme l'operació, també s'ha reduït, la qual cosa ha fet possible que, a excepció de només dos tipus d'intervencions, cataractes i col·locació de pròtesi de genoll, es compleixin els objectius marcats pel CatSalut que no hi hagi cap pacient amb un temps d'espera que excedeixi el mig any.
En relació amb els pacients pendents de ser intervinguts per a la implantació de pròtesi de genoll, durant el 2014 es va implantar un nou sistema de valoració de la prioritat que, a més de basar-se principalment en el criteri clínic, es complementa amb una visió de la situació personal i social amb l'objectiu de millorar l'equitat en l'accés al tractament. I pel que fa a les intervencions de cataractes, fonts del centre van destacar que durant aquest any s'incrementarà el nombre mitjà d'intervencions per continuar reduint el temps d'espera fins a assolir els objectius marcats. I van recordar que, en casos en què el diagnòstic de la malaltia pugui revestir gravetat per les seves complicacions o pronòstic, es fan sense temps d'espera.
L'hospital de Blanes només fa activitat quirúrgica en traumatologia, oftalmologia i otorinolaringologia. Entre els dos centres hospitalaris, s'atén la població de la Selva Marítima i la de l'Alt Maresme, d'aquí l'existència d'una llista d'espera única.
HOSPITAL DE PALAMÓS
Increment d'un 6% del nombre d'operacions
A l'hospital de Palamós, l'any 2014, el nombre de pacients en llista d'espera per a les catorze intervencions quirúrgiques que tenen un màxim d'espera garantit de sis mesos, ha disminuït un 31%. El desembre del 2013 hi havia 1.207 pacients en llista d'espera per a aquests procediments garantits; en canvi, el desembre del 2014 va disminuir fins a 836 pacients. Aquesta disminució ha estat possible atès que el centre ha optimitzat els recursos disponibles i al fet que l'any 2014 ha augmentat l'activitat quirúrgica un 6% en relació amb el 2013, gràcies a la col·laboració dels professionals. Les llistes d'espera de les artroscòpies, l'alliberament del canal carpià i l'hal·lux valgus són les que han experimentat una disminució del nombre de pacients més important.
HOSPITAL D'OLOT
Atribueixen l'increment al trasllat de centre
El desembre del 2013 hi havia 402 pacients dels catorze procediments garantits esperant per operar-se a l'hospital d'Olot, i al desembre, 441. Fonts de l'hospital comarcal de la Garrotxa van explicar ahir que, si bé la xifra absoluta és superior (un 9,7% més), s'havia fet un gran esforç per controlar el màxim temps de demora de determinats procediments, com ara en les pròtesis, i evitar un increment important a conseqüència del període de tancament pel procés de trasllat al nou edifici. Les mateixes fonts, que parlen de “contenció” de la llista d'espera, confien que amb les noves instal·lacions, aquesta situació es remuntarà.
HOSPITAL DE CAMPDEVÀNOL
Millores en les cataractes i la implantació de pròtesis
Aquest centre ha aconseguit disminuir en un any un 30% les llistes d'espera per als catorze procediments garantits. En el tancament del 2013, la llista d'espera estava formada per 175 pacients i, a finals del 2014, la llista s'havia reduït fins als 123 pacients. I no hi ha, en aquests procediments, cap pacient amb una espera superior a sis mesos. La millora de la llista d'espera s'ha concentrat en els procediments de cataractes, pròtesi de maluc i pròtesi de genoll. El doctor Joan Grané, director gerent de l'hospital, va explicar ahir que la reducció respecte del 2013 ha estat deguda a un increment del 2,78% de l'activitat quirúrgica.
HOSPITAL DE FIGUERES
Més de sis mesos per a les pròtesis de maluc i genoll
L'hospital de Figueres va incrementar el 2014 l'activitat quirúrgica un 12% respecte del 2013. L'hospital va reduir la llista d'espera de pacients pendents d'una intervenció quirúrgica de 2.628 a 2.307, la qual cosa suposa una disminució del 12,2%. Aquest decrement és més rellevant pel que fa als catorze procediments amb temps garantit, amb una disminució de casos de més del 16% respecte del 2013. El principal dèficit que presenta la llista d'espera garantida a sis mesos és en les pròtesis de maluc i de genoll, atès que 135 pacients superen els 180 dies d'espera per ser intervinguts. Tanmateix, la direcció fa una valoració positiva de l'esforç que representen aquests resultats, i encara més tenint en compte que es fa en un context de continuïtat pressupostària.
Núria Astorch
29/01/2015
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Tan sols acceptarem comentaris que siguin signats amb els vostres veritables noms, la resta seran eliminats.
Gràcies